Hlavní obsah

Finiš byl pro diváky. Zase jsme se klepali, smál se Pavelka po další venkovní loupeži

Groningen

Až jako poslední mířil do euforií překypující šatny libereckých fotbalistů z trávníku v Groningenu kapitán Severočechů David Pavelka. Po těsném vítězství ve čtvrtečním čtvrtém díle skupiny F Evropské ligy mu na tváři zářil úsměv. „Zase to byly nervy, ale tři body máme zaslouženě a v prosinci budeme hrát s Marseille o všechno," lebedil si lídr týmu zpod Ještědu, když ještě před cestou do sprchy propočítával postupové varianty do jarní fáze.

Foto: Vincent Jannink, ČTK/AP

Fotbalista Groningenu Albert Rusnák (uprostřed) a liberecký David Pavelka (vpravo) během utkání Evropské ligy.

Článek

V Groningenu jste vyhráli, tudíž máte naději na účast v jarní fázi soutěže. Jak složitým zápas s nizozemským sokem na jeho půdě byl?

Začali jsme aktivně, drželi jsme balón a kombinovali. Finální fáze nám ale zase trošku drhla. Byli jsme zbrklí. Ale to je snad jen otázka času, až se ještě více sehrajeme. Trenér nás v poločase káral za bojácnost, asi mu vadilo, jak lehce jsme ztráceli míče ve finální fázi. Po přestávce jsme se zlepšili. A na konci jsme se prosadili ze standardní situace a získali zasloužené vítězství.

Stejně jako při domácí bitvě, kterou jste ztratili v šesté minutě nastavení, ale měli domácí v pětiminutovém nastavení velké šance na vyrovnání. Neproběhla vám hlavou vzpomínka na čtrnáct dnů starou konfrontaci pod Ještědem?

Je fakt, že na konci jsme se zase klepali. Byly to nervy. Asi by nás zápas bavil více, kdybychom dohrávali při dvoubrankovém vedení. Nicméně takhle mělo utkání náboj až do konce, hlavně pro diváky (usmívá se). Poslední minuty jsme určitě nezvládli, jak jsme chtěli. Asi jsme mohli vpředu hru uklidnit trochu více. Ale kdybychom zápas v Groningenu nedotáhli do vítězného konce, šlo by jednoznačně o ztrátu. Sice jsme neměli velké gólové šance, ale měli jsme herní převahu a výhra je zasloužená.

Rozhodujícím okamžikem byla standardní situace, při jejichž zahrávání jste se dlouho střídal vy se Šuralem a Bartošákem. Proč se vám nedařily?

Chtěli jsme hrát na prvního hráče, protože podobným způsobem jsme v domácím souboji Groningen opakovaně dostali do problémů. Jenže tentokrát se nám nedařilo zablokovat bránící hráče a k míči jsme se ve vápně vůbec nedostali. Přitom jsme je hodně trénovali. A pak vyšla jediná nenacvičená.

Jak velký podíl má z vašeho pohledu na vítězství brankář Koubek, který chytil čtyři obrovské šance domácích hráčů?

Drží nás celý podzim. V závěru utkání v Groningenu výhru uhájil a dokonal dobrou práci celého týmu. Je fakt, že v konci byl vidět nejvíce Tomáš, ale pochvalu za předvedený výkon zasluhuje celý tým.

Situace v tabulce se vyvinula tak, že budete s určitostí v posledním zápase doma bojovat o postup. Je to splněný sen?

Hlavně z pohledu fanoušků je to super atraktivní vývoj. Scénář jsme si představovali možná trošku jinačí, ale v prosinci budeme hrát o všechno a uvidíme, jak z konfrontace s Marseille vyjdeme.

Venku jste v Evropské lize vyhráli všechna utkání. Je pro vás snadnější hrát na půdě soupeře?

Je to diskutované téma. Asi na nás není takový tlak, jsme uvolněnější, než před vlastním publikem.

Reklama

Související témata: