Hlavní obsah

Kdepak giganti z Anglie! Los Evropské ligy poslal Spartu do ruského Krasnodaru

Nyon
Aktualizováno

Přáli si Manchester United nebo Liverpool, brali by i protivníka z Německa. Los v Nyonu je ovšem poslal zcela opačným směrem. Fotbalisté pražské Sparty se v prvním kole jarního play off Evropské ligy střetnou s ruským Krasnodarem, který v základní skupině předstihl i Borussii Dortmund. První zápasy se hrají 18. února, odvety 25. února 2016. Nenasazená Sparta začne doma.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha oslavují vítězství nad Tripolisem a postup v Evropské lize do jarních vyřazovacích bojů.

Článek
Fotogalerie

Není to tak dlouho, co na sebe oba soupeři narazili v přípravě. Letenští si s Krasnodarem naposledy zahráli na zimním soustředění ve Španělsku v přestávce sezóny 2013/2014. Zápas skončil nerozhodně 1:1, jedinou branku pražského týmu vstřelil kanonýr David Lafata.

„Bude to velmi těžké, Krasnodar zvítězil ve své skupině Evropské ligy před Dortmundem, který navíc na vlastním stadiónu porazil. Soupeře začneme co nejdříve sledovat," okomentoval los trenér Zdeněk Ščasný pro sparta.cz.

Aktuálně pátý tým ruské ligy skončil v posledním ročníku domácí soutěže třetí. V předkolech Evropské ligy pak bez potíží vyřadil Slovan Bratislava a HJK Helsinky.

Zaskvěl se pak také v základní skupině, kde Krasnodar překvapivě předstihl i Borussii Dortmund a postoupil z prvního místa. Vyhrál všechna tři domácí utkání, prohrál pouze v Dortmundu. Nejlepšími střelci týmu v EL jsou se dvěma trefami Wanderson a Mamajev.

Miliardář nakupuje Brazilce

Krasnodarští Býci hrají v nejvyšší ruské soutěži od roku 2011. Klíčovými postavami týmu jsou Brazilci Wanderson, Ari a Joaozinho, obranu řídí Švéd Andreas Granqvist. Na soupisce jsou také hráči z Kolumbie, Uruguaye, Norska, Islandu či Polska.

Klub podnikatele Sergeje Galického, jehož jmění podle magazínu Forbes činí více než osm miliard dolarů, však kvůli porušení pravidel finanční fair play nesmí v Evropské lize nasadit letní posily. A kádr nesmí posilovat ani v zimě.

"Nebude to jednoduché, ale na druhou stranu, co se týče postupu, myslím, že Krasnodar je pro nás hratelnější než třeba Neapol," poukazuje stoper Jakub Brabec.

Sparta by mohla být na začátku play off o něco rozehranější. Zatímco česká liga začne 13. února, ruská nejvyšší soutěž bude pokračovat až začátkem března.

Krasnodar hraje svá domácí utkání na stadiónu Kubáň s kapacitou 35 200 diváků.

Los 2. kola fotbalové Evropské ligy:
Valencie - Rapid Vídeň,
Fiorentina - Tottenham,
Dortmund - Porto,
Fenerbahce (M. Kadlec) - Lokomotiv Moskva,
Anderlecht Brusel - Olympiakos Pireus,
Midtjylland (Novák, V. Kadlec) - Manchester United,
Augsburg (Morávek) - Liverpool,
Sparta Praha - Krasnodar,
Galatasaray - Lazio Řím,
Sion (Zeman) - Braga,
Šachtar Doněck - Schalke,
Marseille - Bilbao,
Sevilla - Molde,
Sporting Lisabon - Leverkusen,
Villarreal - Neapol,
St. Étienne - Basilej (Vaclík, Suchý).
První zápasy se hrají 18. února, odvety 25. února.
Který tým postoupí do osmifinále Evropské ligy?
Sparta
63,8 %
Krasnodar
36,2 %
Celkem hlasovalo 16225 čtenářů.

Reklama

Související témata: