Hlavní obsah

Nejvíc faulů, nejvíc žlutých. Hodní kluci z Letné mašírují Evropou v rouše vlčím

Praha

Další z houpačky letenských proměn bije do očí. Celý týden po výbuchu v Plzni fotbalisté Sparty mohli číst, že jim v kádru chybí víc grázlíků a spratků, kteří by svou náturou učinili přítrž pravidelnému selhávání v klíčových zápasech. A pak se hodní kluci z Letné vrátí na evropskou scénu, přijdou hned o dva vykartované hráče najednou a jen potvrdí nelichotivý primát nejčastěji faulujícího týmu Evropské ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vyloučený sparťan Marek Matějovský spílá italskému rozhodčímu Paolovi Mazzolenimu v předkole Ligy mistrů proti CSKA Moskva.

Článek
Fotogalerie

Technický tým, který vyznává kombinaci a tvrdá a úporná obrana mu moc nevoní. Řekli byste právě do Sparty, že vévodí žebříčkům hříšníků!?

Statistika ovšem mluví jasnou řečí. V české lize Sparta za 12 kol nasbírala 36 žlutých karet, nejvíc ze všech týmů. Nejméně trestaný Jablonec si vystačil jen s patnácti.

Žádní beránci, také na pohárové scéně používají vlčí roucho. V Evropské lize je Sparta se 79 zákroky po čtyřech kolech základních skupin nejčastěji faulujícím mužstvem celé soutěže, nejslušnější Molde se proti pravidlům provinilo jen v 31 případech. Letenští zároveň vedli i bilanci napomínání, mají už 15 žlutých karet a až ve čtvrtek večer je o jednu trumfl Partizan Bělehrad. Neapol a Tottenham vykazují karty jenom dvě...

Taktické fauly po ztrátě míče

Paradox o to větší, že domácí soutěž Sparta vede a v Evropské lize by za příznivé konstelace již kolo před koncem skupinové fáze mohla oslavit postup do jarní vyřazovací části.

„Sparťané se snaží kombinovat a po zisku míče se hodně roztáhnou. Když ho pak ztratí, pomáhají si taktickými fauly," konstatoval během utkání se Schalke (1:1) spolukomentátor české televize Pavel Karoch.

Logické vysvětlení, nicméně záplava faulů a napomínání může Spartu v kritickou chvíli přijít draho. Ve čtvrtek se pro příští zápas vykartovali Jiráček s Matějovským a marodka je čím dál tím větší. Asteras sice přiletí do Prahy až za tři týdny, kouč Ščasný se přesto musí modlit, aby i vinou trestů měl koho poslat na hřiště.

Mečbol hodlají proměnit doma

Sparta se přibývajícími tresty sama oslabuje, přitom pro ni půjde o první postupový mečbol.

„Musíme udělat všechno pro to, abychom postup do jarní části pojistili už v domácím utkání a nejeli do Nikósie bojovat o postup," uvědomuje si asistent Stanislav Hejkal.

Evropská liga
Nejvíc spáchaných faulů:
79 - Sparta Praha
70 - FK Krasnodar
70 - Dněpr Dněpropetrovsk
69 - Lokomotiv Moskva
67 - Sporting Lisabon
63 - Asteras Tripolis
Nejméně:
31 - Molde FK
32 - SSC Neapol
Nejvíc žlutých karet:
16 - Partizan Bělehrad
15 - Sparta Praha
12 - FK Qäbälä
11 - APOEL Nikósie
11 - Olympique Marseille
11 - Girondins Bordeaux
11 - Dněpr Dněpropetrovsk
11 - FK Krasnodar
Nejméně:
2 - SSC Neapol
2 - Tottenham Hotspur
Synot liga
Nejvíc žlutých karet:
36 - Sparta Praha
32 - Slavia Praha
32 - Baník Ostrava
Nejméně:
15 - Jablonec

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články