Hlavní obsah

Spartě zůstal jediný svatý a netrestaný. Na asistentovi Svobodovi bude, aby Pražany vedl do duelu se Schalke

Gelsenkirchen

Z vyhnanství nedělá vědu. Natož aby si snad kouč sparťanských fotbalistů Zdeněk Ščasný připouštěl, že absencí na lavičce během pohárové konfrontace se Schalke svůj tým oslabí. „I kdybych poskakoval a křičel u lajny sebevíc, hráči mě stejně vnímat nebudou. Podstatná byla taktická příprava a rozbor soupeře, což všechno proběhlo už v Praze a tady v Essenu v hotelu zase,“ nepřipouští, že by snad jeho tým šel do čtvrtečního duelu Evropské ligy s momentálně třetím týmem bundesligy s handicapem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Zdeněk Ščasný během tréninku před zápasem se Schalke 04.

Článek

Není to poprvé, co se temperamentní letenský kouč bude muset pakovat na tribunu. „Už jsem na ní musel sedět, ale v takovémto zápase ještě nikdy," přiznává Zdeněk Ščasný, že pár trestů za své výstupy a excesy už v minulosti slíznul. Tentokrát ovšem pyká za to, že si po střetnutí v Tripolisu pustil až příliš pusu na špacír.

„Beru to jako fakt a realitu," nemínil glosovat distanc na dva zápasy, který nad ním vynesla disciplinární komise UEFA. „Nemyslím ale, že by šlo o handicap pro můj mančaft, nepříjemná situace je to spíše pro mě."

Pochopitelně že sparťanský kouč dopředu věděl, že své svěřence nebude smět koučovat ani v Gelsenkirchenu, ani v domácí odvetě za dva týdny. Dokonce ani do své kanceláře v prvním patře letenské tribuny nebude smět během domácího střetnutí zavítat, protože za technickou zónu se považuje celé první patro, kde je vedle šatny také Ščasného kancelář.

Podle toho také příprava mužstva probíhala..

„Na Schalke jsme se intenzivně chystali poslední tři dny, což bylo daleko důležitější než to, zda budu na lavičce," je přesvědčený Ščasný, který šéfovskou roli předá svému asistentovi Zdeňkovi Svobodovi.

Jedinému svatému a neposkvrněnému z letenského trenérského triumvirátu. I druhý Ščasného asistent Stanislav Hejkal už za své chování v odvetě s CSKA Moskva pykal. V zápase se švýcarským Thunem nesměl na lavičku pro změnu on.

Sestava? Hlavní slovo bude mít Svoboda

„Jsem sice jmenovaný šéfem lavičky, ale podstatou je stejně naše týmová práce, protože jen jeden člověk nerozhoduje. Pokud jde ale o sestavu, hlavní slovo bude mít samozřejmě Zdeněk," prozrazuje Svoboda rozdělení kompetencí a nedělá tajnosti ani s tím, že si pro čtvrteční zápas nachystali s hlavním trenérem i různé varianty scénáře

„Určitý program máme připravený, reagovat ovšem stejně musíme hlavně podle vývoje. Fotbal je tak rozmanitý, že tolik scénářů nelze předem naplánovat."

Jeden však svým svěřencům připomíná trenér Ščasný permanentně. Po tři dny, kdy se s mužstvem připravoval na Schalke v Praze, stejně jako teď v Essenu.

„Ale ten není nijak nový, hráčům ho opakuji od první chvíle, co jsem přišel do Sparty. Nesmíme chtít bránit, nesmíme si počínat pasivně. Teď pro zápas se Schalke ale bude platit dvojnásobně," připomíná kouč vyhnaný na tribunu.

Na jeho povýšeném asistentovi bude, aby Ščasného trenérskou filozofii z lavičky naplnil.

„Zda nebudu mít obavy vzít rozhodnutí na sebe? Kdybych ji měl, bylo by to špatné. Každý bývalý hráč přizná, že i jako trenér má nutkání do hry neustále zasahovat, jenže to nejde," ví Zdeněk Svoboda moc dobře, že i jeho možnosti budou ve Veltins Areně omezené.

Jak dopadne zápas Sparty se Schalke v Evropské lize?
Zvítězí domácí
49,8 %
Zápas skončí remízou
19,3 %
Sparta si odveze z Gelsenkirchenu tři body
30,9 %
Celkem hlasovalo 5002 čtenářů.

Reklama

Související témata: