Hlavní obsah

Bitva neporažených i duel ostrostřelců. Sparta jde proti Laziu

Praha

Už jen tři týmy drží od základních skupin fotbalové Evropské ligy neporazitelnost. A dva z nich se v prvním duelu osmifinále střetnou večer na Letné. Pražská Sparta hostí římské Lazio, do party neporažených pak patří ještě Liverpool. Zápas se hraje od 21:05, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mužstvo Sparty Praha před prvním utkáním play off Evropské ligy s Krasnodarem.

Článek
Fotogalerie

Sparta hodlá na jaře usilovat především o mistrovský titul. Ani pohárovou jízdu ovšem nevzdává. Vyhlídky jsou více než lákavé, už jen prémie 1 milión eur (27 miliónů korun) za postup do čtvrtfinále.

V cestě jí ovšem stojí aktuálně osmý tým italské ligy. „Po losu jsem četl různé názory, ale musím se striktně držet toho, co vidím. Sledoval jsem čtyři celé zápasy Lazia. V italské lize se jim nedaří, což pro nás není výhoda. Neřeší totiž umístění v jejich tabulce, ale Evropskou ligu, což není u italských klubů běžné," poukazuje trenér Zdeněk Ščasný.

Kouč Římanů jeho slova potvrzuje. „V Serii A ještě máme čas umístění vylepšit. Evropské lize nicméně přikládáme velmi vysokou důležitost, otevírá se možnost ji vyhrát. Vždycky je hezké snít, ale teď je hlavní postoupit přes Spartu. Jdeme postupnými kroky, nejdřív musíme zvládnout první zápas," říká trenér Stefano Pioli.

Úvodní osmifinále Evropské ligy:
Sparta Praha - Lazio Řím
Dnes od 21:05, přímý přenos ČT sport, on-line reportáž na Sport.cz. Rozhodčí Mallenco (Španělsko).
Předpokládané sestavy - Sparta: Bičík - Brabec, Holek, Costa - Zahustel, Mareček, Dočkal, Vácha, Frýdek - Lafata, Krejčí.
Lazio: Marchetti - Konko, Biševac, Hoedt, Radu - Milinkovič-Savič, Biglia, Parolo - Candreva, Matri, Lulič.

Umíme přitvrdit, varuje Pioli

Pražané touží zopakovat minimálně výhru 1:0, jež položila základ k postupu přes Krasnodar. „Náš domácí výkon byl velmi dobrý - a jak se ukázalo, tak i výsledek. Musíme být ne pokorní, ale rozumní. Až Lazio uvidíte, uděláte si názor sami. Já bych takový výsledek bral znovu," souhlasí Ščasný.

Italům nedají spát statistiky Evropské ligy. Sparta je se 152 fauly a 24 žlutými kartami v obou kategoriích nejtrestanějším týmem soutěže. Proto se chystají na tvrdou bitvu s agresivním soupeřem.

„Není to pro nás problém, když bude třeba, odpovíme stejnými zbraněmi. Agresivně na nás nastoupil i Galatasaray, naše odpověď byla účinná a vedla k postupu," zdůrazňuje Pioli.

Lafata kontra Klose

Zápas může nabídnout také duel dvou ostrostřelců. Domácí kapitán David Lafata (34) patří s pěti trefami mezi nejlepší kanonýry aktuálního ročníku EL, Miroslav Klose (37) je pak s 16 góly nejlepším střelcem historie světových šampionátů.

Otázkou je, zda se na letenském trávníku potkají. „Nevím, s jakou naší sestavou počítají Italové. David po dlouhé době nastoupil poprvé o víkendu proti Jablonci. Dal gól a odehrál část zápasu, při střídání toho měl plné zuby. Pro Italy asi není tak zásadní, jestli v útoku nastoupí Lafata nebo někdo jiný. Nemám však důvod jim to předem avizovat," usmívá se Ščasný.

Klose je v této sezóně na ústupu, stále je však nebezpečnou zbraní Lazia. „Na soupeře se chystáme komplexně. Ale když je Klose na hřišti, všichni vědí o jeho síle ve velkém vápně. Je to typický Němec, pracovitý. Dobře o něm víme," ujišťuje Ščasný.

„Miro je stále velký útočník, velký profík a týmový hráč. Vždy je připravený pracovat pro tým," pochvaluje si Pioli.

Jak dopadne zápas Sparta - Lazio?
Zvítězí Sparta
62,3 %
Zápas skončí remízou
13,5 %
Zvítězí Lazio
24,2 %
Celkem hlasovalo 2892 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen