Hlavní obsah

Kypr mu změnil život. Sparta končí podzim na Ščasného křižovatce

Nikósie

Dostali skupinu snů. Z pohledu trenéra fotbalistů pražské Sparty určitě, neboť na Kypru a v Řecku kouč Zdeněk Ščasný dříve působil. A právě na úkor APOEL Nikósie a Asterasu Tripolis si Letenští již kolo před koncem zajistili postup do jarního play off Evropské ligy. V dnešním duelu na Kypru tak mohou v klidu na dálku soupeřit se Schalke o první místo v tabulce. Zápas APOEL - Sparta se hraje od 21:05, přímý přenos vysílá Nova Sport 2, on-line reportáž na Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Zdeněk Ščasný během utkání Evropské ligy s APOEL Nikósie.

Článek
Fotogalerie

Vrátil se do své země zaslíbené. Právě tady končil hráčskou a načal trenérskou kariéru.

„Ano, Kypr mi změnil život. Hlavně jsem se tady naučil řecky, což mi pak otevřelo dveře do Řecka. Vždycky jsou nějaké křižovatky, na nichž se vydáte tam, nebo tam," souhlasí Zdeněk Ščasný.

Kypr a Řecko jsou pro něj de facto druhým domovem, má tady spoustu kamarádů a známých. „Obě země mi hodně přirostly k srdci," usmívá se.

Návrat ke kořenům

Když končil hráčskou kariéru, získal angažmá v kyperské Derynii, klubu pendlujícím mezi první a druhou ligou. Druhý rok už působil jako hrající trenér.

V Řecku později vedl OFI Kréta a hlavně Panathinaikos (2004/05). Český trenér na lavičce aténského velkoklubu - a nejen to. V Lize mistrů s ním dvakrát remizoval s Arsenalem nebo hladce porazil Eindhoven. „To pro mě bylo v trenérské kariéře zatím nejvíc. Určitě."

Teď se tedy na Kypru vrací ke kořenům. „Je to historie, už sem jezdím jen na dovolenou. Návrat mi spíš teď přinesl hodně vzpomínek na kamarády, kteří mi volali, že se za mnou přijdou podívat: Jenže na všechny asi nebudu mít čas," culí se.

O první místo na dálku

Letenští jsou každopádně v klidu. Postup mají jistý, mohou se však ještě posunout i na první místo. V případě vítězství a ztráty Schalke ve druhém utkání v Tripolisu.

„Je to úleva, že už na Kypru nemusíme hrát o postup. V každém pohárovém zápase je ovšem motivace, takže si ještě s chutí zahrajeme. Nechám odpočinout hráče, kteří poslední zápasy táhli navzdory zranění. Šanci dostanou další, kteří v základu většinou nehrají," avizuje Ščasný.

Reklama