Hlavní obsah

Nesmíme se z Marseille a atmosféry pos..., nabádá trenér Liberce

Marseille

Jako mladík Jindřich Trpišovský sledoval Olympique Marseille na jeho vítězné cestě Evropou. Teď proti němu bude stát v roli trenéra soupeře. „Je to neuvěřitelné. Moc se těším, rád poznávám velké fotbalové osobnosti. Minulý týden to byl v Plzni Pavel Horváth, teď bývalá hvězda Realu a kouč Olympique Michel,“ říkal liberecký lodivod s úsměvem.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

David Pavelka (vpředu) a jeho spoluhráči se chystají na zápas Evropské ligy

Článek

Koho jste musel před odletem do Marseille nechat doma?

Tu naši černošskou rodinku, tedy Delarge, Soungoleho, Sackeyho a Luckassena, kteří jsou zranění, a dlouhodobé marody Karišika, Obročníka, Koláře. Už s námi jedou Mudra a Folprecht, což je dobře.

S čím jedete do Marseille?

Podat co nejlepší výkon a s respektem k silnému soupeři. Viděli jsme několik zápasů Marseille. Je to tým dvou tváří, který dokáže zahrát na mimořádné úrovni, Lyon mačkali v deseti, přejeli Groningen, ale také umějí dokonale propadnout, jako třeba nyní s Angeres. To se jim stalo v této sezóně už několikrát. Je to podobné mužstvo jako my. Mají nového trenéra, deset hráčů odešlo, osm přišlo. V tom ale ta podobnost končí, pak začínají veliké rozdíly v jejich prospěch. My se musíme soustředit na sebe.

Co by mohlo vést k úspěchu?

Maximálně se soustředit na vlastní výkon, nechybovat. Nesmí se nám stát to, co v Plzni, kde jsme sedmdesát minut hráli výborně, a pak jsme se možná lekli vedení, začali jsme chybovat, dostali jsme se pod tlak a prohráli. S Bragou jsme také hráli dobře, i když jsme doma podlehli, ale když podáme optimální výkon a Marseille bude mít horší den, máme šanci něco uhrát.

Jak se vám líbí slavný Stade Vélodrome?

Je to úžasný stadión. Jsem z té generace, která vnímala vládu Olympique v Evropě a tenhle stadión patřil k legendám, jako San Siro, Camp Nou a další. Vím, že tu je bouřlivá atmosféra. S Lyonem se třicet minut nehrálo a děly se věci. Nesmíme atmosféře podlehnout. Olympique jsem tehdy i fandil, hráli tu fantastičtí fotbalisté jako Deschamps, Di Meco, Boli a další.

Současná sestava Olympique není tak silná, zato ale méně čitelná...

Napočítali jsme pětadvacet fotbalistů, které protočili v podzimních zápasech. Ve francouzské lize hraje pět šest stálých hráčů, ale v pohárech jich přijde klidně sedm nových. Nesmíme se z nich pos... Tady se musíme připravit na systém, ne na jednotlivce. Napočítal jsem, že oni mají dohromady víc reprezentačních startů za různé země, než my dohromady ligových. Všichni jsou výborní na míči.

Věříte si na nějaký bod?

Proč ne, zkusíme to. Víme, že další ztráta by byla klíčová pro naši skupinu. Jednou z cest by mohla být jejich obrana, která dělá obrovské minely. Je znát, že vzadu jsou nesehraní a nedisciplinovaní. Jsou silnější dopředu, než dozadu.

Co vám říká kouč domácích Michel?

Vynikající pravý záložník Realu Madrid. Špičkový hráč, elegantní na hřišti, typický Španěl. Když já byl malý, on byl jeden z nejlepších na světě. Těším se na setkání.

Jak skončí druhý zápas libereckých fotbalistů v Evropské lize na hřišti Marseille?
Vyhraje francouzský tým
23 %
Slovan uhraje alespoň bod
18,6 %
Liberečtí senzačně zvítězí
58,4 %
Celkem hlasovalo 2893 čtenářů.

Reklama

Související témata: