Hlavní obsah

Od útočníka se takové chování očekává, říkal hrdina Ajaxu Černý

Glasgow

Osmnáctiletý talent českého fotbalu Václav Černý si postupně buduje pozici v prvním týmu slavného nizozemského Ajaxu Amsterdam. Ve čtvrtečním večeru zařídil trefou z 87. minuty výhru svého celku ve věhlasném Celtic Parku. Ajax díky jeho brance zvítězil 2:1 a udržel šanci na postup ze skupiny Evropské ligy.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Nápřah a gól! Václav Černý z Ajaxu dává svůj první gól v Evropské lize a hned ve slavném Celtic Parku.

Článek
Fotogalerie

Pro Černého, který přišel na hřiště v 68. minutě, to byl vůbec první start ve skupině Evropské ligy. A hned ho korunoval gólem. Šlo navíc o parádní akci. Příbramský rodák totiž balón u vlastního velkého vápna vybojoval a dal se na úprk na opačnou stranu hřiště. Těsně za polovinou ho dostal zpátky a mířil k brankáři.

Na druhé straně mu nabíhal neobsazený spoluhráč, vrátit se stačil jen jeden obránce. „V ten moment jsme museli dosáhnout gólu," říkal Černý po zápase pro nos.nl. Český mladík se ale o přihrávku nepokusil a střelou na bližší tyč překonal gólmana Gordona. „Vzal jsem riziko na sebe a podařilo se," radoval se Černý.

„Byl jsem připravený střílet a nepřemýšlel o tom, jestli protlačím míč za brankovou čáru. Jako od útočníka se to ode mě očekává," připomínal Černý nepsané pravidlo o tom, že útočník musí být alespoň částečně sobec a brát zakončení na sebe.

Ajax je po výhře 2:1 na třetím místě tabulky skupiny A. K postupu ale ještě vede trnitá cesta. Amsterdamský celek by musel v posledním zápase zdolat již jistého postupujícího Molde a Celtic by musel porazit prozatím druhé Fenerbahce. „Máme tak pětiprocentní šanci (na postup), ale budeme bojovat do posledního dechu," prohlásil trenér Ajaxu Frank de Boer.

Reklama