Hlavní obsah

Po přestávce nám došly síly, přiznal Trpišovský a dychtivě vyhlíží thriller s Marseille

Braga

Poprvé během působení na liberecké lavičce musel trenér Jindřich Trpišovský po utkání Evropské ligy na půdě soupeře přijmout porážku. Spanilá série Severočechů skončila ve čtvrtek večer v Braze. Po čtyřech vítězstvích a čtyřech čistých kontech v Izraeli, Chorvatsku, Francii a Nizozemsku tentokrát borci Slovanu padli, přičemž rozhodující gól inkasovali až v nastavení druhé půle. "Jsem smutný hlavně kvůli klukům, kteří se vyždímali a nemají nic. Chtěli bod pro fanoušky," posteskl si Trpišovský po utkání, v němž slavila Braga triumf 2:1.

Foto: Paulo Duarte, ČTK/AP

Kouč Slovanu Liberec Jindřich Trpišovský se rozčiluje nad verdiktem běloruského rozhodčího Kulbakova, který okradl Slovan v Braze o druhý gól.

Článek
Fotogalerie

Jak moc vás drtí prohra gólem z druhé minuty nastavení?

Moje pocity jsou strašné. Kluci se vyždímali, ale nic z toho. Mám pro liberecké hráče jen slova obdivu a spoustu komplimentů. Sestava se lepila hodně těžce. Za normálních okolností by někteří hráči do utkání určitě kvůli zdravotnímu stavu nenastoupili. Kluci bojovali do posledního dechu. Remíza by sice nic neřešila, ale chtěli jsme pro fanoušky uhrát bod. První půli jsme hráli velice dobře, ale v druhém poločase nám došly síly.

Byly pro vývoj zápasu určující šance vašich hráčů v průběhu prvního poločasu, které jste nevyužili?

Jistým způsobem ano. Měli jsme dobré pozice pro vstřelení gólu. Kerbr, Bakoš a dvakrát Shala. Po přestávce nám pak rozhodčí podle všeho upřeli regulérní gól. Kdybychom šli do výraznějšího vedení, byla naše pozice příjemnější. Na druhou stranu Braga trefila tyč, břevno a měla spoustu dalších velkých šancí. Spíše mě mrzí, že jsme nemohli klukům na hřišti kvůli mnoha absencím pomoci dostřídáním post za post. Nejsme plně bojeschopní, což náš výkon poznamenalo.

Co se přihodilo v závěru zápasu, když už se hrálo prakticky jen na polovině Liberce?

Jak už jsem řekl, došly nám síly. Braga byla kvalitní na míči, přesouvání nás stálo hodně sil. Posledních dvacet minut jsme cítili, že ve stavu, v němž jsme byli, těžko dosáhneme na nějaký zázračný gól. Museli jsme se soustředit na dohrání. Čtyři hráči měli křeče. V konci jsme na víc neměli.

Štve vás hodně, že oba góly Braga vstřelila po situacích, kdy měli míč pod kontrolou vaši hráči?

Mrzí mě to. Před první brankou přišla zbytečná ztráta, z níž byl rohový kop a domácí srovnali. I v závěru jsme drželi míč, ale nevyřešili jsme situaci dobře a inkasovali podruhé.

O vaší případné účasti v jarní části Evropské ligy rozhodně poslední zápas skupiny, kdy potřebujete v prosinci porazit doma Marseille.

Doufal jsem při vývoji skupiny, že sen o postupu bude naplněný jindy. Ale na druhou stranu máme vše ve své moci. Kdyby někdo před losem říkal, že budeme hrát poslední zápas o postup, určitě bychom to brali. Třeba to bude velký thriller, který vyhrajeme, a pak budeme rádi, že skupina měla takový průběh.

Jak mrzutá je s odstupem ztráta domácího vítězství nad Groningenem v šesté minutě nastavení z penalty? S dvěma body na víc by vám totiž stačila k postupu remíza.

Možná bude výhoda, že musíme hrát na vítězství od první minuty. Hrát na nerozhodný výsledek je zrádné. Příprava stejně musí být směřována tak, že je třeba podat nejkomplexnější možný výkon v ofenzivě i defenzivě. Je jasné, že všichni budeme mít zápas v hlavách celých čtrnáct dnů. Všichni se budeme těšit. Ale je třeba se zkoncentrovat i na ligu.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen