Hlavní obsah

Plzeň - Rapid 1:2Po gólu, který se za Kozáčikova záda došoural, je Plzeň nejspíš v pohárové Evropě odepsaná

MinutaMin. Tým Hráč Akce
13. Schobesberger 0 : 1
72. Holenda 1 : 1
77. Schobesberger 1 : 2
Záznam online reportáže

Po hodně kuriózním gólu zřejmě nenávratně končí plzeňské putování pohárovou Evropou. Rakušan Schobesberger a míč, který se po jeho uklouznutí doslova došoural za Kozáčikova záda za to může. Plzeň ve čtvrtém dílem Evropské ligy i doma s vídeňským Rapidem prohrála, a protože zatím nasbírala pouhé tři body, je po výhře španělského Villarrealu v Minsku 2:1 nejspíše z postupových bojů odepsaná. Zbývá jí totiž jen bohapustá teorie.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Fotbalisté Rapidu Vídeň se v Plzni radují z úvodního gólu proti Viktorii v duelu Evropské ligy.

Článek
Fotogalerie

Kainzova přihrávka byla načasovaná naprosto přesně. Přeletěla plzeňskou obranu a Rajtoral už stíhal Schobesbergera marně. Natož aby se k němu dostal Procházka. Pouze třináct minut z pohárové partie uběhlo a Plzeň prohrávala, neboť jednadvacetiletý záložník vídeňského Rapidu si tváří v tvář Kozáčikovi počínal jako ostřílený rutinér.

Rapid věděl, co má hrát

A kdyby po devíti minutách projevil stejnou chladnokrevnost, mohl český mistr své putování Evropskou ligou považovat pro letošek za uzavřenou kapitolu. Akce jako přes kopírák, Schobesberger znovu pádící na Kozáčika, ale tentokrát přece jen o krok či dva pomalejší, takže Procházka ho z palebné pozice vytlačil a on bránu minul.

Rakušané věděli, co na Plzeň hrát a také to praktikovali. Nechali ji útočit, tlačit se k bráně, posílat centry i střílené přihrávky do šestnáctky, z nichž se sem tam nějaký závar narodil, ale ze kterých neuhodilo. Ani když k tomu Petržela servírující balón před prázdnou bránu spoluhráče vyzýval.

Hořava měl po půlhodině ke gólu a vyrovnání nejblíž, jenže i jeho volej šel mimo, takže Rapid se dál držel své taktiky. Bránil, zhušťoval prostor a čekal na další smrtící brejk rodící z dlouhých přesných pasů.

Deset minut po přestávce jeden takový podnikl, protože Hořava k tomu hosty zbytečnou ztrátou míče vybídl. Schwab s Grahovacem rozjeli slibnou akci, ovšem bosenský legionář mířil hodně ledabyle a plzeňského gólmana tudíž ani nedonutil zasahovat.

Holendovo chvilkové oživení

Lopotné plzeňské snažení se s ubíhajícími minutami měnilo v jednu velkou marnost. Jakousi územní převahu si sice domácí vytvořili, ale co z ní, když nepřinášela šance, natož aby vyústila alespoň ve vyrovnávací gól?! V porovnání s rychlými a pohyblivými Rakušany bylo všechno zdlouhavé, předem signalizované a k uzoufání pomalé. Navíc bez nápadu a momentu překvapení.

Až střídající Holenda všechno otočil. Pár desítek vteřin mu stačilo, aby líznul hlavou míč a ten skončil na tyč, vzápětí se ocitl na malém vápně úplně nehlídaný a pochopitelně že po Kovaříkově centru Novotu prostřelil.

Bylo to ovšem vzepětí chvilkové a hlavně pomíjivé, protože už po pěti minutách se dostal Schobesberger do další úniku a zas se prosadil. Hodně kuriózně, neboť na hranici šestnáctky uklouzl, ale i v pádu míč trefil a ten se pomalu dokutálel do brány.

A protože Ďuriš šest minut před koncem po rohovém kopu ve velké šanci neuspěl, neboť gólman Rapidu vytáhl jeho ránu fantasticky nad břevno, pohárové putování Plzně se po výhře španělského Villarrealu nejspíš naplní už v základní skupině.

Utkání Evropské ligy -skupina E
Viktoria Plzeň - Rapid Vídeň 1:2 (0:1)
Branky: 72. Holenda - 13. a 77. Schobesberger. Rozhodčí: Banti - Costanzo, Meli (všichni Itálie). ŽK: Limberský, Hořava - Dibon. Diváci: 11 691.
Plzeň: Kozáčik – Rajtoral (81. Mahmutovič), Hejda, Procházka, Limberský – Hořava, Hrošovský – Petržela (63. Kopic), Kolář (69. Holenda), Kovařík – Ďuriš. Trenér Krejčí.
Rapid Vídeň: Novota – Pavelić, Sonnleitner, Dibon (66.M. Hofmann), Stangl – Petsos, Schwab – Schobesberger, S. Hofmann (51. Grahovac), Kainz – Prosenik (78. Jelič). Trenér Barišic.

Reklama

Související témata: