Hlavní obsah

Liverpool - Manchester Utd. 2:0Souboj anglických gigantů ovládl v EL Liverpool, Dortmund udělil lekci Tottenhamu

Praha
Aktualizováno

Úvodní souboj dvou anglických celků v osmifinále Evropské ligy ovládl Liverpool, který na domácím hřišti zdolal Manchester United 2:0. Druhý tým Premier League Tottenham prohrál v Dortmundu s Borussií 0:3. Basilej s Tomášem Vaclíkem a Markem Suchým v sestavě remizovala s obhájcem titulu FC Sevilla bez branek.

Foto: Phil Noble, Reuters

Fotbalisté Liverpoolu se radují z gólu v zápase proti Manchesteru United.

Článek
Fotogalerie

Čtyřikrát nizozemský kouč Van Gaal Liverpool porazil, při vůbec první konfrontaci obou klubů na evropské pohárové scéně se mu to ovšem nepovedlo. „Do historie jsem nevstoupil," posteskl si, že se nestal prvním trenérem, jenž by měl nad Reds navrch pětkrát v řadě.

Ostrovní souboj, v němž měl mírně navrch domácí Liverpool, ovlivnila už 20. minuta, kdy Sturridge proměnil penaltu, kterou vyrobil faulující Depay. Gólman hostů De Gea sice střelu vystihl a na míč si sáhl, ale vyrazit ho nedokázal. Daleko aktivnější Liverpool si mohl výhru pojistit ještě do přestávky, protože k tomu měl hned několik slibných příležitostí. Brazilec Coutinho, stejně jako Sturridge a opět Coutinho ovšem neuspěli. Až čtvrthodiny před koncem školácky chyboval Carrick a Firmino třetím gólem v posledních třech střetnutích zápas definitivně rozhodl.

Manchester se dostal do jediné velké šance až pět minut před koncem, ale Fellaini hlavičkoval vedle.

Reus vstřelil Kohoutům dva góly

Zatímco Dortmund nastoupil v téměř nejlepší možné sestavě, trenér Tottenhamu Mauricio Pochettino, který odkoučoval jubilejní 100. zápas na lavičce Kohoutů, šetřil například Kanea nebo Lamelu. Na průběhu zápasu to bylo znát, domácí měli v prvním poločase hned několik šancí a jednu z nich využil po půlhodině hry Aubameyang. Gabonský reprezentant zužitkoval přesný Schmelzerův centr a vstřelil 33. soutěžní gól v sezóně.

Borussia byla dominantní i v druhém poločase a dvěma trefami potvrdil její vítězství záložník Reus. V závěru se sice dostal do hry nejlepší střelec Tottenhamu v anglické lize Kane, důležitý gól pro odvetu ale nevstřelil. Jeho tým v Evropské lize prohrál poprvé od října.

V prvním dějství zápasu Basileje s FC Sevilla se ani jeden tým nedostal ke střele na branku, po přestávce se ale hosté osmělili a několikrát gólmana Vaclíka zaměstnali. Bývalý brankář pražské Sparty si ale s pokusy N'Zonziho, Gameira nebo Konopljanky poradil. V posledních minutách hráli domácí přesilovku po vyloučení N'Zonziho, stav ale zůstal nezměněn.

Obránce Michal Kadlec sledoval vítězství Fenerbahce Istanbul 1:0 nad Bragou pouze z lavičky. V 82. minutě potrestal chybu hostů v rozehrávce tvrdou střelou k tyči Topal. Ve Lvově porazil Šachtar Doněck 3:1 Anderlecht.

Villarreal si do Německa poveze nadějný výsledek

Španělský souboj mezi Bilbaem a Valencií dopadl také lépe pro domácí. V dvacáté minutě se po Beňatově centru hlavou prosadil García. O chvíli později mohl přidat druhý gól nejlepší střelec baskického celku Aduriz, Ryanovu bránu však minul. I po změně stran bylo aktivnější Bilbao, další gól však nepřidalo. Proti Valencii se mu daří, neprohrálo s ní už poosmé v řadě.

Villarrealu se vydařil vstup do zápasu s Leverkusenem. Už ve čtvrté minutě po Soldadově pasu za obranu přesně zakončil Bakambu. A právě čtyřiadvacetiletý útočník, který skóroval také v posledním zápase základní skupiny v Plzni, přidal po přestávce druhou trefu a definitivně rozhodl o výhře Žluté ponorky.

Obránce Michal Kadlec sledoval vítězství Fenerbahce Istanbul 1:0 nad Bragou pouze z lavičky. V 82. minutě potrestal chybu hostů v rozehrávce tvrdou střelou k tyči Topal. Turecký celek v posledních sedmi zápasech EL pětkrát udržel čisté konto. Ve Lvově porazil Šachtar Doněck 3:1 Anderlecht.

Úvodní utkání osmifinále fotbalové Evropské ligy:
Šachtar Doněck - Anderlecht 3:1 (2:0)
Branky: 21. Taison, 24. Kucher, 79. Eduardo - 68. Acheampong.
Basilej - FC Sevilla 0:0
ČK: 87. N'Zonzi (Sevilla).
Dortmund - Tottenham 3:0 (1:0)
Branky: 61. a 70. Reus, 30. Aubameyang.
Fenerbahce Istanbul - Braga 1:0 (0:0)
Branka: 82. Topal.
Villarreal - Leverkusen 2:0 (1:0)
Branky: 4. a 56. Bakambu. ČK: 90.+5 Jedvaj (Leverkusen).
Bilbao - Valencie 1:0 (1:0)
Branka: 20. García.
Liverpool - Manchester United 2:0 (1:0)
Branky: 20. Sturridge z pen., 73. Firmino.

Reklama