Hlavní obsah

Liberec nechce v Braze zažít další jízdu na kolotoči, pokusí se odčinit domácí nulu

Braga

Lídr skupiny F z Bragy čeká na fotbalisty Liberce v pátém díle základních skupin Evropské ligy. Severočeši před čtvrteční bitvou v prosluněném Portugalsku (21:05 hodin) netajili respekt z protivníka, jemuž doma těsně podlehli. Současně neskrývali touhu prodloužit skvostnou sérii: na hřištích soupeřů v Evropě na podzim neinkasovali a vše vyhráli.

Foto: Vincent Jannink, ČTK/AP

Liberecký kouč Jindřich Trpišovský v objetí s gólmanem Tomášem Koubkem.

Článek

„V Liberci při prvním vzájemném utkání Braga neukázala vše. Z přípravy jasně vyplynulo, že půjde o nejtěžší zápas ve skupině. I tak bychom chtěli prodloužit naši venkovní sérii. Klidně bychom brali, kdyby si z nás zase lidé dělali srandu, že jsme nevystřelili a stejně vyhráli," narážel liberecký kapitán David Pavelka na utkání v Marseille, kde Liberec vyhrál jedinou střelou mezi tyče a shrábnul tři body.

Liberec, který bude citelně postrádat ofenzivní hvězdu Šurala, při cestě Evropou vyhrál v Izraeli se Šmonou, následně ve Splitu, pak v Marseille a naposledy v Groningenu. A vždy udržel čisté konto. „Je to unikátní série, kterou jsme si udělali určité jméno. Na druhou stranu kluby v Evropě mají velké sebevědomí, nepochybují o vítězství. Jejich hrdost je veliká," nedělal si trenér Jindrich Trpišovský iluze, že by Portugalci trpěli přehnaným respektem.

Tím spíše, že Braga je lídr skupiny F, v portugalské lize je třetí a v deseti duelech podzimu vůbec neinkasovala. „Jde o kombinačně nesmírně silný tým. Marseille v Braze celý první poločas napadala ve čtyřech, ale jen jednou získala míč. Portugalci hrají na minimum doteků. A navíc jsou na jihoevropský tým netradičně disciplinovaní," hodnotil soka Trpišovský.

Kolotoč? Už nikdy!

„Není náhoda, že je to jediný tým během podzimu, kterému jsme nedali gól. Vzadu jsou vážně nesmírně kvalitní, pracovití, disciplinovaní. Ale určité cesty jsme snad našli," doufal kouč Severočechů, že podruhé jeho družina recept na defenzivu portugalského týmu najde.

„Je třeba odložit bázlivost z Marseille. Když nechytneme začátek, budeme devadesát minut běhat bez míče, což je strašné," vzpomínal Pavelka na bitvu ve Francii. „To byl strašný kolotoč, který bych nerad zažil znovu. Ale tuším, že to bude podobná jízda, protože z analýzy u videa je patrné, že při vzájemném souboji s Marseille nebyla Braga slabší," přemítal obránce Lukáš Pokorný před bitvou na stadiónu zasazeném do skály v místě bývalého lomu.

Právě on by měl být jedním z borců, který bude krotit ofenzivní výpady domácích fotbalistů. Jenže v předešlých čtyřech duelech skupiny viděl dvě žluté karty, případné třetí napomínání by znamenalo stop pro zřejmě klíčový prosincový duel o postup s Marseille. A tak není vyloučené, že trenéři budou mladého zadáka šetřit.

Utkání Braga - Liberec začíná ve 21:05 hodin. Hlavním rozhodčím je Bělorus Kulbakov. Přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line přenos můžete sledovat na Sport.cz.

Předpokládané sestavy:
Braga: Matheus - Baiano, Pinto, Ferreira, Goiano - Eduardo, Vukčevič, Mauro, Rafa Silva - Hassan, Fonte.
Liberec: Koubek - Coufal, Hovorka, Pokorný (Švejdík), Bartošák - Pavelka, Folprecht - Jefremov, Shala, Kerbr - Bakoš.

Reklama