Hlavní obsah

Žádný Liverpool nebo Manchester, ale Lazio Řím s Klosem! Sparta poletí do Itálie

Nyon
Aktualizováno

Krasnodar byl nakonec přece jen dar. A teď Lazio Řím, jak se vám líbí!? Fotbalisté pražské Sparty se v osmifinále Evropské ligy utkají právě s aktuálně osmým týmem italské Serie A. Rozhodl o tom los v Nyonu. Zápasy se budou hrát 10. a 17. března, Pražané začínají doma. Paradoxně si to rozdají dva neporažené týmy v této sezóně EL, třetím do party už je jen Liverpool. Reds si zahrají s Rudými ďábly, což je pikantní anglická dvojka! V evropských pohárech na sebe narazí vůbec poprvé...

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Miroslav Klose (uprostřed) je největší útočnou hrozbou Lazia Řím.

Článek
Fotogalerie

Německý kanonýr Klose bude největší atrakcí týmu, proti němuž se Sparta pokusí prodloužit svou pohárovou jízdu. V letošním ročníku Evropské ligy zůstává stále neporažena, sérii natáhla již na deset zápasů.

Na Lazio Řím má příjemné vzpomínky. Na podzim 2003 ho slavným Kinclovým gólem v posledním zápase základní skupiny vyřadila v Lize mistrů a postoupila do osmifinále proti dalšímu italskému týmu AC Milán.

Osmifinálový program Pražanů:
10. března 21:05 Sparta - Lazio
17. března 19:00 Lazio - Sparta

Váleli za ně Nedvěd i Poborský

Lazio hraje svá domácí utkání na Stadio Olimpico v Římě s kapacitou 73 260 diváků. Sparta tam tehdy remizovala 2:2, její branky vstřelili Sionko a Poborský. Po Kinclově trefě v odvetě (1:0) pak ze skupiny senzačně postoupila spolu s Chelsea, velký úspěch ze současného kádru pamatuje Radoslav Kováč.

Naopak o tři roky dříve Sparta s Laziem v Lize mistrů prohrála 0:3 a 0:1.

Právě v Laziu načal svou slavnou italskou éru Pavel Nedvěd, jenž do Říma přestoupil právě ze Sparty. Blankytně modrý dres Lazia později oblékal také Karel Poborský a nedávno mladý útočník Libor Kozák.

Na podzim Lazio v Evropské lize vyhrálo skupinu G s francouzským Saint-Étienne, ukrajinským Dněprem a norským Rosenborgem. Italský celek skupinou prošel bez jediné porážky a v úvodním vyřazovacím kole svedl boj o postup mezi nejlepších šestnáct týmů s Galatasaray Istanbul. V Turecku remizoval 1:1 a doma potvrdil postup výhrou 3:1.

Soupeře dostali na letišti

Sparťané se jméno příštího soupeře dozvěděli na letišti u pásu při čekání na kufry po příletu z Krasnodaru, pak uháněli trénovat na Letnou.

„Když se podíváte zpětně na mužstva, která jsme mohli dostat, tak jediného, koho jsem si nepřál, byl Šachtar Doněck. Lazio jsem tipnul, tak jsem rád, že jsem vyhrál aspoň tipovačku. Uvidíme, kdo vyhraje na hřišti," usmíval se sparťanský kouč Zdeněk Ščasný.

Los osmifinále fotbalové Evropské ligy:
Sparta Praha - Lazio Řím,
Šachtar Doněck - Anderlecht Brusel,
Basilej (Vaclík, Suchý) - FC Sevilla,
Villarreal - Leverkusen,
Bilbao - Valencia,
Liverpool - Manchester United,
Dortmund - Tottenham,
Fenerbahce Istanbul (M. Kadlec) - Braga.
První zápasy se hrají 10. března, odvety 17. března.
Postoupí Sparta přes Lazio Řím do čtvrtfinále Evropské ligy?
Ano
61,4 %
Ne
38,6 %
Celkem hlasovalo 23077 čtenářů.

Reklama

Související témata: