Hlavní obsah

Smutný hrdina Koubek po přídělu na rozloučenou: I přes vyřazení jsem na Liberec pyšný

Liberec

Čarovné zákroky předváděl brankář fotbalového Liberce v průběhu pěti zápasů skupiny Evropské ligy, během nichž se Severočeši dostali do pozice týmu usilujícího o postup. Dvakrát udržel čisté konto, deptal kanonýry Bragy, Groningenu i Marseille. Při čtvrtečním duelu s francouzským týmem na domácí půdě, v němž šlo o místenku v jarním osudí, paradoxně inkasoval čtyři góly. Byl prakticky bez šance, nedostal příležitost ukázat své umění. „Francouzi nekompromisně trestali každou naši chybu," pronesl Koubek po loučení s Evropskou ligou, v němž Liberec prohrál 2:4.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Brankář Tomáš Koubek z Liberce vytahuje míč ze sítě v utkání s Marseille.

Článek

Poprvé za celý podzim v liberecké brance jste inkasoval čtyři góly. Je to hodně krutý konec libereckého putování Evropou?

Marseille ukázala velkou kvalitu. Možná někdo očekával po našem vítězství na jejich půdě lehčí utkání, ale oni předvedli skvělý fotbal. I na těžkém terénu byli rychlí na balónu, bleskově nás dostupovali a potrestali každou naši chybu. My jsme se sice nadechli, když jsme dali gól z penalty a ještě jeden po chybě krajního beka Francouzů, ale z celkového pohledu jsme tahali za kratší konec. Po třetím inkasovaném gólu bylo utkání rozhodnuté.

Jak vám v brance bylo, když jste viděl kupící se chyby spoluhráčů?

Patří to k fotbalu. Kdyby nebyly chyby, nejsou góly. Bohužel jsme je udělali my a soupeř nás nekompromisně trestal.

Štve vás hodně, že takový zápas přišel právě v okamžiku, kdy jste usilovali o postup?

V koutku duše jsme doufali, že bychom mohli Marseille porazit, ale znali jsme jejich kvalitu. Nebyli jsme mimo realitu. Na hřišti se potvrdilo, že kluby jako Marseille můžete porazit, nikoliv porážet. Jsou fotbalově úplně jinde, většina jejich hráčů je v reprezentačních týmech. Ukázali nám, jak se hraje. Kromě gólových situací jsme nebyli schopní nic vymyslet. Za bezbrankového stavu jsme měli jednu šanci, pak jeden závar na začátku druhé půle. Neměli jsme prostě tolik situací, abychom mohli dát více branek. Z minima brankových možností jsme vytěžili maximum. A bohužel jsme nebyli pevní ani dozadu.

Mrzí při ohlédnutí zpět remíza s Groningenem, která se zrodila po penaltě v šesté minutě nastavení?

Člověk si nyní promítá všechny zápasy. První duel s Bragou jsme mohli doma dotáhnout k bezbrankové remíze. S Groningenem jsme dostali gól z vymyšlené penalty v nastavení, v Braze nás rozhodčí okradli o regulérní gól, jímž jsme mohli jít do vedení. Ale účast v jarní fázi jsme si prohráli sami. Myslím, že do zápasu s Marseille jsme mohli jít v pozici postupujícího týmu. Na druhou stranu můžeme být rádi, že jsme dostali vůbec šanci hrát o postup. Je třeba zachovat skromnost. Postup Marseille a Bragy byl zasloužený.

Jaké je nakonec z vašeho pohledu hodnocení účinkování ve skupině Evropské ligy?

Já byl ještě v květnu na dně. Sestoupil jsem s Hradcem Králové do druhé ligy, bojoval o místo v sestavě jednadvacítky na mistrovství Evropy. Ale na šampionátu jsem chytal a postupně se dostal až do nynější pozice, za níž jsem hrozně šťastný. A budu dělat vše, abychom v lize skončili na pohárových příčkách a měli šanci hrát podobné zápasy jako s Marseille či Bragou i v příští sezóně. Jsem šťastný, že jsem u něčeho takového mohl být.

V Liberci jste na hostování z pražské Sparty. Už máte jasno, kde se budete hlásit na startu zimní přípravy?

Nějaké informace o mém přesunu na Letnou sice proběhly, ale myslím, že budu pokračovat ve Slovanu. Nemohu to tvrdit na sto procent, nicméně hostování je domluvené na rok. Všechny indicie směřují k tomu, že zůstanu v Liberci a budeme s klukama pokračovat v jízdě, kterou jsme na podzim načali. Budeme se snažit Plzni a Spartě boj o titul znepříjemnit, aby věděli, že si na nás musí dát pozor. Máme dobré, zdravé mužstvo. Jsem na všechny kolem sebe pyšný za to, co jsme dokázali.

Reklama

Související témata: