Hlavní obsah

Nejvytíženější jsou pořád doktoři a fyzioterapeuti, posteskl si Trpišovský

Liberec

Nedělal žádné tajnosti s postupovými ambicemi! Fotbalisty Liberce čeká ve čtvrtek v pokračování Evropské ligy bitva s Groningenem, který je ve skupině F bez bodu. Navíc nizozemský tým při pěti zápasech sezóny na hřištích soupeřů nebodoval a dokonce ani jednou nevstřelil gól. „Po naší výhře v Marseille v minulém kole se situace ve skupině rapidně změnila. Chceme do jarní fáze. Tudíž jde o klíčové utkání," uvědomuje si Trpišovský, že jeho tým musí prodloužit mizérii protivníka a ke třem stávajícím bodům přidat další.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký trenér Jindřich Trpišovský.

Článek

Ještě na začátku týdne jste měli marodku doslova přeplněnou. Jaký je aktuální zdravotní stav vašich svěřenců?

Je faktem, že poslední dobou sestavu skládáme hlavně podle toho, kolik máme zdravých hráčů. Doufáme ve start Bartošáka, který po zranění kotníku absolvoval první trénink. S jeho nasazením proti Groningenu to vypadá nadějně. Do přípravy se zapojil už i Sýkora, ale stejně jako v případě Rabušice se teprve rozhodneme, zda jsou schopni zápasového zatížení. Každopádně platí, že nejvytíženější jsou u nás doktoři a fyzioterapeuti. Naopak špatné prognózy jsou v případě Hovorky.

Groningen v letošní sezóně absolvoval na hřištích soupeřů pět zápasů, ani jednou nebodoval a dokonce nevstřelil ani gól. Vnímáte, že ideálnější protivník z hlediska boje o postup váš při nynější konstelaci čekat nemohl?

Rozhodně se nestavíme do role favorita. Jistě, ze třech protivníků ve skupině jde o nejschůdnějšího. Mají menší kvalitu než Marseille i Braga. Ale pořád jde o výborné mužstvo. Hlavně z hlediska individuálních dovedností. V Česku by hráli na špici první ligy! Viděli jsme tři jejich utkání. Kupříkladu v Arnhemu prohráli o pět branek, jenže měli šest tutových gólových příležitostí a ještě si připravili další slibné střelecké pozice. Zatím mají problém s proměňováním příležitostí a já doufám, že to bude platit i po čtvrtečním střetnutí.

Po dvou zápasech skupiny máte na kontě tři body a čekají vás dva duely s Groningenem. Berete tedy nejbližší program jako šanci odříznout soupeře ze hry o postup a vlastní pozici na účast v jarní fázi výrazně posílit?

Uvědomujeme si, že domácí utkání s nizozemským soupeřem určí náš směr. Všichni chceme zůstat v Evropské lize do jara, tudíž si uvědomujeme, že zápasy s Groningenem jsou klíčem k postupu. Ale nechci, aby mě někdo špatně pochopil. Nevnímáme situaci tak, že nyní na nás čeká šest samozřejmých bodů. Zejména v ofenzivě je totiž Groningen mimořádně silný. Ale je jasné, že když skupinu končíme zápasy v portugalské Braze a doma proti Marseille, potřebujeme pro uchování reálné naděje na jaro nadcházející dvojzápas zvládnout.

Řešil jste čtvrteční bitvu se svými svěřenci Luckassenem, jenž se v Nizozemsku narodil, a Švejdíkem, který v minulosti čtyři roky v Groningenu působil?

S Ondrou Švejdíkem jsme čtvrteční utkání konzultovali hodně. Sice už v klubu není mnoho hráčů, s nimiž nastupoval, ale čtyři sezóny v klubu prožil. Jde o dlouhou dobu, z níž může čerpat. Dokonce dostal DVD s dvěma zápasy, aby protivníka nastudoval. Hodně jsme ho využili. Částečně se na přípravě podílel i Kevin Luckassen. Informací máme velké množství. Snad přinesou efekt.

Cítíte z hráčů nervozitu? Nebo jim triumf na půdě Marseille dodal dostatečně sebevědomí?

Raději o tom nebudu mluvit, protože před úvodním duelem skupiny s Bragou jsem si byl jistý, že nás nic nerozhodí. Prošli jsme přes vyřazovací fázi do skupiny a cíl splnili, tudíž jsme měli hrát uvolněně. Jenže kluci byli nervózní, což se na našem výkonu projevilo. Tudíž jediným přáním je, abychom odvedli dobrý výkon, po němž budeme mít šanci užít si s fanoušky v domácím prostředí radost, kterou jsme zažívali po triumfu v Marseille.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen