Hlavní obsah

Liberec dál sní o jarní Evropě! Je to skvělá vizitka, jásal Koubek

Groningen

Odmítal chválu, obdivné poklony nizozemských komentátorů přecházel a vyzdvihoval tým. Brankář Liberce Tomáš Koubek byl při čtvrtečním utkání Evropské ligy v Groningenu klíčovým mužem Severočechů na cestě k vítězství. Domácí byli totiž za bezbrankového stavu blízko gólu, jenže liberecký brankář prostě míč za svá záda nepustil. "Skvěle hrál celý tým. Byli jsme lepší ve všech směrech," komentoval Koubek druhé vítězství ve skupině F.

Foto: Vincent Jannink, ČTK/AP

Liberecký gólman Tomáš Koubek při zákroku v utkání s Groningenem.

Článek
Fotogalerie

Stejně jako v Marseille jste už při druhém utkání základní skupiny Evropské ligy vychytal vítězství a také čisté konto. Byl zápas v Groningenu z vašeho pohledu podobný duelu ve Francii?

Nebyl, protože jsme na půdě Groningenu hráli mnohem lépe. Myslím, že jsme byli lepší ve všech směrech. Snad jen v úvodu byli domácí trošku nebezpeční, ale vyloženou šanci si ze hry nevypracovali.

Ovšem ještě před poločasem jste musel krotit střelu Linssena zpoza velkého vápna, po přestávce jste dvakrát bravurně vyškrábl hlavičku téhož hráče mířícího pod břevno a v závěru jste neuvěřitelně zastavil střelu Linssena. Bez práce jste tedy rozhodně nebyl.

Proto v brance jsem, abych něco chytil. Ale když si vezmu zrovna Marseille, tak tam byli domácí celý zápas v tlaku a měli výraznou převahu. My jsme se jen bránili a z poslední akce utkání, vlastně ojedinělé, jsme udeřili. Tady byl obraz skutečně naprosto odlišný. Kluci to zvládli skvěle.

Vy mezi tyčemi nepochybně také. Která ze zmiňovaných situací pro vás byla nejvíce složitá?

Rozhodně poslední rána Linssena. Jednalo se o hodně nepříjemný okamžik, protože pálil zpoza našeho hráče a já moc dobře neviděl.

V pohárově Evropě jste na podzim venku absolvovali čtyři zápasy a všechny vyhráli. Postupně jsme ovládli duely na půdě izraelské Šmony, pak ve Splitu, v Marseille a nyní v Groningenu. Čemu výjimečnou bilanci přičítáte?

Je faktem, že jsme ve čtyřech zápasech na půdě soupeřů v Evropské lize stoprocentní a vůbec jsme neinkasovali. Ale je to i štěstí. Možná jsme více koncentrovaní, možná hrajeme organizovaněji a disciplinovaněji, než doma, kde na nás doléhá určitý tlak. Myslím, že jde o skvělou vizitku Liberce. Minulý rok hráli kluci o záchranu, letos budeme do posledního zápasu skupiny hrát o jarní účast v pohárové Evropě. A máme vážně skvělé protivníky. Bragu, Marseille, ale i Groningen, který je v Česku podceňovaný, ale má fantastický tým a opírá se o skvělé prostředí.

Jak moc se vám pozdává vývoj skupiny, podle něhož budete s určitostí hrát v posledním utkání doma s Marseille o postup do jarní fáze Evropské ligy?

Super, prostě super. Moc jsme si už po losu přáli, abychom nebyli vyřazení s předstihem. A teď je jasné, že si to s Francouzi rozdáme na férovku. Ani Braga nemá vlastně nic jistého. Nikde není napsané, že zvládne oba poslední zápasy vítězně. A my rozhodně do Portugalska nepojedeme utkání jen odehrát. Teď zpětně je mi líto právě domácího souboje s Bragou, kdy jsme z jejich jediného útoku smolně inkasovali. A pochopitelně i remízy s Groningenem z penalty v šesté minutě nastavení. Ale jsme ve hře a vše máme ve své moci, což je uklidňující pocit.

Reklama

Související témata: