Hlavní obsah

Neměl jsem čas na nervozitu, líčil Švejdík po záskoku v záloze, kde nenastoupil devět let

Braga

Po více než devíti letech nastoupil Ondřej Švejdík do zápasu jako záložník. Při čtvrtečním představení libereckého Slovanu v portugalské Braze naskočil na postu defenzivního štítu místo zraněného kapitána Severočechů Davida Pavelky. Ještě hodinu před výkopem neměl o startu v pátém pokračování skupiny F fotbalové Evropské ligy tušení. Přesto se s nezvyklou úlohou vypořádal s bravurou. „Neměl jsem čas přemýšlet, co mě čeká, což byla výhoda. Nebyl jsem nervózní," vykládal dvaatřicetiletý borec po utkání, v němž Braga slavila triumf 2:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Švejdík.

Článek

Kdy jste naposledy nastoupil v kariéře na místě záložníka?

V minulosti jsem párkrát v záloze nastoupil. Před více než devíti lety v Mladé Boleslavi to však bylo pomalejší. A nešlo o utkání Evropské ligy. Šlo tudíž o hodně velký skok.

Udílel vám nějaké rady i zraněný kapitán Pavelka, za něhož jste do hry naskočil?

Ne, protože to nestihl. Lékaři se ho snažili dát dohromady, aby mohl hrát. Byl pak hodně zklamaný, že nemůže jít do utkání.

Už od angažmá v Groningenu, které začalo v létě 2006, nastupujete na místě obránce. Co bylo při nasazení v záloze nejsložitější?

Práce s míčem musí být rychlejší. Na můj vkus jsem se mohl dostat více do hry, některé situace šly řešit lépe. Člověk se pohybuje v jiném prostoru, post vyžaduje odlišné přijímání míče, protože kolem sebe mám více protivníků.

Měl jste z nasazení na netradičním postu obavy?

Dozvěděl jsem se o zařazení do sestavy těsně před zápasem. Neměl jsem čas přemýšlet nad situací, což byla v konečném výsledku výhoda. Hrálo se mi dobře, nebyl jsem vůbec nervózní.

Bylo pro vás hodně složité zachytávat útoky Bragy?

Určitě ano, ale zvládli jsme to podle mého soudu obstojně. Musel jsem se sehrát se Zdeňkem Folprechtem. Nebyli jsme moc na míči, tudíž bylo důležité vědět, kde se pohybovat při bránění. Myslím, že mě kluci z obrany dobře dirigovali, pomohli mi.

Výkony Liberce v obou poločasech byly diametrálně odlišné. V první půli jste hráli odvážně a vytvářeli si šance, po obrátce už Braga jednoznačně dominovala. V čem byl důvod takového obratu?

V prvním poločase jsme měli více sil, hráli jsme mnohem koncentrovaněji. Vycházela nám taktika, s níž jsme do zápasu vstoupili. Chtěli jsme nechat hrát stopery soupeře, a když se míč dostal do zálohy, zahájili jsme napadání. V první půli jsme plán zvládali. V druhém poločase nám docházely síly. Nastoupili kluci, kteří jsou po zranění nebo dlouho nehráli, což se projevilo. Zápas dopadl tak, jak dohrálo naše mužstvo. Bylo to takové torzo. Hodně kluků končilo zraněných, hodně v křečích. Moc nás mrzí, že jsme neudrželi slibný výsledek.

Takže nebyl způsob, jak ofenzivní sílu Bragy po přestávce otupit?

Druhý poločas jsme byli více bez míče, z čehož plynul rychlý úbytek sil. Nebyli jsme pro soupeře tak nebezpeční. Braga tudíž získávala více prostoru, vytvářela si více šancí. Z toho vyplynul i vítězný gól domácích.

Reklama

Související témata: