Hlavní obsah

Coufal si připadal jako na kolotoči, pak se postaral v Marseille o senzaci

Karel Felt (Marseille)Sport.czPrávo

Běžela 83. minuta čtvrtečního utkání Evropské ligy na marseillském Stade Vélodrome, když se po rohovém kopu dostal k míči třiadvacetiletý pravý obránce Slovanu Liberec Vladimír Coufal a přizemní střelou dal jediný gól zápasu. Liberec získal tři body a skoro devět miliónů korun. Přepsal tak dějiny Slovanu i českého klubového fotbalu. Liberec se stal prvním českým klubem, který v evropských pohárech v Marseille vyhrál...

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Vladimír Coufal (druhý zleva) se raduje se spoluhráči z Liberce z vítězné trefy proti Olympique Marseille.

Článek
Fotogalerie

Jste hrdina. Jaký je to pocit?

Fantastický! Ale nebylo to jenom o mně. My jsme bojovali všichni, celé mužstvo.

Jak se ten váš gól vlastně seběhl?

Kopali jsme rohový kop. Míč mi najednou spadl k nohám, David Pavelka mi ho přiklepl a já se pokusil to prostřelit po zemi do brány. To se povedlo. Měl jsem obrovskou radost. Kdyby byla otevřená vrata u stadiónu, tak bych vyběhl až na ulici. Euforie to byla obrovská...

Byl tohle váš životní gól?

První ve Slovanu, a zároveň životní. A zrovna v Marseille! Nikdy na něj nezapomenu a bude v kabině i drahý.

Po pětadvaceti minutách to vypadalo, že na vás hoří trenýrky, jak vás domácí proháněli. Co vám v té době letělo hlavou?

Trenér nám říkal, že když přežijeme prvních dvacet minut, tak zápas pro nás může dopadnout dobře. Když jsme se v sedmnácté minutě na sebe podívali s Davidem Hovorkou, říkali jsme si, že si na druhý poločas vezmeme každý pět korun na kolotoč.

Máte na čele pořádný šrám. Bolelo to hodně?

Bolelo, ale dneska zápasy hodně bolí. Ani nevím, kdo mi tu ránu dal. Mám i sešité ucho. Ale pokud dám příště zase gól, klidně si nechám sešít i to druhé.

Věřili jste, že se dostanete alespoň k jedné standardce a z první střely na bránu dáte gól?

My jsme mohli dát gól jedině po standardce, kdyby tam míč propadl. Jinak jsme šance ze hry neměli. Zaplaťpánbůh to propadlo ke mně, vzal jsem to na sebe a vyšlo to.

Po porážce doma s Bragou jste říkal, že inkasovaný gól padl po vaší chybě. Měl jste v Marseille větší motivaci to odčinit?

S Bragou jsem porážku vzal na sebe. Jsem rád, že jsem to klukům mohl vrátit. Fotbal je o chybách. Někdo gól dá, jiný zaviní. Jsme tým a děláme všechno společně.

Braga vyhrála i podruhé a vede skupinu se šesti body. Slovan a Marseille mají tři. Zamícháte ještě skupinou?

Určitě se o to popereme. Nikdo nepočítal s tím, že na Stade Vélodrome vyhrajeme. Kluci z Marseille vypadali, že se zastřelí. Máme před sebou zápasy s Groningenem, když je zvládneme, bude to hodně zajímavé.

Před dvěma roky Slovan v Evropské lize senzačně vyhrál v Udine, tehdy ho také soupeř mačkal, ale prohrál. Vzpomněl jste si na ten zápas?

Až po utkání v Marseille jsme si na to v kabině vzpomněli s Davidem Pavelkou. Tenkrát domácí trefili z půlky hřiště už v první minutě břevno... To ale nebylo tak strašné jako tady. Olympique nás neskutečně točil. Fotbal je někdy nespravedlivý. Pro nás to teď bylo dobře.

Reklama

Související témata: