Hlavní obsah

Liberec sní o prodloužení unikátní série. Snad máme recept i na Bragu, doufá Trpišovský

Braga

V kraťasech, tričku s krátkým rukávem a neodmyslitelnou kšiltovkou vraženou do čela vedl Jindřich Trpišovský čtvrteční předzápasový trénink libereckých fotbalistů na stadiónu v Braze. Severočeši si před čtvrtečním pátým vystoupením v základní skupině F Evropské ligy užívali příjemného portugalského klimatu. „Všechny letošní výpravy do tepla nám přinesly tři body, tak pevně doufám, že stejný příměr bude platit i po čtvrtečním utkání," vykládal dobře naložený kouč Slovanu, který drží druhé postupové místo. A dosud ve skupině podlehl jen portugalskému sokovi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký trenér Jindřich Trpišovský.

Článek

Liberec v Braze

V neděli jste porazili ve šlágru české nejvyšší soutěže Spartu. Vychutnal jste si vítězství nebo jste okamžitě začal směřovat myšlenky k utkání v Braze?

Na trávníku jsem si pochopitelně užíval oslavy, ale pak jsem hned přepnul. Řešil jsem, kdo bude připravený, protože se objevily určité zdravotní potíže. V pondělí jsem pak začal připravovat konkrétní věci týkající se portugalského protivníka.

Do Portugalska s vámi neodcestovala opora ofenzívy Josef Šural. O jak velkou komplikaci se bude jednat při skládání sestavy?

Po nedělním utkání byl Šural nemocný a dostal antibiotika, musíme se s jeho absencí vypořádat. Nemáme ani Bartla, Delarge a Machuču, ale zase je fit Folprecht a můžeme použít Hovorku, Švejdíka, Shalu a Koubka. Fit je jsou i Jefremov se Sýkorou. Už jsme si poradili v podobných situacích v minulosti, tak si poradíme i nyní, byť je jisté, že jsme přivezli do Bragy ve srovnání s duelem proti Spartě defenzivnější mužstvo.

Poslední dvě liberecká utkání odchytal s nulou brankář Hladký. Nyní už máte k dispozici i Koubka, který byl při pohárovém utkání se Zlínem na reprezentačním srazu a proti Spartě nemohl nastoupit. Koho nasadíte mezi tyče?

Na devadesát devět procent bude chytat Tomáš Koubek, protože byl v Evropě úspěšný. Dostal nás do základní skupiny, udělal si výborné jméno. Vím, že pro Vencu Hladkého nejde o snadnou situaci. Ale v týmu máme nastavenou určitou hierarchii. Hladký se do brány určitě dostane, ale ve čtvrtek dostane přednost Koubek.

Představuje čtvrteční konfrontace v Braze dosud nejtěžší zkoušku v Evropské lize?

Už po losu jsem říkal, že jde o nejkvalitnější tým skupiny. V Marseille možná mají hráče zvučnějších jmen a lepší do ofenzivy, ale co se týče týmovosti, Braga je neuvěřitelná. Její hráči jsou skvěle technicky vybavení. Navíc systém ofenzivy z levé strany a pravé je zcela odlišný. Vlevo nastupuje Alan, který se zatahuje do středu a otevírá prostor ohromně rychlému Silvovi. Vpravo hrají více přímočaře.

Braga má se čtyřmi inkasovanými góly nejlepší obranu v portugalské lize. Na podzim celkem v deseti zápasech udržela čisté konto. Je její defenzíva vážně tak precizní?

Rozhodně ano. Hrají zvláštní způsob hry, hodně náročný. Dělali jsme rozbor jejich domácích duelů s Groningenem a Marseille. Hrají se čtyřmi obránci a čtyřmi záložníky, přičemž obrana od půlící čáry je nesmírně aktivní, hráči jsou velmi pohybliví. Prakticky neustále jsou v deseti lidech za míčem, vzadu hrají na hodně krátké hřiště. V Česku se s takovým stylem moc nesetkáme. Navíc jsou v defenzívě hodně disciplinovaní, na tým z jihu Evropy až neskutečně. Marseille občas něco v obraně nedohrála, ale pro Bragu to neplatí.

Lze využít jako určité vodítko domácí zápas, v němž jste si šance přeci jen připravili a při přesnější koncovce skórovat mohli? Nebo hraje Braga doma zcela odlišně?

Jejich styl je pořád stejný. V momentě zisku míče jsou strašně silní v kombinaci, hrají na minimum doteků a hodně rychlé přihrávky, to jsou razancí prakticky střely na branku. Není náhoda, že je to jediný tým během podzimu, kterému jsme ve čtyřiadvaceti zápasech nedali gól. Vzadu jsou vážně nesmírně kvalitní, pracovití, disciplinovaní. Ale určité cesty jsme snad našli.

Na druhou stranu Liberec v Evropské lize všechna utkání na podzim vyhrál a neinkasoval. Ve skupině držíte druhé místo a vaše pozice se proti prvnímu duelu s izraelskou Šmonou rapidně změnila.

Bylo by krásné neinkasovat a udržet sérii, která je skutečně unikátní. Ale je třeba si přiznat, že evropské týmy mají velmi zdravé sebevědomí a nepochybují o vítězství. Jejich hrdost je veliká, vůbec si nepřipouští zaváhání. A to platí i o Braze. Pro nás může hovořit do určité míry fakt, že prvně můžeme hrát relativně bez stresu, protože jen naše případné vítězství při souběžné prohře Marseille bude znamenat postup Liberce do jarní fáze. Bod nic neřeší a stejně se o osudu skupiny rozhodne až v posledním duelu v prosinci, kdy hostíme Marseille.

Reklama