Hlavní obsah

Budou hezké Vánoce! Sparta, Liberec i Plzeň se těší na desítky miliónů z pohárové Evropy

Praha

Pohrdat Evropskou ligou, druhou nejprestižnější klubovou soutěží starého kontinentu, si už nikdo nedovolí. Byť je pořád ušmudlaným káčátkem ve srovnání s nablýskanou a navoněnou Ligou mistrů, od letošního ročníku i týmy druhého sledu inkasují atraktivní finanční odměny. Zisky českých fotbalových klubů v letošní sezóně budiž důkazem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Brabec jásá! Právě zvýšil na 2:0 proti kyperské Nikósii.

Článek

„Peníze z Evropské ligy jsou obrovským přínosem. Pro nás rozhodně. Ale obecně už podle mého platí, že po poslední restrukturalizaci je soutěž velmi atraktivní pro každý klub," říká sportovní ředitel Liberce Jan Nezmar, který je absolventem Ekonomické fakulty na Technické univerzitě v Ostravě.

České kluby letos už v evropských pohárech vybojovaly báječnou sumu přesahující tři sta miliónů korun. Necelých 6 miliónů inkasovala za účast v 2. předkole Mladá Boleslav, o patnáct miliónů obohatili klubovou kasu fotbalisté Jablonce postupem z 3. předkola a startem v play off.

Účast v základních skupinách pak Spartě vynesla 125 miliónů korun, Liberec a Plzeň (dohromady s Ligou mistrů) se těší na 95 miliónů korun. Všichni si navíc mohou výrazně přilepšit. Pokud kupříkladu Liberec vyválčí vysněný postup, na jeho účet přibude dalších 30 miliónů korun. Za vítězství v zápase je 9 900 000 korun, za remízu 3 300 000 korun.

Tudíž kupříkladu sporná penalta, kterou sudí nařídil v šesté minutě nastavení pro Groningen při zápase v Liberci, připravila Severočechy o 6 600 000 korun. „Před zápasem člověk na peníze nemyslí, při utkání už vůbec ne. Ale pak jsme se v šatně bavili, že klub tak sporné rozhodnutí finančně hodně poškodilo," usmál se hořce kapitán Severočechů David Pavelka na domácí remízu 1:1.

Odměny v EL se výrazně zvýšily

Ve srovnání s Ligou mistrů jsou příjmy z druhé nejprestižnější klubové soutěže starého kontinentu nižší, nicméně před letošní sezónou došlo k tak výraznému navýšení odměn, že účast už není jen otázkou prestiže. UEFA rozdělí mezi zúčastněné kluby 10,5 miliardy korun, zatímco v minulé sezóně byla částka 6,4 miliardy.

Kluby pochopitelně vynaloží určitou část zisku na cesty za venkovními zápasy, další díl obnosu padne na prémie pro hráče. Na druhou stranu zápasy garantují nezanedbatelné příjmy za vstupné, účinkování v Evropě většinou vnímají pozitivně sponzoři a jsou na základě úspěšné prezentace štědřejší. „Trenéři určitě finance neřeší. Pro nás je hlavní pokořit soupeře, zlepšit jméno klubu, vylepšit koeficient. Já třeba ani neznám přesnou hodnotu bodu," říká Jindřich Trpišovský, trenér Liberce. „Ale pochopitelně mě těší, že jsme něco vydělali. Budou hezké Vánoce," směje se Trpišovský.

Další lukrativní příjmy navíc čekají na kluby při porcování balíku čtyř miliard korun, které jsou vyhrazeny pro odměny na základě televizních práv. Byť zde se vše výrazně odvíjí od atraktivity zúčastněných týmů, protože Bayern Mnichov je z evropského měřítka ve vysílání přece jen atraktivnější než Liberec či Sparta. A nezanedbatelnou motivací, byť pro české kluby prakticky nedosažitelnou, je postup do základní fáze Ligy mistrů dalšího ročníku pro vítěze soutěže.

Reklama

Související témata: