Hlavní obsah

Nedvědova stopa, zašlá sláva i radikální hooligans. Lazio Řím vyzve v EL Spartu

Fotbalisté Sparty se těší v osmifinále Evropské ligy na soupeře z Apeninského poloostrova. Vysnění angličtí protivníci sice na Letnou nepřijedou, místo toho se ale 10. března ukáže římské Lazio. Dvojnásobný italský šampión se snaží oprášit svou zašlou slávu z konce minulého století. V roce 1999 pod tažením Pavla Nedvěda, Alessandra Nesty, Marcela Salase, Christiana Vieriho či Roberta Manciniho vyhrál Pohár vítězů pohárů. Dodnes jde o největší úspěch Biancocelesti na evropské pohárové scéně. Sparta se v minulosti utkala s Laziem dvakrát a jen jednou zvítězila.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Fotbalisté Lazia Řím budou příštím soupeřem pražské Sparty v Evropské lize.

Článek
Fotogalerie

Nebesky modrý dres Lazia Řím v minulosti oblékalo několik českých reprezentantů. Naposledy útočník Libor Kozák, který před třemi lety dokonce chvíli kraloval střelcům v Evropské lize. Vzpomínky na Řím mají také stoper David Rozehnal (2008-09) a záložník Karel Poborský (2001-02). Nejvýraznějším českým hráčem a dá se říci i ikonou Lazia se ale stal Pavel Nedvěd.

Třiačtyřicetiletý rodák z Chebu se po úspěšném EURO 1996 rozhodl skončit ve Spartě a vyzkoušet Serii A. V dresu Lazia se postupně vypracoval v hvězdu týmu, v květnovém finále PVP vstřelil proti Mallorce vítězný gól a o tři měsíce později se radoval i ze zisku evropského Superpoháru. V roce 2000 pak Nedvěd přispěl k druhému a zatím poslednímu titulu Lazia v italské lize.

Biancocelesti mají vůbec nejradikálnější hooligans v Itálii, kteří se nebojí vyjádřit ani své rasistické či fašistické názory, často vyprovokují rvačky, při nichž místy dochází i k úmrtí či těžkým zraněním protivníků. Jde o jednu z nejtvrdších organizovaných skupin v Evropě, která sympatizuje k tzv. krajní pravici.

Přesto má Lazio v Římě zhruba třikrát menší podporu než městský konkurent AS. Hodně za to může i úpadek klubu ze začátku tohoto tisíciletí a obrovské dluhy až 200 miliónů eur, které způsobil někdejší šéf Sergio Cragnotti, jenž později putoval do vězení. Za pozvolným vzestupem stojí dosavadní prezident Claudio Lotito. Ten už v roce 2007 zavedl v Laziu Řím platový strop a klub stabilizoval.

Suverénní postup ve skupině i play off

I současný kádr Biancocelesti oblékají známé osobnosti. Pro české fanoušky je největším lákadlem německý útočník a mistr světa Miroslav Klose, dres Lazia obléká i argentinský reprezentační záložník, exmistr světa Lucas Biglia. Nechybějí ani kreativní brazilský záložník Felipe Anderson či zkušený reprezentant Itálie Antonio Candreva. Slušnou pozici si vybudovali i Srbové Sergej Milinkovič-Savič a Filip Đorđevič.

Lazio, třetí tým loňské sezóny Serie A, v létě neuspělo v play off Ligy mistrů a automaticky prošlo do základní skupiny Evropské ligy. Tu vyhrálo se ziskem 14 bodů, vyjma remíz v Dněpropetrovsku a St. Étienne všechny zápasy vyhrálo. V play off Biancocelesti remizovali 1:1 na hřišti Galatasaraye Istanbul a v domácí odvetě zvítězili 3:1.

S.S. Lazio
Rok založení: 1900
Klubové barvy: světle modrá a bílá
Největší úspěchy: vítěz PVP a Superpoháru 1999; 2x mistr ligy (1974, 2000); 6x vítěz domácího poháru (naposledy 2013)
Stadión: Olympijský (kapacita 70 634 diváků)
Trenér: Stefano Pioli
Češi v dresu Lazia: Pavel Nedvěd (1996-2001), Karel Poborský (2001-02), David Rozehnal (2008-09), Libor Kozák (2008-13)
Zápasy proti Spartě v evropských pohárech:
2000/01, základní skupina LM: Sparta - Lazio 0:3 a 0:1
2003/04, základní skupina LM: Sparta - Lazio 2:2 a 1:0
Postoupí do čtvrtfinále Evropské ligy Sparta, nebo Lazio Řím?
Sparta
64,2 %
Lazio Řím
35,8 %
Celkem hlasovalo 11886 čtenářů.

Reklama

Související témata: