Hlavní obsah

Skalp Sparty nám před Bragou dodal sebevědomí, lebedí si Pavelka, který nedokončil trénink

Radek Malina (Braga)Sport.czPrávo

Jen krátkou pasáž středečního tréninku absolvoval v portugalské Braze kapitán libereckých fotbalistů David Pavelka. Při poslední přípravě na čtvrteční duel skupiny F Evropské ligy se už při úvodním rozcvičení u záložníka Severočechů ozvala naražená záda, a tak skončil v péči fyzioterapeutů. Pro večerní duel s lídrem skupiny však bude opora záložní řady Slovanu nachystaná. „Hlavně nesmíme hrát bázlivě jako v Marseille," nabádá čtyřiadvacetiletý Pavelka.

Foto: Vincent Jannink, ČTK/AP

Fotbalista Groningenu Albert Rusnák (uprostřed) a liberecký David Pavelka (vpravo) během utkání Evropské ligy.

Článek

Během letošního účinkování v Evropské lize jste prohráli jen domácí zápas s Bragou. Jak na úvodní duel skupiny vzpomínáte?

Byl trošku specifický, protože byl první ve skupině. Nečeká nás nic snadného, protože jak jsme sledovali videa, evidentně u nás Portugalci neukázali úplně všechno. I tak chceme být úspěšní.

Dodalo vám pro čtvrteční bitvu v Portugalsku hodně sebevědomí nedělní vítězství nad Spartou?

Pro psychické rozpoložení šlo určitě o skvělý moment. Sparta je klub na evropské úrovni, tudíž pro nás skok do Evropy nebude zase tak velký. Ale čeká nás lídr skupiny. Zasloužený lídr. A nás trápí nová zranění a další absence, nejsme ve snadné situaci. Nicméně jsme ukázali, že i v oslabené sestavě umíme zlobit. Doufám, že se semkneme a přivezeme dobrý výsledek.

V žádném z předešlých utkání na hřišti soupeře v letošním ročníku Evropské ligy jste neinkasovali a dokonce neztratili ani bod. Jak reálné je prodloužení série v Braze?

Domácí mají skvělou obranu, jsou strašně silní kombinačně. Ale i tak doufám, že to bude jako naše dosavadní venkovní zápasy v Evropě, kdy jsme byli mimořádně produktivní. Ať si z nás klidně dělají srandu, že jsme nevystřelili na branku a vyhráli. Jako v Marseille. Hlavní bude neinkasovat. Proti tak skvělému týmu není možné si cokoliv plánovat. Musíme být obezřetní, nebezpeční a mimořádně produktivní.

Braga v deseti podzimních zápasech vůbec neinkasovala. Pouze hráči Marseille, jako jediní v sezóně, dokázali překonat obranu vašeho čtvrtečního soupeře dvakrát během devadesáti minut. Tušíte, kudy vede cesta k úspěchu?

Určitá okénka v defenzivě mají, ale musíme být hodně efektivní, abychom vůbec byli nebezpeční. Domácí mají skvělou obranu. A jsou strašně silní kombinačně. Když jsme sledovali jejich zápas s Marseille, drželi Portugalci většinu zápasu míč. Z toho máme respekt.

Je váš čtvrteční soupeř kvalitnější než Marseille?

Těžko říct, protože zatímco Bragu jsme měli před vlastním publikem, francouzského soupeře jsme porazili na jeho půdě. A domácí prostředí trošku zkresluje. Myslím, že půjde o diametrálně odlišný zápas proti domácímu utkání. Nesmíme hrát bázlivě jako v Marseille. Když nechytneme začátek, budeme běhat devadesát minut bez míče, což je nepříjemné. A něco podobného rozhodně nechceme dopustit.

Pokud v Braze zvítězíte a současně Marseille doma podlehne Groningenu, můžete s předstihem slavit postup. Upínáte se k této alternativě?

Respektujeme sportovní úroveň Marseille a předpokládáme, že zvládnou svůj zápas vítězně. S největší pravděpodobností o našem osudu rozhodne až poslední zápas skupiny, v němž doma hostíme právě francouzského soupeře.

Reklama

Související témata: