Hlavní obsah

Matějovský čeká velký tlak Schalke. Bude to výhoda pro naše rychlíky vpředu, míní

Karel Felt (Gelsenkirchen)Právo

Skvělý druhý poločas se čtyřmi góly, takovou vizitku poslala Sparta do Gelsenkirchenu svému čtvrtečnímu soupeři v Evropské lize Schalke 04. Záložník Pražanů Marek Matějovský si dobře uvědomuje, že to mnoho neznamená. „Schalke je někde jinde. Pro nás to může být jen psychická vzpruha, že jsme zase vyhráli,“ konstatoval sparťanský středopolař.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Marek Matějovský.

Článek

Fotbal v neděli u říčky Litavky sparťany hodně bolel. Kapitán týmu David Lafata byl dokonce střídán, protože po brutálním zákroku zezadu od příbramského beka Dosoudila už jen kulhal. Bez šrámů neodešli ani další hráči.

„Modřiny a šrámy máme skoro všichni, ale nikdo není zraněný tak, že by nemohl proti Schalke nastoupit. Zápas v Příbrami hodně bolel, my jsme s tím dopředu počítali, že na nás budou domácí hrát důrazně a budou se snažit nás pokopat, aby nám fotbal otrávili. Nakonec jim to nebylo nic platné," pravil Matějovský.

Nebudou dobývat, mají šanci

Výkon Sparty v první půli nebyl dobrý. K nepoznání se změnila po příchodu ze šaten. Výkon z prvního poločasu by na špičkový německý tým rozhodně nestačil.

„My jsme si všechno vyříkali v kabině. Víme, kde byl problém. Musíme hrát tak, jako v neděli ve druhé půli, tedy v pohybu a s maximální koncentrací. Hlavně pak nesmíme dělat chyby, které by soupeř potrestal. Budeme se snažit o brejky. Nelze očekávat, že by nás Schalke pustilo do tlaku a měli jsme hodně šancí. Tím spíš je třeba, abychom využili každé, která se naskytne. Schalke je jasný favorit, ale určitě nejsme bez šance uhrát dobrý výsledek. Každý bod, vzhledem k situaci ve skupině, by byl dobrý," říkal sparťanský záložník.

Schalke je jasný favorit skupiny K. Pražané si jeho hru dobře prohlédli a věcí, co je čeká. „Jejich typický fyzicky náročný a velmi důrazný fotbal ve vysokém tempu. Oni jsou doma a musí před plným hledištěm útočit a vyhrát. My nebudeme hrát do plných, což je výhoda pro naše rychlé hráče vpředu. Z tohoto pohledu jsou pro nás zápasy Evropské ligy paradoxně snazší, nemusíme dobývat obranné valy, jako je tomu ve většině utkání v Synot lize. Ale všechno se ukáže na hřišti," uvedl Matějovský.

Podle něho se sparťanská sestava ustálila, zabydlel se v ní i Petr Jiráček, ale to prý nemusí nic znamenat. „Petr Je kvalitní fotbalista, hrál bundesligu, má zkušenosti, které by měl proti Schalke využít. Je velmi pracovitý, což je jeho velká přednost. Pro Spartu ale platí, že musí vyhrávat v jakémkoliv složení a zvládat zápasy, i když vypadnou hráči jako Lukáš Vácha, nebo třeba David Lafata, ale vlastně kdokoliv kdokoliv jiný. Máme dost kvalitní kádr. Sestava se ustálila, ale přijde jeden nepovedený zápas a všechno může být jinak," zdůraznil Marek Matějovský.

Reklama

Související témata: