Hlavní obsah

S Borisovem v Minsku, teď Plzeň hraje proti Minsku v Borisově! Je to divný, řekl Kolář

Robert Neumann (Minsk)Sport.czPrávo

Jsou to ale paradoxy! Při premiérové účasti v Lize mistrů před čtyřmi lety narazili fotbalisté Plzně na BATE Borisov. Odvetu v Bělorusku absolvovali na stadiónu Dinama Minsk, který tehdy jako jediný v zemi splňoval mezinárodní kritéria. Čtvrteční zápas Evropské ligy proti Minsku pro změnu odehrají v Borisově, kde od loňského roku stojí čtyřhvězdičková Aréna.

Foto: Ladislav Nussbauer

I plzeňský záložník Daniel Kolář se podivoval nad volbou dějiště utkání.

Článek

„Je to trochu divný," podotkl po středečním příletu do studeného Minsku záložník Daniel Kolář. „Není to obvyklé, s tím ale člověk nic neudělá," doplnil trenér Karel Krejčí. Tehdejší asistent kouče Pavla Vrby je jedním z plzeňských pamětníků duelu s BATE Borisov na stadiónu Dinama Minsk, v němž si Viktoria díky vítězství 1:0 zajistila třetí místo ve skupině Ligy mistrů. Tím se kvalifikovala do jarní fáze Evropské ligy.

Tentokrát bude hrát s Minskem v Borisově. Do 80 kilometrů vzdáleného dějiště utkání však vyrazí až ve čtvrtek přímo na utkání. Plzeňská výprava se usadila v hotelu Beijing v Minsku, předzápasový večerní trénink v třístupňovém mrazu absolvoval tým v nedalekém tréninkovém centru Běloruské fotbalové asociace.

Čítá spousty kvalitních hřišť s přírodním povrchem, některá jsou i vyhřívaná. Jedno z nich s perfektně střiženou, sytě zelenou trávou, měli k dispozici viktoriáni.

„Byl jsem pro, abychom zůstali v Minsku a nejezdili zbytečně hodinu do Borisova a zpět. V Borisově se navíc teď v úterý hrála Liga mistrů (BATE remizovalo s Leverkusenem 1:1 - pozn.red.), alespoň ušetříme trávník, aby ho mohli dát do pořádku," podotkl Krejčí.

Prostředí znají jen Kozáčik s Ďurišem

V rok staré třináctitisícové Aréně, jejíž plášť jako by vypadl z dílny světoznámého českého architekta Jana Kaplického, hrál jako jediný z viktoriánů brankář Matúš Kozáčik. Loni na podzim v kvalifikaci o ME 2016 pomohl Slovákům k výhře 3:1 nad Bělorusy. Z lavičky sledoval duel i nejlepší podzimní kanonýr Viktorie Michal Ďuriš. „Je to krásný stadión, i trávník byl výborný. Věřím, že bude příznivý i výsledek," podotkl Ďuriš.

Stejný výsledek by Západočeši brali. Cenu by však měl pouze v případě, že Rapid ve čtvrtek zvítězí na půdě Villarrealu. Jinak by se jim postup definitivně rozplynul.

Čtvrteční utkání začíná v 17 hodin SEČ, přímý přenos vysílá Nova Sport1, on-line reportáž sledujte na Sport.cz.

Jak dopadne zápas plzeňských fotbalistů proti Dinamu Minsk?
Zvítězí běloruský celek
19,7 %
Utkání skončí remízou
12,4 %
Tři body ukořistí český mistr
67,9 %
Celkem hlasovalo 3311 čtenářů.

Reklama

Související témata: