Hlavní obsah

Suchý si po vyřazení z LM vzpomněl na Slavii. Basilej má teď nový smělý cíl

Praha

V uplynulé sezóně si s Basilejí zahrál osmifinále Ligy mistrů, v té letošní musí reprezentační obránce Marek Suchý vzít zavděk Evropskou ligou. Vzhledem k tomu, že dějištěm finále této soutěže bude stadión švýcarského mistra, je prý v Basileji pro tuto sezónu o motivaci postaráno.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zleva Marek Suchý, Tomáš Necid, Michal Kadlec a Jiří Skalák.

Článek
Fotogalerie

„Pokud se vám něco nepodaří, jako nám teď kvalifikace o Ligu mistrů, v první moment si potřebujete stanovit nový cíl. Tím, že se finále Evropské ligy koná v Basileji, se všechno hezky sešlo. Bylo by krásné, kdyby se nám to povedlo," culil se Suchý. „Přímo útok na finále ale nikdo v Basileji nevyhlásil, prostě chceme jít dál ze skupiny a pak se uvidí," dodal.

S brankářem Tomášem Vaclíkem v play off Champions League na vlastní kůži pocítili střelecké schopnosti útočníka Maccabi Tel Aviv Zahaviho, který kolo předtím dvěma trefami vyřadil Plzeň. Po překvapivém pádu favorizovaných Švýcarů, pod který se Zahavi podepsal třemi góly, si Suchý vybavil vzpomínky na senzační postup Slavie do hlavní fáze Ligy mistrů přes Ajax Amsterdam v srpnu 2007.

„Na Ajax jsem si vzpomněl hned po odvetě v Tel Avivu. Se Slavií nám tehdy nikdo nedával žádnou naději, přesto jsme šli dál, teď jsem to, bohužel, zažil z té druhé strany," povzdechl si Suchý. Pro klub, který má za sebou farmaceutický gigant Novartis, však není neúčast v Lize mistrů tak bolestná jako pro české týmy.

Finanční komplikace se nekonají

„Ekonomická síla Basileje je obrovská, nepostup do Champions League není pro klub takovou ranou. Co jsem vycítil, v Basileji to všechny mrzí především kvůli sportovní prestiži," pověděl 27letý stoper.

Reakce klubového managementu? Nikoli prodej hráčů, aby se naplnil rozpočet, nýbrž společná mobilizace, aby se útok na Ligu mistrů povedl příště. „Pokud vyhrajeme ligu, půjdeme přímo do základní skupiny, cíl je jasně daný," uvedl Suchý, který se nyní připravuje s národním týmem na závěrečné dvojutkání kvalifikace o mistrovství Evropy 2016, kam Češi s předstihem postoupili.

„Je super, že už máme postup v kapse, že proti Turkům a Nizozemcům můžeme jít v klidu. Je to pro nás nezvyklá situace, ale moc si toho vážíme. Na druhou stranu ale není čas na létání v oblacích, věřím, že kvalifikaci dojedeme vítězně," řekl Suchý.

Reklama

Související témata: