Hlavní obsah

Po krádežích v Marseille a Amsterdamu sní Pavelka o triumfu v klíčové bitvě podzimu

Liberec

Jedno z vítězství, na které bude vzpomínat celý život, oslavil před pár dny na nizozemské půdě fotbalový záložník David Pavelka. Minulé úterý v dresu národního mužstva triumfoval v Amsterdamu nad domácím reprezentačním výběrem. Ve čtvrtek večer (od 21:05, on-line na Sport.cz) jej pod Ještědem čeká v Evropské lize střet s Groningenem, posledním vítězem nizozemského poháru. Pokud lídr výběru Severočechů se svými parťáky zopakuje devět dnů starý triumf, výrazně posílí naděje na postup do jarní fáze soutěže.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký záložník David Pavelka.

Článek

„Uvědomujeme si, že nastoupíme k zápasu o naši budoucnost v Evropské lize. A protože chceme postoupit do jarní fáze, je naším jediným přáním pokračovat tam, kde jsme skončili v Marseille," připomíná s úsměvem Pavelka senzační triumf z francouzské půdy v minulém kole soutěže, po němž Liberec může koketovat s postupovými myšlenkami, byť úvodní duel skupiny s Bragou doma nezvládl.

V předminulé sezóně s Libercem narazil v úvodním jarním kole vyřazovacích bojů na Alkmaar. Severočeši se tehdy museli smířit po výsledcích 0:1 a 1:1 s vyřazením. Čerstvou zkušenost s fotbalovou školou země tulipánů a větrných mlýnů má však Pavelka ještě v hlavě.

Během minulého týdne byl jednou z opor českého národního mužstva, které slavilo v Amsterdamu senzační vítězství. „Nechci na základě toho zápasu tvrdit, že ve čtvrtek večer půjdu na hřiště sebevědomější. Nabral jsem hlavně zkušenosti. A ty bych rád zúročil. Tím spíše, že duel posledního ligového kola v Olomouci mi po reprezentační pauze moc nevyšel. Mám tedy mimořádnou motivaci se vrátit do herní pohody," ujišťuje Pavelka.

Soupeře má dobře nastudovaného. Trenér Trpišovský hráčům naservíroval velké množství informací. „A tím, že v Groningenu v minulosti působil náš spoluhráč Ondra Švejdík je vše ještě umocněné, tudíž máme všemožné zprávy. Nebojí se hrát, jsou skvělí na balónu, v ofenzívě jsou skvělí," přibližuje protivníka Pavelka.

Očekává pořádnou fušku

„Viděl jsem zápas Groningenu doma s Marseille, který prohráli o tři góly. Výsledek byl jednoznačný, jenže šlo o vyrovnanou partii, při níž domácí jen neproměnili šance. Ofenzivně jde o nesmírně vyspělý tým. Párkrát už jsem střet s nizozemským soupeřem zažil, tudíž je mi jasné, že nás čeká pořádná fuška," přemítá Pavelka nad čtvrtečním duelem.

Nijak nepřeceňuje skutečnost, že Groningen ještě nedokázal z pěti zápasů na půdě soupeře v nynější sezóně vyhrát žádné utkání. „Chceme toho využít, ale uvědomujeme si, že každá série jednou končí. A také je třeba si uvědomit, že z celkového pohledu je nizozemský fotbal vyspělejší než český, proto by bylo nesmyslné nechat se unést představou, že jsme jednoznačný favorit, jen proto, že Groningen venku nevyhrává a ve skupině je bez bodu," varuje Pavelka.

Každopádně i jemu je jasné, že duel s nizozemským protivníkem je na evropské podzimní scéně klíčový z hlediska postupových ambicí do jarní fáze. „Končíme doma s Marseille a nebylo by ideální nechávat případné rozuzlení na poslední duel. Ale skupina je zatím vyrovnaná a může se stát, že rozhodne až poslední kolo. Tam může promluvit mnoho faktorů. Proto chceme zvládnout nadcházející zápas, abychom potvrdili tříbodovou krádež z Marseille," sní Pavelka.

Jak skončí zápas Evropské ligy mezi Libercem a Groningenem?
Zvítězí Slovan
85,2 %
Utkání skončí remízou
9,1 %
Tři body si odvezou hosté z Nizozemska
5,7 %
Celkem hlasovalo 815 čtenářů.

Reklama

Související témata: