Hlavní obsah

Evropa nám sedí víc než liga, těší se venku stoprocentní Liberec na bitvu v Zelené katedrále

Groningen

Dlouhých devět let nedokázal Groningen doma při zápase evroských pohárů vyhrát. Ve čtvrtek večer o prodloužení bídy nizozemského klubu bude usilovat Slovan Liberec, jenž je naopak v letošní sezóně v Evropě stoprocentní. Pranic se Severočeši neděsí faktu, že v nizozemské lize Groningen doma na podzim vyhrál pět z šesti zápasů a navíc jej požene téměř vyprodaná aréna pro 22 500 diváků, které se přezdívá Zelená katedrála kvůli klubovým barvám domácího výběru. „Nebojíme se. Ve Šmoně nebyla atmosféra žádná, ve Splitu perfektní, ale stadión strašný. V Marseille zase krásná aréna, ale bídná návštěva. Teď se sejde obojí, což náš výkon jedině vyšperkuje," věří liberecký trenér Jindřich Trpišovský před čtvrtečním duelem.

Foto: Jaroslav Appeltauer

Obránce Liberce Ondřej Švejdík (vlevo) a trenér Jindřich Trpišovský.

Článek
Fotogalerie

Bago libereckých fotbalistů na stadiónu Groningenu

Liberec trénuje na stadiónu Groningenu

Velké zdravotní problémy měli před zápasem v Groningenu stopeři Švejdík s Pokorným a záložník Pavelka. Budou ve čtvrtek večer připraveni nastoupit?

David Pavelka v pondělí už trénoval. Měl zlomenou jen chrupavku v konci nosu, nikoliv nosní kost jako třeba Shala nebo Folprecht. Během dvou dnů se dal dohromady. Dokonce zvládne zápas bez ochranné masky. Lukáš Pokorný naskočil do tréninkového procesu v úterý, Ondřej Švejdík absolvoval ve středu předzápasový trénink a rovněž bude připraven.

Jak velkou komplikací je absence tří hráčů základní sestavy během tréninkového procesu, před tak důležitým zápasem, jako vás čeká ve čtvrtek v Groningenu?

Kluci mají všechny věci zažité, pochopitelně se účastní taktických porad. Stopeři jsou velmi důležití pro rozehrávku, kombinaci a postavení ofenzivy. Jde o nepříjemnost, ale dvoudenní výpadek není zásadní problém. Náš styl hry se nemění.

V Groningenu se budete snažit vylepšit bilanci ve skupině po domácím remízovém zaváhání s nizozemským sokem. O vítězství jste tehdy přišli v poslední vteřině z penalty. Ležela vám remíza v žaludku dlouho?

Ještě pořád mám ten zápas v hlavě a asi dlouho mít budu. Pokud bychom inkasovali v osmdesáté minutě, nebo kdykoliv jindy, tak by to bylo jiné. Ale přijít o výhru v poslední vteřině je hrozné. Neproměnili jsme šance na zvýšení náskoku, inkasovali jsme nikoliv z penalty, ale dorážky.... Inkasovat v poslední vteřině a ztratit tak výhru, navíc v zápase, kdy jsme byli lepší, to nejde jen tak vymazat. Proto jsem rád, že jsme ligová utkání zvládli a neprohráli. Pokud postoupíme ze skupiny, zapomenu. Je to podobné jako se Šmonou, když jsme doma v předkole inkasovali a báli se, aby nás ten gól nestál postup. Ale po vítězství v Izraeli už si nyní nikdo na tu komplikaci nevzpomene.

Co jste svěřencům při rozboru videa ze zápasu s Gronigenem nejvíce vyčítal?

Měli jsme za stavu 1:0 tři situace, kdy stačilo lépe přihrát vlastnímu spoluhráči do vyložených pozic, a mohli jsme pojistit naše vedení. První chyba. Těsně před penaltou byl dlouhý nákop od soupeře, Coufal balón uhrál na Jefremova, který nesmyslně ztratil míč, a z toho vznikla situace vedoucí k pokutovému kopu. Druhá chyba. Nabádal jsem tedy kluky k větší trpělivosti v situacích kolem soupeřovy branky. A také jim opakoval, že v nastavení jsme v dané situaci Groningenu neměli vůbec půjčit míč.

Bylo hodně důležité, že jste po třech remízách v řadě dokázali v minulém utkání porazit ostravský Baník a do Nizozemska cestovali povzbuzeni vítězstvím?

Hodně nám všichni předhazovali, že jsme remizovali v Olomouci, v Jihlavě i s Groningenem. Sami jsme cítili, že dva výkony v lize nebyly úplně ideální. Teď je nálada pochopitelně lepší. Nemusíme nic řešit, což je velmi důležité. Pokud bychom totiž Ostravu neporazili, šlo by o velké zklamání pro celý tým.

V evropských pohárech jste zatím v letošním ročníku na půdě soupeře stoprocentní, zatímco doma jste dva domácí zápasy ve skupině nezvládli. Čím si tuto bilanci vysvětlujete?

Zápasy Evropské ligy nám vyhovují více, protože soupeři chtějí hrát fotbal a otevřená konfrontace nám sedí. V domácí soutěži spousta soupeřů už hraje tak, aby hlavně neprohrála. Zaměřují se na defenzivu, protože jsou přesvědčeni, že nyní je i bod s Libercem úspěch.

Duel v Groningenu by vám podle všech indicií měl sedět, protože domácí potřebují vyhrát, aby si uchovali naději na postup. Navíc v nizozemské lize jsou při soubojích na vlastním stadiónu nejlepší, když ze šesti zápasů pět vyhráli a jednou remizovali.

Zatím jsou jednoznačně mnohem lepší doma. Paradoxně nezvládli duel s Marseille, v němž nedali ani gól. Přitom před vlastním publikem jsou velmi produktivní. Ve srovnání s konfrontací pod Ještědem půjde o naprosto odlišný zápas. Nám se v Evropě venku daří. Vyhráli jsme všechna utkání, náš projev je lepší než před vlastním publikem. Snad budeme konečně i produktivnější než dosud.

Evropská liga je v polovině. Už kalkulujete a propočítáváte postupové varianty?

Vůbec ne. Reším hlavně nás. Pokud vyhrajeme, přiblížíme se postupu bez ohledu na ostatní. Pokud utkání nezvládneme, šance na postup bude prakticky nulová. Klíčové je, abychom zvládli odvetu. Domácí zápas se nám výsledkově úplně nevydařil, musíme si vzít dva body zpět.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články