Hlavní obsah

Slovan zkusí odříznout outsidera. Trpišovský varuje: Groningen by v Česku hrál špičku ligy

Outsider, že většího snad ani být nemůže. Fotbalisté Liberce přivítají ve čtvrtek při třetím představení ve skupině F Evropské ligy Groningen a pro Severočechy prahnoucí po účasti v jarních bojích neexistuje jiná alternativa než vítězství. Nizozemský sok totiž v probíhající sezóně odehrál na hřišti soupeřů pět zápasů, v nichž nevstřelil ani gól a pokaždé prohrál.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Vladimír Coufal (druhý zleva) se raduje se spoluhráči z Liberce z vítězné trefy proti Olympique Marseille.

Článek

„Je to zápas o naši budoucnost v Evropské lize. A my chceme pokračovat tam, kde jsme skončili v Marseille," hlásí kapitán Severočechů David Pavelka. „Z hlediska postupu jde o zlomové utkání," připouští Jindřich Trpišovský, trenér Liberce.

Jeho svěřenci po domácí prohře s Bragou následně senzačně uloupili tři body v Marseille a drží třetí příčku ve skupině. Nyní mají na programu dvojzápas s Groningenem. A šest bodů by Severočechy postavilo před finišem skupiny do velmi nadějné pozice, zatímco Groningen by byl ze hry venku.

Pravděpodobné sestavy
Liberec: Koubek – Coufal, Švejdík, Pokorný, Bartošák – Pavelka, Folprecht – Jefremov, Shala, Šural – Bakoš.
Groningen: Padt – Hateboer, Reijnen, Kappelhof, Tamata – Maduro, Tibbling – Linssen, Drost, Rusnák – Mahi.
Utkání Liberec - Groningen začíná ve 21.05 hodin, hlavním rozhodčím je Němec Dingert, online reportáž na webu sport.cz.

„Ze třech protivníků ve skupině jde o nejschůdnějšího. Mají menší kvalitu než Marseille i Braga. Ale pořád jde o výborné mužstvo. Hlavně z hlediska individuálních dovedností. V Česku by hráli na špici první ligy," varuje Trpišovský. „Nizozemský fotbal je z celkového pohledu vyspělejší než český, proto se nestavíme do role jasného favorita," líčí Pavelka.

Síla protivníka, který hraje prvně v historii základní skupinu evropských pohárů, je zejména v ofenzivě. „Hrají se třemi útočníky. Ty ještě podporují dvě křídla. Každá ztráta míče ve středu pole je hodně nepříjemná," přibližuje styl Groningenu Trpišovský.

„Pořád útočí, útočí a zase útočí. Defenzivu moc neřeší," přitakává s úsměvem obránce Ondřej Švejdík, jenž v minulosti v Groningenu čtyři sezóny hrál, a proto se podílel na přípravě podkladů pro taktickou poradu. „Třeba v Arnhemu prohráli o pět branek, jenže měli šest tutových šancí a ještě si připravili další slibné střelecké pozice. Zatím mají problém s proměňováním příležitostí a já doufám, že to bude platit i po čtvrtečním střetnutí," usmívá se Trpišovský.

Těší ho, že první trénink už včera absolvoval po zranění kotníku Bartošák, jehož hodlá hned využít. „Poslední dobou sestavu skládáme hlavně podle toho, kolik máme zdravých hráčů. Nejvytíženější jsou u nás momentálně doktoři a fyzioterapeuti. Snaží se dát dohromady ještě Rabušice, ale uvidíme až ve čtvrtek odpoledne," krčí rameny Trpišovský s vidinou zápasu, na který je prodáno 8500 vstupenek, přičemž čtvrtinu skoupili fanoušci Groningenu.

Reklama

Související témata: