Hlavní obsah

Jiráček zavzpomínal na bundesligu: Bodu ze Schalke si vážíme

Karel Felt (Gelsenkirchen)Právo

Bylo to bez dvou dní přesně deset měsíců, co Petr Jiráček odehrál v gelsenkirchenské Veltins Areně celý zápas za Hamburk, který si po remíze 0:0 se Schalke 04 odvezl bod. Ve čtvrtek pozdě večer pod zataženou střechou nyní už defenzívní záložník Sparty znovu neodjel s prázdnou. Ve skupině K Evropské ligy tu Sparta vyválčila cenný bod po výsledku 2:2.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Jiráček (ve žlutém) ze Sparty a Leon Goretzka (vpravo) a Kaan Ayhan ze Schalke

Článek

„Škoda, že jsme neudrželi vedení... Ale zůstaneme skromní, bodu ze Schalke si vážíme. Odtud je vždycky cenný a věřím, že na konci bude mít svoji váhu," přál si Jiráček.

Němcům nic dokazovat nechtěl

Při vstupu do jednoho z nejkrásnějších fotbalových chrámů nejen v Německu se mu vybavily vzpomínky na působení v bundeslize. „Samozřejmě jsem si vzpomněl. Pár zápasů jsem tu odehrál. Atmosféra tu vždycky byla fantastická, jako dneska. Schalke má báječné fanoušky, ale je fajn, že ti sparťanští byli také slyšet. Přijely jich za námi přes tři tisíce. To je paráda. Snad jsme jim udělali bodem trochu radost. Většinou jsme tu s mužstvy, s nimiž jsem přijel, dostali naloženo, ale ty dva poslední zápasy se povedly," usmíval se.

Jiráček odmakal celý zápas. V dresu Sparty to byl jeho nejlepší výkon. Jako by chtěl Němcům ukázat, že byla chyba, když ho nechali odejít.

„Nic jsem jim nechtěl dokazovat. Stalo se, co se stalo. Vrátil jsem se do Čech a teď hraju za Spartu, kde jsem spokojený. Cítil jsem se v zápase dobře a chtěl jsem pomoct svému mužstvu. Jestli to byl můj nejlepší výkon v jejím dresu, to je spíš otázka na trenéra. Zápas od zápasu se cítím lépe. Herní praxe mi chyběla, na jaře jsem toho moc neodehrál. Můj osobní pocit je, že výkony mají každým odehraným utkáním stoupající tendenci, alespoň o trošičku... Věřím, že už to bude jenom lepší a lepší," přál si.

Nakopávání balónů by nikam nevedlo

Sparta svým výkonem příjemně překvapila. Chvílemi domácího favorita dokonce přehrávala. Nebylo to náhodou.

„My jsme takhle kombinačně chtěli hrát od začátku. Rozhodně jsme nemínili nakopávat balóny. Jejich obránci jsou vysocí, nikam by to nevedlo. Paradoxně nám pomohl první inkasovaný gól. Nervozita z nás spadla, uvědomili jsme si, že tady nemáme co ztratit a můžeme si to s nimi rozdat na rovinu, jedenáct proti jedenácti. Od toho inkasovaného gólu jsme tenhle záměr plnili. Vypracovali jsme si i nějaké šance. Kdybychom je proměnili, mohli jsme vyrovnat už v první půli, ale to jsou kdyby... Zápas jsme dokonce otočili, ale oni srovnali po rychlém brejku. Mají dopředu velkou sílu. Inkasovali jsme po našich chybách. To zamrzí, ale do šancí jsme je moc nepouštěli. Výsledek je fakt dobrý," konstatoval Jiráček.

Čtvrté kolo skupiny se hraje 5. listopadu a slavné Schalke se představí na Letné. „Myslím si, že to bude podobný zápas, jako u nich. Určitě to nezazdí, ale budou chtít hrát fotbal. Stát se může cokoliv. Uvidíme, co zápas přinese. Věřím, že ho zvládneme lépe," přál si záložník Sparty.

Reklama

Související témata: