Hlavní obsah

Faktor Horváth schází. I to je důvod, proč Plzeň končí na evropské scéně už ve skupině

Teď už i fotbalová Plzeň ví, jaké to je končit pohárové putování Evropou v základní skupině. Při předchozích pokusech se jí to nestalo, i když v ní válčila už třikrát. V Champions League i v Evropské lize. Proto také po čtvrteční prohře s vídeňským Rapidem dumá nad příčinami, proč k tomu došlo tentokrát. „Narazili jsme na silné soupeře. Hlavně Villarreal má obrovskou kvalitu. A hra Rapidu mě také oslovila. Tahali jsme za kratší konec, na soupeře jsme nestačili,“ snažil se argumentovat kouč Viktorie Karel Krejčí, i když sám dobře věděl, že jen ve fotbalových přednostech soupeřů příčina plzeňského nezdaru nespočívá.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Gesto zmaru Milana Petržely z Plzně.

Článek
Fotogalerie

Postupové hrátky s teorií sice Plzni zůstávají, ale jde spíše o chiméru, než o reálný pohled na situaci, do níž se ve skupině Evropské ligy dostala. „Je pro nás skutečně kritická," přiznal ostatně i trenér.

Příliš mnoho premis

Co jiného mu také zbývá, když po prohře s Rapidem by musel jeho tým naplnit hned několik premis, aby chiméru zahnal a s jarní účastí v Evropě mohl koketovat.

Premisa první zní: vyhrát oba zbývající zápasy ve skupině.
Premisa druhá připomíná: nezbytné porazit doma Villarreal o dva góly, protože v případě bodové rovnosti rozhodují vzájemné zápasy, přičemž druhým kritériem je skóre, které má Viktoria o šest branek horší než Španělé.
Premisa třetí, jejíž naplnění ovšem Plzeň neovlivní, dodává: Rapid musí vyhrát v příštím kole ve Španělsku nad Villarrealem. Případná remíza českému zástupci nepomůže.

Prostě, až moc podmínek naráz!

Mnohem pravděpodobnější tudíž je, že český mistr skončí už ve skupině, což při předchozích startech nezažil.

V roce 2011 Plzeň skončila ve skupině Ligy mistrů třetí a na jaře tudíž přestoupila do Evropské ligy. A to přesto, že měla ve skupině Barcelonu a AC Milán.

O rok později svou skupinu Evropské ligy dokonce vyhrála a nechala za sebou i madridské Atlético.

Před dvěma lety znovu na scéně Ligy mistrů skončila ve skupině třetí za Bayernem Mnichov a Manchesterem City a na jaře zase hrála Evropskou ligu.

V této sezóně se jí na 99 procent nedočká.

Rapid jim otevřel oči

„Otevřely se nám oči. Neměli jsme potřebnou kvalitu v útočné fázi, dopouštěli se naivních chyb v obranné. Doufám, že i hráči procitnou a pochopí, že na sobě musí mnohem víc pracovat. A i my na ně musíme být mnohem přísnější a hlavně náročnější," opatrně přiznával trenér Krejčí, že někdejší hlad po úspěších se sice pomalu, ale přesto z plzeňských řad vytrácí. Právě v tom se projevil rozdíl v konfrontaci s nenasytnými a výhry lačnými Rakušany, která na jaro v pohárové Evropě čekali celá desetiletí.

Ani nákupy nových hráčů Plzni nepomáhají, i když většinou sahají po těch nejlepších, kteří se na domácí scéně objevují. Však je také Viktoria považována za klub s nejširším a nejkvalitnějším kádrem v české lize.

„Ukázalo se, že tým natolik silný a kvalitní zase není. V zimě se budeme s vedením bavit o tom, že minimálně na dvou místech musíme konkurenci zvýšit. Zvláště teď, kdy jsou Pilař s Řezníkem dlouhodobě zranění, jsme to poznali. Doufám, že ti dva se dají dohromady a náš kádr posílí," přeje si Krejčí, jemuž je jasné, že ještě jedna podstatná věc Viktorii schází.

Faktor Horváth.

„Hráč, který by kabinu řídil a vedl, opravdu schází," přitakal trenér Viktorie, vědom si toho, že vyřešit tento úkol bude nejsložitější, ovšem pro budoucí účinkování Plzně na evropské pohárové scéně zásadní.

Reklama