Hlavní obsah

Bičík nechtěl letět do tmy jako Neuer. Ale inkasovaný gól nás probudil, líčil gólman Sparty

Gelsenkirchen

Gólman Sparty David Bičík svůj tým ve čtvrtek večer znovu podržel. Vnitřně cítil, že do Prahy mohly putovat i tři body, ale remízu 2:2 se Schalke v jeho fotbalovém chrámu nakonec bral.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Brankář Sparty David Bičík po druhém inkasovaném gólu na půdě Schalke 04.

Článek

Jak vám bylo po šesti minutách, když jste dostal první gól?

No... Nebylo to nic příjemného. My jsme se připravovali na jejich standardky. Věděli jsme, že Turek Ayhan je kope výborně. Bohužel jsme z ní dostali gól. Věděli jsme ale, že nám zbývá ještě nejméně pětaosmdesát minut, abychom se zápasem něco udělali. Začali jsme hrát svoji hru, to co jsme si řekli a byli jsme Schalke vyrovnaným soupeřem, chvílemi bych dokonce řekl, že i lepší.

Spoluhráči říkali, že vám inkasovaný gól paradoxně pomohl...

Je to pravda. Probudil nás. Ale nepříjemné bylo, že jsme se na tyhle situace připravovali. Přijdete do na tak nádherný stadión, atmosféra je báječná, chcete si zápas užít a takhle to začne... Člověka to prostředí kousne, takže prvních pár minut je rozkoukávacích. Bohužel my jsme v nich dostali gól. Vstupy do zápasů nemáme v téhle sezóně dobré. Musíme si na ně dávat větší pozor a začít s tím něco dělat.

Ayhanův centr z trestného kopu letěl dlouho. Neříkal jste si, že si pro míč dojdete?

Viděl jsem míč, jak letí. Padal už před malým vápnem. Nebyl vysoko, ale někde na úrovni hlav hráčů. Kdyby byl výš, šel bych si pro něj. Takhle jsem zůstal, protože pro balóny na úrovni hlav hráčů se gólmanovi špatně dostává. Stačí totiž lehká teč kohokoliv a je to gól. Skočil bych do tmy, jako v úterý Neuer z Bayernu v utkání s Arsenalem. Raději jsem zůstal.

Z lavičky vás koučoval Zdeněk Svoboda, hlavní trenér Zdeněk Ščasný byl kvůli trestu UEFA na tribuně. Byla jeho nepřítomnost znát?

V tomhle zápase ne. Na utkání jsme se chystali tři dny. Trenér dělal přípravu před utkáním ještě v hotelu, do kabiny před utkáním ani o pauze nesměl. V tom kotli bychom ho stejně na hřišti neslyšeli.

Sparta chvílemi Schalke i přehrávala. Jak se vám na to z brány koukalo?

Byl to příjemný pohled... O půli jsme se bavili, že jsme měli pár pěkných akcí ze strany. Stačilo dát finální přihrávku líp a mohly z toho být gólové šance. Ale nebylo z toho nic. Škoda.

Když David Lafata svým gólem zápas otočil, věřil jste, že si můžete odvézt tři body?

Jasně že věřil! Nemůžete přeci přemýšlet o tom, jestli nedostanete ještě dva nebo tři góly. Věděli jsme ale, že oni mají v ofenzívě obrovskou kvalitu. Třeba střídající záložník Sané ukázal obrovskou ofenzívní sílu. Sám se dostal do tří gólovek a ještě jim sudí jednu branku neuznal.

U toho neuznaného gólu jste se hodně rozčiloval na spoluhráče. Co bylo důvodem?

My máme dlouhodobě jeden problém. Když odvrátíme balón z našeho vápna, tak mi připadá, že naši hráči pomalu vystupují dopředu na kraj šestnáctky. Když by šel centr hned zpátky, mohu si pro něj dojít. Pokud mi tam ale zůstanou vlastní hráči, soupeř není v ofsajdu a může dát gól. Pár jsme jich už z takové situace dostali. Jsou to zbytečné a laciné branky. Už jsme se i s trenérem bavili, že na tom musíme v tréninku zapracovat. Naštěstí ten Schalke byl z ofsajdu a sudí ho neuznal. Mně se totiž jde pro míč lépe, když tam nemám vlastní spoluhráče a tři frajeři soupeře jsou v tu chvíli v ofsajdu.

Po vyrovnávacím gólu Schalke jste se bál i o ten bod?

Ne! Na to také nemůžete myslet. Věřil jsem, že minimálně remízu uhrajeme. Pochopitelně jsem i doufal, že nám tam ještě něco padne. Ale ve finále to byl remízový zápas a myslím si, že pro fanouška i hezký fotbal.

Co jste říkal záměru trenérů, kdy David Lafata šel na hřiště jako žolík a hned dal gól?

Překvapilo mě, když trenér řekl, že Lafi nebude hrát od začátku. Ale trenérům ten záměr vyšel, Kehinde Fatai dal první gól a David přidal druhý.

Když čtvrteční zápas shrnete - je bod z Gelsenkirchenu ztráta, nebo zisk?

Podle mě jednoznačně zisk. Oni mají obrovskou kvalitu. Máme na druhém místě dva body náskok na Nikósii. Nic není zdaleka rozhodnuto. Naším cílem je postup, takže body musíme sbírat dál. A hned doma se Schalke v odvetě. Myslím si, že to bude podobný zápas jako u nich. Musíme se na něj znovu dobře připravit. V některých fázích zápasu ale předvedli obrovskou kvalitu. I když se na ně připravíte, prostě to nezachytíte. Poučení je jasné. Ještě lépe si připravit na jejich standardky a pohlídat si bleskové přechody do protiútoku. Ty jsou hrozně rychlé. Kluci říkali, že se je snažili zastavit, ale nešlo to. Věřím, že domácí zápas zvládneme, požene nás zaplněná Letná a my uděláme další krůček k postupu.

Reklama

Související témata: