Hlavní obsah

Ščasný na stadiónu Villarrealu testoval sparťanské marody. Přežili

Karel Felt (Vila-Real)Sport.czPrávo

Po více než dvou hodinách v letadle přistála výprava Sparty na letišti Castellón, srovnatelném velikostí s ostravským Mošnovem. Během týdne tam přistávají tři čtyři letadla. K nejčastějším návštěvníkům patří týmy, které letí hrát s Villarrealem. Výpravu z Prahy přivítalo sluníčko a příjemných dvacet stupňů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Zdeněk Ščasný během tréninku před utkáním Evropské ligy na stadiónu Villarrealu.

Článek
Fotogalerie

Hráči už měli přistavený svůj autobus, který musel vyrazit na téměř dva tisíce kilometrů dlouhou štreku už v pondělí. Ubytovali se v hotelu Luz v Castellónu, autobusem necelou půl hodinku od stadiónu, který leží ve městě Vila-Real, což je vlastně průmyslové předměstí mnohem většího a historicky významnějšího Castellónu, centra stejnojmenné provincie. „Ve městě jsou dva hotely schválené UEFA. V jednom bydlíme my a ve druhém domácí tým," upozornil tiskový mluvčí Sparty Ondřej Kasík.

Trénoval už i gólman Štěch

Sparťané si libovali, jak blízko to mají z kabiny na trávník. Na podvečerní trénink vyběhli všichni, včetně hráčů, kteří mají větší či menší zdravotní problémy. „Pro mne to je test, kdo může ve čtvrtek nastoupit, ale nechávám si rezervu, protože během dne se může stát cokoliv," pravil kouč Zdeněk Ščasný. Doma nechal Mazucha, jenž si na Slovácku natáhl sval, Jiráčka, marodícího s přitahovačem a Váchu, který má problémy s kolenem. Bičík s fixovaným prstem, Holek s ovázaným lýtkem, Juliš s bandáží pod kolenem, trénink zvládli. Trénoval už i druhý gólman Štěch. Zahustel s rukou na pásce jen koukal.

„Cítím se dobře a momentálně nemám žádné problémy. Naplno trénuji už čtyři dny," říkal s úsměvem Mario Holek. „Je pravda, že máme v mužstvu zdravotní problémy, ale je nás dost na to, abychom zápas zvládli. Víme, že Villarreal je doma velice silný, nemá slabiny dopředu ani dozadu, ale my se s tím popereme," dodal optimisticky.

Varovný prst kouče Torala

Villarreal má jasný cíl. Vyhrát Evropskou ligu. Klub už sice hrál finále Ligy mistrů, ale kromě už neexistujícího Intertoto cupu nikdy nic nevyhrál, proto touží po trofeji. La Ligu už nevyhraje, zbývá poslední cesta, ta evropská... „Chceme trofej a nyní se nám nabízí velká příležitost," zdůraznil kouč Marcelino García Toral před utkáním se Spartou. Villarreal v jarních vyřazovacích bojích vyřadil Neapol a poradil si i s Leverkusenem, který neměl v obou utkáních ani jednu gólovou šanci.

„Máme o Spartě dobré informace. Vyhrála v Krasnodaru a v Římě. To svědčí o tom, že nás čeká velmi dobrý soupeř, který je nebezpečnější venku než doma, je hodně efektivní. Na hřišti soupeřů uplatňuje úplně jiný herní styl, který je účinný. Hrají úplně jinak než Neapol nebo Leverkusen. Určitě chceme doma udělat rozhodující krok k postupu," varoval kouč Villarrealu.

Největší hvězdou týmu je reprezentační útočník Roberto Soldado. Španělský dres oblékají i záložník Bruno Soriano a obránce Mario Gaspar. „Oni ale mají tak kvalitní kádr, že je jedno, kdo nastoupí," konstatoval kouč Zdeněk Ščasný.

Trofej pro nejlepší tým Evropské ligy v minulé sezóně zvedl nad hlavu dvaadvacetiletý záložník Denis Suárez, který přestoupil do Villarrealu loni v létě. Když se neuplatnil v nabitém kádru Manchesteru City, odešel na hostování do Sevilly a právě s ní trofej vyhrál.

„Pro mne to byl zatím životní zážitek a chtěl bych ho zopakovat. Cítím kolem sebe, že po trofeji touží všichni spoluhráči. Hrajeme dobře, jsme favorité, ale Sparta sem přijela po výhrách 3:0 v Krasnodaru a na Laizu. Je to silný soupeř, kterého nelze podcenit. Nesmíme ho pustit ke hře, kterou dosahuje na hřištích soupeřů senzačních výsledků," řekl Suárez před utkáním. Stadión El Madrigal, kde Sparta v podvečer trénovala, má kapacitu 24 500 míst. Unikátní je v tom, že leží přímo na náměstí ve Vila-Realu.

Reklama

Související témata: