Hlavní obsah

Evropská liga už není anglickým klubům na obtíž. Derby v Liverpoolu o tom podalo důkaz

Liverpool/Praha

Až do čtvrtečního večera byla Evropská liga anglickým klubům vyloženě na obtíž. Komplikací v už beztak nabitém termínovém kalendáři. Zátěží, které se především v době blížícího se závěru Premier League raději zbavovaly. „Všiml jsem si, že v Anglii máte na tuto soutěž negativní pohled, ale i na Ostrovech už se najdou fanoušci, jejichž názor se mění. Na náš předchozí zápas s Midtjyllandem přišlo na Old Trafford 58 tisíc diváků, teď v Liverpoolu bylo vyprodáno. A atmosféra? Prostě fantastická,“ rozplýval se nizozemský kouč Van Gaal navzdory tomu, že se svými Rudými ďábly na Anfield Road prohrál a postupové šance Manchesteru tak notně devalvovaly.

Foto: Carl Recine, Reuters

Že šlo proti Manchesteru United o prestižní duel, prokázal i trenér Liverpoolu Jürgen Klopp, který se takto radoval po druhém gólu svého týmu.

Článek

Ještě v podvečerním duelu Evropské ligy podal Tottenham důkaz, že po dalším tažení Evropskou ligou ani trochu nebaží. V Dortmundu nastoupil se sestavou druhého sledu, takže zákonitě odkráčel s třígólovým výpraskem.

„Měli jsme špatný den a to je pak úplně jedno, kdo je na hřišti," snažil se kouč druhého celku Premier League Mauricio Pochettino před kamerami BT Sport omluvit blamáž, pod níž se sám podepsal. V sestavě, v níž Spurs nastoupili v Premier League proti Arsenalu, udělal sedm změn a podle toho také výsledek dopadl.

Žasnul Klopp i Van Gaal

V Liverpoolu to bylo jiné. Ani Klopp, ani Van Gaal si samozřejmě nedovolili vyrukovat s mužstvem poskládaným z náhradníků. Obrovská prestiž tohoto derby by jim to ani neumožnila, i když právě Van Gaal měl vzhledem ke spoustě zranění se složením mužstva potíže.

„Žasnul jsem nad fantastickou atmosférou, kterou domácí diváci vytvořili. Za týden musíme u nás vytvořit stejnou, i když po prohře 0:2 bude odveta velice obtížná," nechal se slyšet hostující kouč Van Gaal, jemuž se nepodařilo popáté v řadě Liverpool porazit a v Evropské lize tudíž čelí vyřazení.

Možná i proto, že oba inkasované góly považoval nizozemský trenér i po zhlédnutí videozáznamu za sporné.

Byly góly opravdu sporné?

„Liverpool si vyhrát zasloužil, protože hlavně do přestávky hrál velmi dobře a my se nedokázali vyrovnat s jeho tlakem," uznával v rozhovoru pro BT Sport. „Penalta byla laciná, protože Depay držel Clyna ještě před šestnáctkou a ten teprve potom padl k zemi, druhé brance pak předcházel ofsajd Hendersona."

„Až po změně stran jsme změnili rozestavení a dostali se do hry, ale mnoho šancí jsme si nevytvořili. Naopak náš David de Gea byl fantastický," chválil španělského gólmana, který zlikvidoval příležitosti Coutinha, Sturridge a spol.

Nebylo to špatné, žertoval domácí kouč

„Abych byl upřímný, nebylo to tak špatné," žertoval nadmíru spokojený liverpoolský trenér Jürgen Klopp. „Od první vteřiny jsme hráli, jak jsme hrát chtěli a měli. Možná to zní bláznivě, ale mohli jsme vyhrát daleko vyšším rozdílem, protože příležitosti jsme k tomu měli."

Rezolutně však popřel, že by právě spálené šance byly důvodem k tomu, proč střídal pětadvacet minut před koncem Sturridge.

„Vůbec ne. Ztráceli jsme kontrolu nad středem hřiště, proto jsem chtěl příchodem Allena změnit systém hry," vysvětloval Klopp.

Byl pochopitelně spokojený s výhrou 2:0, ještě víc s neuvěřitelnou atmosférou, ale zároveň varující před přehnaným optimismem.

„Druhý gól byl ohromně důležitý, takže za týden pojedeme do Manchesteru v dobré pozici. Ale naše konfrontace není u konce, i když do čtvrtfinále chceme samozřejmě projít," netajil německý kouč, že triumf v Evropské lize pro něho znamená hodně. Zvláště, když letos garantuje přímou účast v příštím ročníku Ligy mistrů.

Kdo z anglického souboje postoupí do čtvrtfinále Evropské ligy?
Liverpool už náskok udrží a postoupí
88,9 %
Manchester United doma dvojzápas otočí
11,1 %
Celkem hlasovalo 2482 čtenářů.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen