Hlavní obsah

Pět gólů za Kollerem a devět za Nedvědem. Spartu táhne třetí nejlepší pohárový střelec

Praha

Nejlepším střelcem historie české ligy už je dávno. Letenský kanonýr ovšem šplhá také na žebříčku domácích střelců v evropských pohárech. David Lafata už je třetí a může doufat, že tím ještě nekončí. Fotbalisté Sparty budou na svého kapitána znovu spoléhat ve večerním duelu s APOEL Nikósie v Evropské lize. Utkání 2. kola skupiny K se hraje na Letné od 19:00, přímý přenos vysílá Nova Sport 1, on-line reportáž na Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitán sparťanských fotbalistů David Lafata oslavuje v Tripolisu gól na 1:1.

Článek
Fotogalerie

Právě tento týden se na první stránce oficiálního webu UEFA objevil profil českého pohárového fotbalu. Tabulce střelců vévodí Pavel Nedvěd s 29 góly, druhý je Jan Koller s 25 brankami. David Lafata má 20 gólů a je třetí.

Před duelem s lídrem kyperské ligy je to slušná hozená rukavice...

„Ani jsem to nečetl. A co to se mnou dělá? Abych se Kollerovi s Nedvědem aspoň přiblížil, musím se ještě dost snažit. Nejde tady ale o historické tabulky. Před námi je důležitý zápas, který potřebujeme vyhrát, abychom živili šanci na postup ze skupiny," poukazuje čerstvě 34letý Lafata.

Nejlepší čeští střelci v evropských pohárech:
29 - Pavel Nedvĕd (Sparta, Lazio, Juventus)
25 - Jan Koller (Sparta, Anderlecht, Dortmund)
20 - David Lafata (Xanthi, Austria Vídeň, Jablonec, Sparta)
16 - Milan Baroš (Liverpool, Lyon, Galatasaray)
16 - Horst Siegl (Sparta, Příbram)
16 - Stanislav Vlček (Olomouc, Slavia)
15 - Pavel Horváth (Slavia, Sporting, Galatasaray, Teplice, Sparta, Plzeň)
15 - Antonín Panenka (Bohemians, Rapid Vídeň)
14 - Richard Dostálek (Brno, Slavia, Rubin Kazaň)
14 - Daniel Kolář (Sparta, Plzeň)
14 - Vratislav Lokvenc (Sparta, Kaiserslautern, Bochum, Salcburk)

Reparát za porážku v derby

V neděli ukončil rekordní ligovou sérii devíti zápasů v řadě, v nichž skóroval. V Edenu ani nevystřelil na bránu, také proto Sparta derby se Slavií senzačně prohrála a namíchla své fanoušky.

„Ani se jim nedivím, naštvaní jsme po derby byli i my. Asi je dobře, že zápasy jdou tak rychle za sebou. V poháru máme možnost na reparát a dostat fanoušky zase na svou stranu," říká kapitán.

V prvním utkání ve skupině Evropské ligy jednou skóroval, další dva regulérní góly mu ovšem chorvatští sudí neuznali. Sparta tak v řeckém Tripolisu jen remizovala 1:1.

„Rozčarování z Řecka už je pryč. Alespoň u mě. Teď už je před námi první domácí zápas. Je třeba ho zvládnout, abychom hráli o postup až do konce," má Lafata jasno.

Ještě nedávno hráli Ligu mistrů

APOEL v prvním utkání ve skupině prohrál doma 0:3 se Schalke, jinak ale může čerpat ze zkušenosti z Ligy mistrů. Naposledy si ji zahrál v předminulém ročníku a v roce 2013 v elitní soutěži dokonce došel až do čtvrtfinále, kde nestačil na Real Madrid.

„Nevím, jak moc se od té doby změnili, ale jejich kvalita je obrovská. S Asterasem se APOEL srovnat dá. Také mají spoustu cizinců, moc domácích hráčů v sestavě není. Vedou kyperskou ligu, čeká nás asi ještě kvalitnější soupeř než v Řecku," upozorňuje Lafata.

Jak skončí druhý zápas fotbalistů Sparty v Evropské lize?
Letenští zvítězí
67,6 %
Utkání skončí remízou
11,1 %
Tři body si odveze APOEL
21,3 %
Celkem hlasovalo 1831 čtenářů.

Reklama

Související témata: