Hlavní obsah

Šťastná výhra Heerenveenu vyřadila CSKA Moskva z Poháru UEFA

Obhájce vítězství v Poháru UEFA CSKA Moskva se s letošním ročníkem soutěže loučí už po základní skupině. Rozhodla o tom středeční výhra Heerenveenu nad Levski Sofia 2:1, kterou v poslední minutě zařídil Hanssen a poslal tak přemožitele ostravského Baníku do jarních bojů.

Článek

Osm týmů mělo ze skupin E až H postup jistý už před zápasy posledního kola. Dnes se k nim vedle Heerenveenu přidaly ještě AS Řím, Basilej a Bolton. V jarním pokračování Poháru UEFA bude hrát 32 celků včetně osmičky, která do soutěže přešla z Ligy mistrů.

CSKA Moskva už po odehrání svých čtyř zápasů jen s napětím sledoval, zda díky souhře okolností proklouzne do jarních bojů. Dlouho se zdálo, že Moskvané dostanou šanci titul obhajovat díky tomu, že Olympique Marseille zdolal Dinamo Bukurešť 2:1.

V souběžně hraném utkání Heerenveenu a Levski Sofia se ale od ruského velkoklubu štěstí odvrátilo. Heerenveen sice před dnešními zápasy figuroval na posledním místě a s Bulhary dokonce doma prohrával, jenže Samarasova trefa z 54. minuty a Hanssenův šťastný gól z úplného závěru katapultovaly nizozemský tým dál na úkor CSKA.

Skupina E přinesla drama

Drama se odehrálo také ve skupině E. Basilej prohrála na půdě AS Řím 1:3 a pomalu se se soutěží loučila. Jenže Crvena Zvezda Bělehrad nedotáhla do úspěšného konce výtečně rozehraný duel na hřišti vedoucího Štrasburku. Srbský tým měl už dvoubrankový náskok a postup na dosah, ale vymstilo se mu osudové selhání v závěrečné desetiminutovce. Gameirovo vyrovnání ze čtvrté minuty nastavení tak na dálku rozradostnilo basilejský tým.

Ve skupině H doprovodily Zenit Petrohrad do jarního pokračování FC Sevilla a Bolton. Tomu dnes v duelu se španělským klubem stačila i remíza, naopak Besiktasi Istanbul už nebylo nic platné vítězství 3:1 v Guimaraesi.

Stuttgart se může pyšnit tím, že jako první tým letos dokázal ve skupině G, v níž byli tři postupující známi už před dnešním finišem, porazit a vstřelit branku dosud suverénnímu Rapidu Bukurešť. Gómezovi se dnes za 37 minut hned dvakrát povedlo to, o co se v minulých třech zápasech marně pokoušeli střelci Šachtaru Doněck, Rennes a PAOK Soluň. Rapid jen zkorigoval zásluhou Burdujanovy branky deset minut před koncem. V druhém duelu mužstev, která již neměla naději na postup, rozstřílela Soluň francouzský klub Rennes 5:1.

Skupina E:
AS Řím - FC Basilej 3:1 (2:0)
Branky: 14. Taddei, 45. Totti, 49. Nonda - 78. Petrič.
Racing Štrasburk - Crvena Zvezda Bělehrad 2:2 (0:1)
Branky: 79. a 90+4. Gameiro - 34. Basta, 64. Djokaj.
Skupina F:
Olympique Marseille - Dinamo Bukurešť 2:1 (2:0)
Branky: 39. Cesar, 45+2. Delfim - 52. Niculescu.
SC Heerenveen - Levski Sofia 2:1 (0:0)
Branky: 54. Samaras, 90. Hanssen - 52. Ivanov.
Skupina G:
VfB Stuttgart - Rapid Bukurešť 2:1 (2:0)
Branky: 20. a 37. Gómez - 80. Burdujan.
PAOK Soluň - Stade Rennes 5:1 (2:0)
Branky: 79. a 89. Jasumis, 4. vlastní Rochat, 38. Christodulopulos, 83. Salpingidis z pen. - 70. Briand.
Skupina H:
Vitória Guimares - Besiktas Istanbul 1:3 (1:2)
Branky: 12. Saganowski - 9. a 60. Toraman, 18. Youla.
Bolton Wanderers - FC Sevilla 1:1 (0:0)
Branky: 65. N'Gotty - 74. Adriano.

Reklama