Hlavní obsah

Hovorka je jako v pohádce. Místo s Kolínem hraje s Marseille

Karel Felt (Marseille)Sport.czPrávo

Dvaadvacetiletý stoper Slovanu Liberec David Hovorka prožívá krásný fotbalový sen. Ještě před pár měsíci hrál s Viktorkou Žižkov druhou ligu, a kdyby zůstal, byla by to až ta třetí. Teď bojuje o špičku Synot ligy a brázdí starý kontinent za zápasy té Evropské...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký stoper David Hovorka.

Článek

„Něco takového by mne před pár měsíci vůbec nenapadlo. Se Zdeňkem Folprechtem a Lukášem Bartošákem jsme se smáli, že na jaře jsme hráli s Kolínem, Táborskem, Vlašimí, aniž bych je nějak podceňoval, a teď jezdíme do Izraele, Splitu, Marseille a další evropské štace nás čekají. Je to jako pohádka. Tohle je úplně jiný svět," říkal skoro zasněně.

V květnu o něm hovořil trenér Zdeněk Ščasný, že se mu líbí a vzal by ho do letní přípravy Sparty. Nakonec z toho sešlo a zamířil místo na Letnou pod Ještěd. „Jsem rád, že mi Sparta umožnila hrát v Liberci. Na Letné bych nejspíš nehrál. Tady jsem se prosadil do základní sestavy a daří se nám. Prožívám nejkrásnější fotbalové období," liboval si.

Malý, ale šikovný

Při tom se 179 centimetry patří k nejmenším ligovým stoperům. „Já vím, že jsem na stopera malý, proto se ten handicap snažím nahradit výskokem. Posiluji nohy, ale že bych trénoval nějak speciálně, to zase ne. Vynahrazuji to i rychlostí a technikou, s čímž vysocí hráči mívají problémy. Neuhýbám ze žádného soupeře a nenechám se jen tak obejít," nabídl, v čem vidí kompenzaci svojí výšky.

Liberec má nového trenéra Trpišovského, který přišel ze Žižkova jako Hovorka, Bartošák či Folprecht. Tým doplnili, až na výjimky, převážně málo známí fotbalisté. Přesto si Liberec vede výborně v Synot lize a probojoval se do základní skupiny Evropské ligy. „O tom jsem moc nepřemýšlel, ale možná je to kouzlo právě v tom, že většina z nás byla dosud neznámých... Sami nevíme jak se to stalo, ale báječně jsme si sedli na hřišti i mimo ně a fungujeme opravdu jako tým. Navíc trenér Trpišovský ví, co potřebujeme, kdy přitvrdit, kdy povolit. Jsme za to rádi. Věřme, že nám to vydrží co nejdéle," přemýšlel nahlas David Hovorka.

S pokorou, ale bez strachu

Dosud znali hráči Liberce Olympique Marseille a slavný Stade Vélodrome jen z televize a videa. nyní se ocitli tváří v tvář legendě. „Olympique je určitě největší klub, proti jakému budu hrát, s ohromnou historií. Nádherný stadión Vélodrome mě ohromil... Moc se těším na večer. Bude to můj dosud největší zápas v kariéře a já věřím, že dokážeme překvapit. Půjdeme proti nim určitě s pokorou, ale rozhodně bez strachu," říkal liberecký stoper.

Trenér Trpišovský obtížně vymýšlel taktiku na tým, který točí šest i sedm hráčů během dvou zápasů. „Mají hodně široký a kvalitní kádr, dost točí sestavou, i když herní styl se nemění. Těžko se můžete připravit na konkrétní hráče. Jejich silnou zbraní je ofenzíva, ale slabinou okénka v obraně. Tudy by mohla vést cesta za solidním výsledkem, tedy alespoň remízou. Po prohře doma s Bragou je to jediná možnost, jak udržet postupovou naději," konstatoval David Hovorka.

Jak skončí druhý zápas libereckých fotbalistů v Evropské lize na hřišti Marseille?
Vyhraje francouzský tým
23 %
Slovan uhraje alespoň bod
18,6 %
Liberečtí senzačně zvítězí
58,4 %
Celkem hlasovalo 2893 čtenářů.

Reklama

Související témata: