Hlavní obsah

Braga - Liberec 2:1Liberec přišel v Braze o sérii neprůstřelnosti i neporazitelnosti. K postupu potřebuje tři body

MinutaMin. Tým Hráč Akce
35. Jefremov 0 : 1
43. Bakoš (vlastní) 1 : 1
90. Crislan 2 : 1
Záznam online reportáže

Braga

Liberec přišel o sérii vítězství a neprůstřelnosti na cizích hřištích v Evropské lize, když ve čtvrtek večer prohrál 1:2 v Braze. Při pátém díle skupiny F se svěřenci trenéra Trpišovského před půlí prezentovali nebojácným výkonem, po obrátce Severočechy nezachránil opakovanými skvělými zákroky ani Koubek. V posledním duelu skupiny s Marseille potřebuje Liberec k postupu vítězství.

Foto: Paulo Duarte, ČTK/AP

Brankář Slovanu Liberec Tomáš Koubek inkasuje smolný vlastní gól z kopačky Marka Bakoše (vlevo na trávníku pod Hassanem).

Článek
Fotogalerie

Liberec velmi poctivě bránil, hráči byli zformovaní v bloku a od půlící čáry se snažili disciplinovaně zachytávat domácí výpady. A k tomu Severočeši přidávali velmi nebojácné výpady. Už po třinácti minutách Shala posunul míč ke Kerbrovi, jehož dělovku ale Matheus vytáhnul nad břevno. Když pak Bartošák zatáhl míč z levé strany a přihrávkou na velkém vápně našel Shalu, stačil střelecký pokus hostujícího borce zablokovat Boly.

Portugalský tým zlobil Severočechy průniky po křídlech, kde dominoval zejména brilantní kousky předvádějící Rafa Silva a kapitán Bragy Alan. Právě po jeho akci se dostal do zakončení Hassan, ale Koubek ránu skvěle vyrazil.

Domácí se i přes několik varování defenzivou příliš netrápili, byť po Coufalově centru měl tutovku Bakoš, ale z malého vápna přestřelil a následně slovenský útočník v libereckém dresu po přihrávce Shaly ve vyložené pozici volil ještě přihrávku. V 36. minutě pak předvedl pas z říše snů Pokorný, Jefremov míč parádně zpracoval, v pokutovém území si připravil střeleckou pozici a napálil míč do sítě - 0:1.

Odpovědí byla strhující ofenziva Bragy, při níž se musel činit Koubek. Po hlavičce Ferreiry musel čarovat Koubek, následně jej při hlavičce Hassana zastoupilo břevno. Pak ale Shala špatnou zpětnou přihrávkou nabídl domácím roh, po němž Ferreira v souboji s Bakošem utnul neprůstřelnost Koubka na cizích hřištích v pohárové Evropě - 1:1.

Rozhodčí obral Slovan o druhý gól

Hned po obrátce musel tasit další parádní zákrok Koubek, když Rafa Silva pálil přesně k tyči, ale gólman Liberce míč vytěsnil na roh. Záhy jej po ráně Hasana zachránila tyčka. Liberec se pak dostal do vedení, když centr Kerbra hlavou poslal do sítě Jefremov, jenže sudí chybně signalizoval ofsajd.

Severočeši pak koncentrovaným výkonem drželi ofenzivní choutky Bragy na uzdě, a když už Alan po rohovém kopu propálil hráz těl, na brankové čáře míč zastavil Pokorný. Právě liberecký stoper však bude Severočechům chybět při posledním utkání skupiny s Marseille, protože potřetí ve skupině viděl žlutou kartu.

Když pak Silva v závěru obelstil na velkém vápně Hovorku s Coufalem a byl sám před Koubkem, liberecký brankář bravurně zasáhl. Už se zdálo, že Liberec ani v pátém utkání Evropské ligy na hřišti soupeře nepozná hořkost porážky, jenže pak prošel z pravé strany do velkého vápna Crislan a pálil neomylně k tyči.

S ohledem na vítězství Marseille 2:1 nad Groningenem musí Slovan k postupu do jarní fáze soutěže v prosincové domácí konfrontaci s francouzským týmem zvítězit.

5. kolo skupiny F Evropské ligy:
SC Braga - Slovan Liberec 2:1 (1:1)
Branky: 43. Bakoš vlastní, 90.+2 Crislan - 36. Jefremov. Rozhodčí: Kulbakov - Maljutin, Masljanko (Bělorusko). ŽK: Hassan, Ferreira - Kerbr, Bartošák, Pokorný, Folprecht, Koubek. Diváci: 8300.
Braga: Matheus - Goiano, Boly, Ferreira, Djavan - Alan (86. Santos), Vukčevič, Luiz Carlos, Rafa Silva - - Hassan (90. Eduardo), Fonte (59. Crislan). Trenér: Fonseca.
Liberec: Koubek - Coufal (85. Sýkora), Hovorka, Pokorný, Bartošák - Švejdík, Folprecht - Jefremov (62. Rabušic), Shala, Kerbr (76. Mudra) - Bakoš. Trenér Trpišovský.

Reklama

Související témata: