Hlavní obsah

Slavia má postup ve svých rukách, jen když v Hamburku vyhraje

HAMBURK

Fotbalisté pražské Slavie jsou před posledním utkáním v základní skupině Poháru UEFA v zapeklité situaci. Na postup mezi 32 nejlepších týmů jim ve čtvrtek v Hamburku může stačit dokonce i prohra o tři branky, na druhé straně i remíza bude málo, pokud v souběžně hraném zápase v Monaku zvítězí CSKA Sofia. Jistotu českému týmu dává jedině vítězství, slávisté však o něj budou bojovat bez zraněného Karla Pitáka.

Článek

Slavia se však za ním nemusí hnát bezhlavě. Víc než kdy jindy bude důležité mít aktuální informace z druhého utkání a tomu přizpůsobit taktiku. Kdyby zápas v Monaku skončil remízou, pak by si Slavia s největší pravděpodobností mohla dovolit i těsnou prohru, když Sofia prohraje, nevadila by Pražanům ani porážka o tři góly. Při větším debaklu by se však před ně dostal Viking Stavanger.

Postoupí Slavia do další fáze Poháru UEFA?
Hlasujte v anketě Sportu.cz!

Kombinací existuje ještě hodně, možná i proto trenér Karel Jarolím tvrdí, že se na utkání v Monaku nechce příliš ohlížet. "Díváme se především na náš zápas a v něm chceme vyválčit nějaký bod," řekl dnes novinářům. Nicméně zprávy z Monaka prý mít bude.

David Jarolím nastoupí proti bratrovi a otci

Čtvrteční zápas má pikantní příchuť pro rodinný klan Jarolímů. Na domácí straně záložník David, který je jednou z největších opor druhého týmu bundesligy, v týmu hostí jeho bratr Lukáš a na lavičce otec Karel. "David se má na co těšit. Musíme na něho někoho postavit, nějak mu ten fotbal znechutit," řekl trenér Slavie.

Když se dnes němečtí novináři na tiskové konferenci zeptali, který z jeho synů je lepším hráčem, Jarolím s úsměvem odpověděl, že asi Lukáš. "Kdyby byl David tak dobrý, tak by hrál ve Slavii, a ne v Hamburku," žertoval trenér. "Na takové úrovni proti sobě kluci ještě nehráli. Nehráli proti sobě ani žádný mistrovský zápas, snad jen na zahradě," dodal Jarolím.

Dodal, že rodinnou pohodu by "bratrovražedný" boj neměl narušit. "Snad nám to nezkazí Vánoce. Věřím, že po utkání budou oslavovat obě mužstva," naznačil trenér, jaký výsledek by se mu nejvíc zamlouval.

Kouče trápí špatný zdravotní stav

Radost však nemá ze zdravotního stavu svého mužstva. V Praze zůstali Hubáček i Zbončák, moc dobře na tom nejsou ani Krajčík s Fořtem. A nedlouho po začátku tréninku slávistů v Hamburku se pak trenérovy černé představy naplnily - po 15 minutách odkulhal ze zdevastovaného trávníku Piták. "Při sprintech a výskoku ho koleno bolí. Vaz držící čéšku je hodně zhmožděný a zítra to určitě nepůjde," řekl lékař týmu Miloš Barna.

Hru Hamburku má kouč prostudovanou dostatečně. "Mají nejlepší obranu v bundeslize, hrají v pohodě, rádi drží míč na noze a pak udeří," zhodnotil čtvrtečního soupeře. Dobře ví i o tom, že domácím chybějí dva Nizozemci, potrestaný Boulahrouz a zraněný Van der Vaart, ale za výraznější výhodu to nepovažuje. "Vyhrávají i bez Van der Vaarta. Určitě je to osobnost, ale jedinec mužstvo nedělá. Hamburk má kádr kvalitní, náhradníci zraněné zastoupí," řekl Jarolím.

Ani Hamburk nemá jistotu

Ani Hamburk ještě nemá postupovou jistotu, přestože získal o dva body víc než Slavia. I proto domácí očekávají v AOL Areně přinejmenším 43 tisíc diváků. "Chceme skupinu vyhrát, a to znamená Slavii porazit," vyjádřil se v místním tisku trenér Thomas Doll. Prozradil, že se o silných a slabých bodech Slavie dlouho radil s Davidem Jarolímem.

Vyřazení si domácí vůbec nepřipouštějí. "To by byla katastrofa. A celou zimní přestávku by nás provázely černé myšlenky," prohlásil kapitán Daniel van Buyten.

Trenér Doll byl před zápasem pozitivně naladěn, pochvaloval si, že zranění hráči se uzdravují. "S naším lazaretem to vypadá slušně. Wicky může hrát určitě, i Demel a Atouba vypadají dobře. Je to pro nás finále skupiny a velká šance postoupit. Toho chceme využít, i když víme, že proti nám bude stát dobrý soupeř," řekl Doll a ubezpečil, že i bez zraněného Van der Vaarta bude útočná hra jeho celku kvalitní.

Jarolím se bude chtít otci ukázat

S Davidem Jarolímem prý hamburský kouč o Slavii často hovořil. "Bude to pro něj asi trochu jiný zápas, otec a bratr na druhé straně, to se nestává často. Je to dobrý hráč a určitě to bude chtít otci ukázat," řekl Doll.

Zápas začne v 18:30, přímým přenosem ho vysílá ČT 2 a druhý poločas i Radiožurnál. Utkání řídí trojice španělských rozhodčích v čele s Vazquezem.

Předpokládané sestavy:
Hamburk: Kirschstein - Mahdavíkíjá, Demel, Van Buyten, Atouba - D. Jarolím, Beinlich, Wicky - Barbarez - Lauth, E. Mpenza.
Slavia Praha: Kozáčik - Krajčík, Latka, Holeňák, Suchý - Piták, Švec, L. Jarolím, Hrdlička, Švento - Vlček.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články