Hlavní obsah

Byl přesvědčen, že jeho trefa bude trefou vítěznou. Za tři minuty ale Hořava vystřízlivěl

Plzeň

Už se opájel představou, že jeho trefa bude trefou vítěznou. Aby ne, když napřáhl v končící devadesáté minutě pohárové partie s Villarrealem a španělský gólman Barbosa neměl proti jeho střele nárok. „Koho by v tu chvíli napadlo, že ani branka v poslední minutě nebude na vítězství stačit? Vždyť scházel jen nepatrný kousíček. Pouhé tři minuty nastavení,“ smutně si povzdechl plzeňský záložník Tomáš Hořava, neboť v oněch třech minutách, o které francouzský sudí duel Evropské ligy nastavil, stačil španělský protivník vyrovnat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský záložník Tomáš Hořava.

Článek

Trpký konec zápasu a vlastně i plzeňského účinkování na evropské pohárové scéně. Gól inkasovaný ve třetí minutě nastavení jako by charakterizoval pohárový zmar českého mistra.

„Jenže gól inkasovaný ve třiadevadesáté minutě nás nevyřadil. A remíza s Villarrealem také ne," připomínal Tomáš Hořava, že putování jeho týmu pohárovou Evropou vlastně skončilo už v konfrontacích s vídeňským Rapidem uprostřed bojů v základní skupině.

„Dvojzápas s Rapidem rozhodl o našem vyřazení. Na jeho hřišti jsme nesehráli dobré utkání, i když nám měl nahrát vedoucí gól, který jsme ve Vídni dali. A doma jsme měli také na víc, jenže jsme nedokázali uhlídat brejky Rakušanů," věděl Hořava moc dobře, proč španělský Villarreal nedoprovodí do další fáze Evropské ligy Plzeň, ale právě vídeňský Rapid.

Doma nesbírali body, ale poučení

„Oba naši soupeři mají hodně kvalitní mužstva, takže to mohou dotáhnout hodně daleko. Pro nás byla konfrontace s nimi dobrou prověrkou. Hlavně doma jsme sehráli jak s Rapidem, tak i Villarrealem dobré zápasy, v nichž jsme posbírali cenné zkušenosti i poučení."

Gól inkasovaný ve třetí minutě nastavení jedno z takovýchto poučení představuje. „Pravdou je, že kdybychom Villarreal porazili, nešlo by o zasloužené vítězství. A nic na tom nemění, že jsme k němu měli hodně blízko. Španělé ovšem mají natolik kvalitní mužstvo, že jim i tři minuty nastavení na vyrovnání postačí," kalila Hořavovi remíza radost z hezkého gólu, který Barbosovi vstřelil. A ke všemu svou slabší levou nohou...

„Ale já si na zakončení docela věřím i levačkou, ostatně - i v minulém zápase jsem s ní dával gól. Tentokrát jsem neměl na rozmýšlení moc času. Ani nevím, který ze spoluhráčů mi balón priťukl a já ho chtěl hlavně dobře trefit. Ta střela sice nešla k tyči, kam jsem ji směroval, ale brankář měl zřejmě zakrytý výhled, takže na ni nedosáhl. Hezký gól to ale určitě byl," popisoval svou trefu Hořava smutný z toho, že nakonec nešlo o trefu vítěznou.

Kdyby totiž přinesla Plzni výhru, mohlo být její loučení s pohárovou Evropou sladší a důstojnější.

„I remíza ale přece musela diváky potěšit. Vždyť viděli hezký zápas, v němž padlo šest branek, a my navrch uhráli s pátým celkem španělské ligy remízu, která svou hodnotu má. Zvláště když soupeř potvrdil, jak kvalitní mužstvo má," netajil Hořava, že i nerozhodný výsledek je pro Plzeň úspěchem.

Reklama

Související témata: