Hlavní obsah

Sparťanský kouč z nouze se bránil. To není úspěch můj, říkal Svoboda po cenné remíze

Gelsenkirchen

Gratulace se na něho hrnuly. Aby ne, když při premiéře v roli hlavního trenéra pražské Sparty dokázal Zdeněk Svoboda urvat ve fotbalovém chrámu bundesligového Schalke senzační bod. A nic na tom neměnilo, že ve třetím dějství Evropské ligy šlo o premiéru vynucenou, neboť potrestaný hlavní kouč Zdeněk Ščasný se musel pakovat na tribunu. „To není úspěch můj, ale nás všech,“ bránil se po naplnění devadesáti minut trenér z nouze Svoboda.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zdeněk Svoboda proti Schalke v provizorní roli hlavního kouče Sparty uspěl.

Článek

Samozřejmě že byl navýsost spokojený. Jeho nadřízený Zdeněk Ščasný spěchající deset minut po závěrečném hvizdu z horních pater Veltins Areny do podzemí za svými svěřenci také.

Nervozitu způsobila atmosféra

„Ze začátku byli hráči nervózní, protože atmosféra na ně pochopitelně působila, ale postupem času předváděli dobrý výkon. Jen škoda inkasovaného gólu v samém úvodu a ze standardní situace k tomu. Vždyť právě na standardky jsme se připravovali, neboť jsme věděli, že jsou silnou zbraní Schalke," glosoval Zdeněk Svoboda úvod partie, která se pro jeho tým nezačala vyvíjet dobře.

I proto, že na poslední chvíli musel k utkání vyrukovat Hybš, neboť Frýdek se při rozcvičce zranil a nemohl nastoupit.

„Pro Hybše to nebylo jednoduché, protože jsme museli zareagovat na poslední chvíli. Ale i on se postupně zvedl k velmi dobrému výkonu," chválil letenského mladíka.

Svobodův povzdech: Bodů jsme mohli mít víc

K výkonu mužstva však připomínky měl. „Ze začátku jsme nedostupovali k domácím hráčům a nezachytávali jejich náběhy za naši obranu," připomínal o přestávce svým svěřencům, co se musí ve hře mužstva zlepšit. Bylo to na něm, neboť hlavní trenér Ščasný nesměl do kabiny. A bylo vyloučeno, aby s provizorním koučem Svoboda komunikoval třeba mobilem. Delegát UEFA ho měl na tribuně pod dohledem.

Svobodova promluva zabrala, neboť Sparta po změně stran skóre otočila.

„Postupně jsme se rozehráli k velmi dobrému výkonu a kombinací jsme v některých chvílích Schalke dokonce převyšovali," kvitoval Svoboda proměnu, která se s Pražany po změně stran udála.

„I střídání nám vyšlo, protože Lafata dal hned při prvním kontaktu s míčem vedoucí gól. Jen škoda, že vyrovnávací branka domácích přišla hodně brzy," povzdechl si, i když získaný bod samo sebou bral všemi deseti.

„Mohli jsme získat víc bodů, které by byly samozřejmě hodně cenné. Ale i za remízu jsme rádi. Vždyť tenhle výsledek a pochopitelně i předvedený výkon nás může posunout dál. Teď půjde o to, abychom i v dalších utkáních zahráli podobně, jako na Schalke," připomínal trenér na záskok Zdeněk Svoboda, že remíza importovaná z Německa by měla pozitivně působit i v dalších duelech Evropské ligy.

„I pro mě to ale byla velká zkušenost a jsem rád, že jsem u tak velkého zápasu mohl být. Zvláště vzhledem k výsledku i předvedené hře," nepopíral nakonec, že i se svou rolí a působením na lavičce byl spokojen.

Reklama