Hlavní obsah

Není radno Liberec podceňovat, varoval trenér Groningenu. Komplimenty sklízel i Švejdík

Groningen

Hvězdní Robben, Suárez či bratři Koemanovi vzešli z fotbalového Groningenu, kde ve čtvrtek večer nastoupí fotbalisté Liberce ke čtvrtému dílu skupiny F Evropské ligy. Podobizny slavných borců sbírajících nyní či v minulosti velké trofeje, zdobí chodby arény, která byla v minulosti jejich domovem. Aktuálně se Groningen pyšní přívlastkem šampión nizozemského poháru, jenže aktuální forma je vrtkavá. Přesto si trenér Erwin van De Looi troufá na postup do jarní fáze Evropské soutěže.

Foto: Jaroslav Appeltauer

Obránce Ondřej Švejdík na tréninku.

Článek
Fotogalerie

Bago libereckých fotbalistů na stadiónu Groningenu

Liberec trénuje na stadiónu Groningenu

Jeho svěřenci doma v nizozemské lize brali v šesti zápasech patnáct bodů a inkasovali pouhé tři góly. Jenže venku je to pravý opak. Jediný bod z pěti duelů. „Doma jsme skutečně dobří, cítíme se před vlastním publikem velmi silní a užíváme si podpory fanoušků. Ale proč se naše výkony tak diametrálně liší, vážně netuším," krčil rameny trenér Erwin van De Looi.

Přestože nepochybuje v konfrontaci s Libercem o tříbodovém zisku svého mužstva, nabádá k obezřetnosti. „Není radno Liberec podceňovat. Nesmíme hrát žádný naivní fotbal. Liberečtí hráči mají velmi dobrý pohyb, jsou fotbaloví a hrají důsledně," přemítal šéf lavičky Groningenu.

Liberec styl podle soupeřů nemění

Ten zatím ve skupině okupuje poslední příčku. A pokud by ve čtvrtek večer vůbec nebodoval, byl by už dva zápasy před koncem skupinové fáze bez naděje na postup. „Kvalitu protivníků nelze srovnávat, protože jsou velmi odlišní. Marseille disponuje fotbalisty s výjimečnými individuálními schopnostmi. Braga má vynikající systém hry. A Slovan je zase mimořádně silný v týmovém pojetí. Naší jistou výhodou může být fakt, že Liberec hraje pořád stejně, nemění svůj styl podle soupeře," lebedil si Erwin van De Looi.

Před druhou konfrontací s Libercem však počítá ztráty. „Zraněných je skutečně hodně," naříkal s blížícím se výkopem. „Máme potíže s velkým vytížením a mimořádným zápasovým programem, jenž se na nás negativně projevuje," pronesl šéf lavičky Groningenu, jenž z hráčů základní sestavy postrádá zraněné Hateboera, Lindgrena, Mahiho a ještě vykartovaného De Leeuwa. „Ale nepochybuji, že i tak duel s Libercem zvládneme vítězně," naznačil, že nedostatkem sebevědomí rozhodně netrpí.

Švejdíka přepadla nostalgie

Vyhnul se dotazům na Ondřeje Švejdíka, jehož před lety ještě jako trenér juniorky Groningenu vedl a nyní se potkávají jako soupeři. „Přijel jsem se spoluhráči pro tři body," ujistil dvaatřicetiletý rodák z Opavy, že rozhodně nemá v plánu žádné milosrdenství.

Nijak přitom netajil, že určitá nostalgie při návratu do Groningenu, kde čtyři roky působil, jej přepadla. „Moc jsem se těšil. Na přátele, stadión i fanoušky," přiznával Švejdík. Už od středečního příletu byl v centru pozornosti.

Na výpravu Slovanu čekal televizní štáb místní televize už na letišti, dva bývalí spoluhráči dorazili za obráncem Liberce na hotel. Později dvaatřicetiletý zadák čelil dotazům hned po vystoupení z autobusu před tréninkem. A při tiskové konferenci přijímal ze všech stran komplimenty, neboť se obešel bez tlumočnice, která shodou okolností pomáhala před lety rodákovi z Opavy i jeho přítelkyni s adaptací v Groningenu. „Vše je otázka tréninku, i holandština," smál se Švejdík, jenž právě v Groningenu poprvé okusil evropské poháry.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články