Hlavní obsah

Kinclův 60miliónový gól slavila Sparta do rána. Kat Lazia jí věří i teď

Praha

Los osmifinále Evropské ligy mu rozhodně nebyl proti mysli. Marku Kinclovi bylo hned jasné, že znovu ožije jeho životní trefa, kterou v prosinci 2003 vyřadil Lazio (1:0) a svoji Spartu poslal do osmifinále fotbalové Ligy mistrů. „Tenkrát by mě nenapadlo, že se na můj gól bude vzpomínat ještě po více než dvanácti letech. Ale ukazuje se, že je nesmrtelný, což je příjemné. Navíc věřím, že kluci mají i teď proti Laziu znovu šanci,“ usmívá se dnes 42letý vytáhlý útočník.

Foto: Martina Jansová, Právo

Góóól! Útočník Sparty Marek Kincl oslavuje svoji životní trefu v utkání Ligy mistrů s Laziem Řím hraném 9. prosince 2003 v Praze.

Článek
Fotogalerie

Toyota Arenu, jak se tehdy letenský stadión jmenoval, zachvátila opojná euforie. Ve třetí minutě nastavení posadil kapitán Karel Poborský míč z přímého kopu na hlavu Marka Kincla a ten dal svůj životní gól. Postupový, zlatý, šedesátimiliónový...

„Mára nám vydělal, tak asi zajdeme na sodovku," chechtal se Libor Sionko.

Postup do osmifinále přinesl Spartě prémii 60 miliónů korun, třetina z částky šla do kabiny. Mazák Poborský proto hned hlásil, že domů určitě přijde, jen neví kdy...

„O tehdejších oslavách se toho taky napsalo dost. Odpovídaly tomu, co jsme dokázali. Navíc podzim skončil, už se netrénovalo. Slavili jsme až do rána," netají Kincl.

Před spaním si gól nepouští

Tou dobou už byl dohodnutý s Petrohradem, s Letnou se tak loučil nejlepším možným způsobem.

Důležitých gólů nasázel mnohem víc. Rozhodl třeba derby se Slavií a tím i o titulu, k němuž později pomohl i Rapidu Vídeň. V jeho dresu se proti Bruggám trefil již v 25. sekundě, což je dodnes jedna z nejrychlejších branek Ligy mistrů. Pomníkem jeho kariéry ale stejně zůstane gól Laziu.

„Cením si i jiných, třeba v Lize mistrů jich mám víc. Gól Laziu je však prostě nejslavnější. Já sám si ho před spaním rozhodně nepouštím, ale čas od času mi ho vždycky někdo připomene. Třeba na setkáních s fanoušky Sparty, kteří ho pak zařadí do různých sestřihů. A zrovna nedávno za námi přijel štáb UEFA, abychom na něj s Karlem Poborským zavzpomínali pro magazín Ligy mistrů," usmívá se útočník, který stále hraje za Zbuzany a sahá s nimi po postupu do středočeského přeboru.

Chyba brankáře i klika

Branku Lazia tehdy hájil podsaditý Peruzzi, jehož Kincl dokonale zaskočil. „Situaci asi dost podcenil. Myslel si, že dostane míč zadarmo, nejspíš netušil, jak do toho půjdu. Měl jsem kliku i v tom, že mi balón zády k bráně spadl na hlavu a od břevna se pak odrazil do brány," vybavuje si i po letech.

Dnes už s nadhledem, tehdy se však neubránil slzám absolutního fotbalového štěstí.

Teď jde o to, aby na něj navázali také jeho nástupci. „Nikdo si nemůže myslet, že Sparta po Krasnodaru přejede i Lazio. Bude to těžké, na druhou stranu je soupeř atraktivní - a také hratelný. Lazio dnes nepatři k evropským top mužstvům," poukazuje.

Fanoušci vyrazili fasovat neschopenky

Čahouni to nikdy neměli na Letné lehké. Také Marek si vyslechl spoustu nadávek, miláčkem davů se stal až svým posledním gólem. Fanoušci Sparty pak druhý den houfně vyrazili nafasovat neschopenky, aby mohli slavit stejně jako hráči...

Kincl nezatrpkl, obléká dres staré gardy Sparty. Třeba při Silvestrovském derby, třeba při loňské benefici Jaromíra Blažka, během níž se na Letné znovu trefil.

„Poslední dva, tři roky jsem se hodně zapojil. Hrajeme i na vesnicích při výročích klubů, akcí máme dost. Je příjemné se dál potkávat na hřišti."

Ve čtvrtek bude Spartě držet palce, aby Lazio doma znovu aspoň 1:0 zdolala. „Pro odvetu by to byl skvělý pohárový výsledek, nemluvě o vyšším skóre," říká muž, který se do historie klubu jednou pro vždy zapsal jako kat Lazia.

Jak dopadne úvodní osmifinálový zápas Evropské ligy mezi Spartou a Laziem Řím?
Vyhraje Sparta
62,5 %
Utkání skončí remízou
12,4 %
Zvítězí Lazio
25,1 %
Celkem hlasovalo 13025 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články