Hlavní obsah

Dva sparťané se dočkali od kouče Schalke pochvaly. Frýdek by však nejraději do Dortmundu

Gelsenkirchen

Nedělá vědu z toho, že se na něho přijel do Gelsenkirchenu podívat táta i se svým někdejším letenským spoluhráčem Michalem Horňákem. „Jsem rád, že je tady, ale nijak mě to svazovat nebude,“ tvrdí Martin Frýdek junior před dnešní večerní partií na trávníku Schalke. „Který táta by nebyl pyšný, že to jeho kluk dotáhl do Sparty a teď s ní nastoupí v Evropské lize proti elitnímu celku bundesligy?!“ je celý natěšený na svého syna Martin Frýdek senior.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Frýdek během předzápasového tréninku před utkáním Evropské ligy proti Schalke 04.

Článek
Fotogalerie

Jen dvě jména vyřkl trenér Schalke z jedenáctky Sparty, pouze dva hráči utkvěly André Breitenreiterovi při sledování a rozboru zápasů večerního protivníka v paměti.

Krejčí a Frýdek.

„Jsem rád, že mě kouč Schalke takhle pochválil," cítil se zaražený a potěšený zároveň Frýdek junior.

Dotáhne to jeho mladý dál?

„Však klukovou největší motivací je cesta do bundesligy. Toužil by po dresu Dortmundu. Nebo po kterémkoli jiném," prozrazuje téma rodinných debat jeho táta, který si sám vyzkoušel bundesligu v barvách Leverkusenu.

„Vyzkoušel? Já moc šancí nedostal, protože tam tehdy panovala obrovská konkurence. Proto jsem šel zkoušet štěstí do Duisburgu. A tam to dopadlo stejně," povzdechne si s hořkým úsměvem sparťanská ikona devadesátých let.

Rok zkoušel v Německu štěstí, po roce se pokorně vrátil na tuzemskou scénu. Už nikoli na Letnou, ale do Teplic.

„To už je všechno pryč, teď je na mém mladém, aby to dotáhl dál než já," mávne Frýdek senior rukou nad lety dávno minulými.

Ví, že záleží na synovi, zda se jednou vrátí tam, kde on sám s bundesligovou kariérou jen koketoval.

Bundesliga láka ve Spartě každého

„Ve Spartě všichni považujeme bundesligu za nejlepší soutěž a každého z nás by lákala. Mně se teď splní alespoň to, že proti jednomu z nejlepších německých mužstev nastoupím. To se nepovede každému. Natož aby si bundesligu zahrál," ví Frýdek junior, že k angažmá v některém z bundesligových mužstev vede dlouhá cesta.

Ale někteří trenéři už o něm vědí. Kouč Schalke je toho dokladem. Možná by mohl mít všechno snazší i proto, že v Německu s fotbalem začínal.

„Doma na půdě bych našel ještě jeho první registraci. Německou. Bydleli jsme tehdy v Bergisch Gladbachu a on tam s fotbalem skutečně začínal. Tedy jestli se tak dá říkat pobíhání šestiletých prcků za balónem," vzpomíná Frýdek senior, jak jeho syn objevil v Německu fotbal.

„Pro mě bylo nejdůležitější, že jsem se tady už jako dítě naučil ve školce a poté ve škole německy. Kdybych se sem jednou vrátil, měl bych obrovskou výhodu," ví mladý Frýdek, že na německé fotbalové scéně by si cestu prošlapával mnohem snáz, než jeho vrstevníci.

„Tehdy jsem samozřejmě ohromně fandil tátovi a jeho Leverkusenu a poté i Duisburgu. Ale dnes?" přemýšlí nad nadhozenou otázkou.

„Já fandím oběma klubům pořád. A samozřejmě sleduji, jak si vedou," neotálí s odpovědí jeho táta a přiznává, že s bývalými spoluhráči žádné kontakty neudržuje, natož aby se s nimi setkával.

„To se sousedy z Bergisch Gladbachu ano. Často na ně vzpomeneme, protože to byli moc fajnoví lidé. A jak měli rádi becherovku, kterou jsme jim vozili z domova."

Probudí se v něm německé geny?

V dnešní večerní partii proti Schalke bude mít jeho syn první velkou příležitost na sebe upozornit nejen kouče Breitenreitera, ale možná i další trenéry. Záleží na něm, jak si povede.

„Bude to zřejmě nejlepší zápas, jaký jsem dosud hrál, i když proti stejně kvalitním soupeřům jako Schalke jsem už nastupoval. Ale fotbal na takovém stadiónu, jako je v Gelsenkirchenu, jsem si ještě nikdy nevyzkoušel," přitakává Frýdek junior.

Možná že právě aréna Schalke v něm probudí německé fotbalové geny, které pár desítek kilometrů od Gelsenkirchenu nasbíral.

„Mé německé angažmá v něm mohlo těžko nějaké zanechat. A pobíhání po hřišti se stejně starými prcky, jako byl tehdy on, asi také ne," odmítá Frýdek senior podobné konstrukce a tak nějak zvláštně se přitom usmívá.

Možná, že si s podobnou myšlenkou také pohrává a doufá, že německé fotbalové geny jeho mladému jednou pomohou k tomu, aby toho dokázal na bundesligové scéně mnohem víc než on sám.

Reklama

Související témata:
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen