Hlavní obsah

Po osmnácti dnech zahálky Koubek čaroval, přesto o báječnou sérii přišel

Braga

Zahálel osmnáct dnů. Brankář libereckého Slovanu Tomáš Koubek téměř tři týdny nehrál soutěžní utkání. Přesto ve čtvrtek večer při duelu Evropské ligy znovu čaroval. V Braze tasil kouzelné zákroky tak jako při výjezdech do Splitu, Marseille či Groningenu. Výpadek na něm nebyl patrný. „Ale nemáme ani bod, takže se těžko mohu radovat z vlastního výkonu," krčil rameny třiadvacetiletý fotbalový gólman po duelu skupiny F, v němž portugalský tým slavil vítězství 2:1.

Foto: Paulo Duarte, ČTK/AP

Brankář Slovanu Liberec Tomáš Koubek inkasuje smolný vlastní gól z kopačky Marka Bakoše (vlevo na trávníku pod Hassanem).

Článek
Fotogalerie

Mladý brankář nejprve při reprezentační přestávce jen kryl záda kolegům Vaclíkovi a Čechovi během přípravných soubojů se Srbskem a v Polsku, kvůli povinnostem u národního mužstva nemohl nastoupit ani do domácího pohárového duelu se Zlínem. A ligové utkání se Spartou se jej netýkalo, protože právě z pražského klubu pod Ještědem hostuje.

„Podobnou pauzu bez soutěžního zápasu si nevybavuji. Bylo to jako v letní přípravě, kdy člověk naskočí do herního kolotoče z ničeho. Skočil jsem do toho rovnýma nohama a myslím, že bylo lepší se vracet v Braze, než kupříkladu v Brně. Hned v úvodu se mi povedly dva zákroky, chytil jsem se a pauzu na sobě vůbec nepociťoval," vyprávěl Koubek.

Po 403 minutách přišel o svoji skvostnou sérii neprůstřelnosti na hřištích soupeřů. V libereckém dresu v předešlých čtyřech zápasech venku udržel čisté konto. A i v Braze dlouho odolával, byť domácí si vytvářeli mnoho šancí.

Gól jsme mohli dostat dřív, uznal Koubek

„Ale určitě jsme hráli těžší utkání během podzimu. Hlavně z psychického hlediska. V Portugalsku jsme byli uvolněnější, protože jsme předpokládali výhru Marseille nad Groningenem, což znamenalo, že doma stejně budeme hrát o postup s Francouzi," vykládal Koubek.

Během první půle se zaskvěl při šancích Hassana a Ferreiry, další bravurní zákroky předvedl po pauze, kdy dvakrát zastavil gólové rány Silvy a Fonteho. Dvakrát jej při duelu zachránila branková konstrukce. Když už se zdálo, že Koubek vychytá remízu, pokořil jej v druhé minutě nastavení střídající Crislan.

„Po pauze nás Braga valila. Gól jsme mohli dostat mnohem dříve," uznával brankář Liberce po utkání, v jehož závěru si vysloužil žlutou kartu. „Zdálo se mi, že Braga zdržuje. Samozřejmě jsem nevěděl, že s ošetřovaným protihráčem je to vážné," komentoval Koubek hektický závěr duelu, na nějž vyslala oficiálně skauty Benfica Lisabon, Betis Sevilla, Manchester United či Celta Vigo.

„Z osobního hlediska mě těší, že jsem takhle zachytal v utkání Evropské ligy, protože člověk nikdy neví, kdo jej sleduje. Ale hlavní je úspěch týmu. Vracíme se domů s prázdnou, takže se těžko mohu radovat," krčil rameny Koubek.

Porazí Liberec doma Marseille a postoupí do jarní vyřazovací části Evropské ligy?
Ano
66,8 %
Ne
33,2 %
Celkem hlasovalo 5250 čtenářů.

Reklama

Související témata: