Hlavní obsah

Jiráček dvakrát slíznul v chrámu Schalke příděl. Ale recept mám, věří sparťan

Gelsenkirchen

Jako jediný ze sparťanských fotbalistů Petr Jiráček ví, co v pekle Veltins Areny v Gelsenkirchenu ve čtvrteční utkání Evropské ligy jeho tým v konfrontaci s domácím Schalke 04 čeká. Před osmdesáti tisíci diváky už hrál třikrát. „A ani jednou jsme tady nevyhráli, dvakrát jsme dokonce odešli s čtyřgólovým přídělem,“ vybavil si při podvečerním tréninku okamžitě zápasy, které tady sehrál s Wolfsburgem a Hamburkem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Sparty Petr Jiráček nemá na Gelsenkirchen nejlepší vzpomínky.

Článek
Fotogalerie

Nemá z duelů se Schalke právě příznivou bilanci. Před čtyřmi lety čtyřka s Wolfsburgem, před dvěma s Hamburkem. A pokaždé si musel na hřišti protrpět celých devadesát minut.

„Atmosféra tady vládla pokaždé skvělá, takže kluky čeká obrovský zážitek. I mě po příchodu do bundesligy ohromně uchvátila. Fanoušky Schalke řadím do Top čtyřky v bundeslize spolu s Bayernem, Dortmundem a Hamburkem. Jen ty výsledky, které jsme tady měli," povzdechl si nad tristní bilancí legionář, který se po čtyřech sezónách v bundeslize vrátil zpátky do Čech a oblékl dres Sparty.

Remízu by zase bral

V něm také vyrukuje ve čtvrtek večer ke třetímu dílu základní skupiny Evropské ligy proti jejímu lídrovi Schalke.

„Je to hodně nevyzpytatelný tým, který sice v bundeslize nepodává vyrovnané výkony, ale přesto patří neustále do její špičky. A navíc není sezóna, aby snad Schalke chybělo na evropské pohárové scéně," připomíná úspěšné výsledky protivníka, s nímž se utkal naposledy v prosinci loňské roku. To Hamburk uhrál pod střechou Veltins Areny bezgólovou remízu, kterou by Jiráček samozřejmě bral i ve čtvrtek.

„Domácí mužstvo se za tu dobu příliš nezměnilo. Ujal si ho nový trenér Breitenreiter a kromě něho Geis a Di Santo. Geise si pamatuju z Mainzu, kde dával spoustu gólů ze standardních situací. Argentinec Di Santo přišel z Brém, kde taky odvedl pořádný kus práce a ozvalo se mu právě Schalke," přibližuje Jiráček sparťanského soupeře.

„Navíc si pamatuji, že vždy, když se domácí nedařilo, dokázali si pomoci standardními situacemi. Mají totiž hodně vysokých hráčů i těch, kteří umějí standardky zahrávat. Navíc se mohou spolehnout na individuality, ať již Meyera, nebo Nizozemce Huntelaara."

Huntelaar? Klasický zabiják

Právě Huntelaar, s nímž se někteří reprezentanti z řad sparťanských fotbalistů potkali v kvalifikačních duelech s Oranje o postup na EURO 2016, bude představovat pro gólmana Bičíka největší nebezpečí.

„Je to klasický zabiják, jemuž stačí málo a dokáže se prosadit hlavou, stejně jako pravou, či levou nohou. Jemu je to jedno, a i proto má za sebou takovou kariéru. Prý ho trápí nějaké zdravotní potíže, ale to asi nebude hrát roli. Huntelaar je typem střelce, který přijde na hřiště, dá dva tři góly a zase odejde," připomíná Jiráček, že na holandského snajpra si budou muset dát obzvláštní pozor.

Tedy jestli nastoupí, protože jeho start zase až tak jistý není.

Jeden návod na úspěšný výsledek Jiráček pro své letenské spoluhráče má. „Fanoušci Schalke jsou hodně nároční, a když se začátek nevyvíjí dobře, umějí to svému týmu dát najevo. To je možná návod i pro nás - když se nám povede jejich diváky rozhodit..."

Problém je ovšem v tom, že Sparta se bude muset obejít bez trenéra na lavičce. Ščasný dostal od UEFA trest a bude sedět jen na tribuně, aniž by s hráči a svým realizačním týmem mohl komunikovat.

„Něco podobného jsem ještě nikdy nezažil. Byl jsem zvyklý, že v takových případech přišel trenér aspoň do šatny... Asistenti jsou ale na nezvyklou situaci určitě dobře připravení," věří Jiráček, že Ščasného absence by zase nemusela představovat pro Pražany až takový handicap.

Jak dopadne zápas Sparty se Schalke v Evropské lize?
Zvítězí domácí
49,8 %
Zápas skončí remízou
19,3 %
Sparta si odveze z Gelsenkirchenu tři body
30,9 %
Celkem hlasovalo 5002 čtenářů.

Reklama

Související témata: