Hlavní obsah

O postup se s Villarrealem porveme, věří Ščasný. Registračku neobnoví

Villarreal

Prohra 1:2 ve Villarrealu je nepochybně nadějným výsledkem pro odvetu čtvrtfinále Evropské ligy na Letné. Kouč fotbalistů Sparty Zdeněk Ščasný ale bude mít hodně zamotanou hlavu se složením obrany. Ve čtvrtečním duelu však našel i skulinky ve hře soupeře, které před úvodním duelem neobjevil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Zdeněk Ščasný během úvodního čtvrtfinále Evropské ligy na půdě Villarrealu.

Článek
Fotogalerie

Ve 3. minutě Sparta inkasovala, ale v nastavení první půle vyrovnala. Můžete srovnat vaše pocity v těch okamžicích?

Když jsme inkasovali na začátku zápasu, bylo to hodně nepříjemné. Připravovali jsme se na ohromný tlak domácích, který jsme viděli v jejich předchozích zápasech. My jsme jim tu vedoucí branku sami nabídli. Na konci poločasu mi bylo mnohem lépe, protože oni doma v předchozích zápasech Evropské ligy neinkasovali. Brabcův gól nám dával určitou naději na dobrý výsledek.

Na duel ve Španělsku jste se pečlivě připravovali. Překvapili vás něčím domácí?

Nepřekvapili, naplnili to, co jsem od nich čekal. Villarreal je nejlepší mužstvo, s jakým jsme se v tomto ročníku Evropské ligy utkali. Přežili jsme hodně jejich šancí, i to musíme brát v potaz. Výsledek 1:2 je pro nás velmi dobrý. Nemohu klukům vytknout v podstatě nic.

Před utkáním jste říkal, že jste ve hře Villarrealu nenašel žádné chyby. Platí to i po utkání?

Viděl jsem je v hodně zápasech a opravdu jsem nic nenašel. Tentokrát jsem tam nějaké skulinky našel. Jistě pochopíte, že je před odvetou nebudu prozrazovat... Snad jen tolik, že mi v těch předchozích zápasech připadali směrem dozadu přeci jenom víc kompaktní než v duelu s námi. I když jsme, jak jsem už řekl, přežili hodně jejich šancí. Mohli jsme těch jejich okének víc využít. Něco se určitě dá najít.

Ve Villarrealu jste přišel hned o tři obránce. Holek se znovu zranil, Brabec a Costa jsou vykartovaní. Jak budete situaci v obraně pro odvetu řešit?

Přiznám se, že to je věc, která mě hodně trápí. Myslel jsem na ni už v průběhu druhé půle. Nezbývá nám, než se na odvetu připravit jinak, s jinými hráči. Nějak to musíme vymyslet. Teď vám ale řešení neřeknu. Zbývá týden a stát se toho může ještě hodně. V neděli nás čeká ligový duel s Příbramí.

Vy jste hrával pravého obránce, váš asistent Zdeněk Svoboda stopera. Mohli byste si obnovit registračky...

(úsměv) Možná před pětadvaceti, třiceti lety...

Radek Kováč naskočil v průběhu zápasu, Tiémoko Konaté vypomáhal na pravém okraji obrany. Jak jste byl s jejich výkony spokojený?

Kováč to měl hodně těžké. Do zápasu vletěl bez jakéhokoliv rozhýbání a zvládl ho výborně. Konaté hrál na tomhle postu už možná třikrát nebo čtyřikrát. Myslím si, že zápas zvládl dobře rychlostně i v práci s míčem. V první půli měl dokonce jednu nebo dvě slibné příležitosti i dopředu.

Jak tedy vidíte vzhledem k souvislostem naději Sparty do odvety?

Vzhledem ke kvalitě soupeře, který hraje stejně ofenzívně doma i venku, a naší situaci s obránci, vidím situaci pro odvetu jako velmi složitou. Doma se musíme vyvarovat ztrát míče v přechodové fázi. Máme týden na to, abychom se co nejlépe připravili.

Na hráčích Villarrealu bylo znát, že jim agresivita a důraz nevoní. Je i v tom určitá šance?

Zdravá agresivita je zdravá. Bohužel ty dvě rychle obdržené karty v první půli ovlivnili náš výkon, hlavně stoperů. My jsme se připravovali na to, že jejich útočníci hodně odskakují. Ve druhé půli už jsme na to prakticky nereagovali. Mám dojem, že měli strach, aby neudělali nějaký zákrok, po němž by následovala červená. Frýdek se také bál, aby nedostal žlutou kartu, protože ta by znamenala stop pro odvetu i pro něj. Agresivita a důraz v osobních soubojích jsou ale určitě věci, které na ně platí.

Takže věříte v postup?

V první řadě jsem rád, že jsme naději udrželi. Nikdy nevíte, co se může ve fotbale stát. Musíme respektovat ohromnou sílu soupeře. Musíme si uvědomit, jakou kvalitu mají španělské týmy. Barcelona, Real a Atlético Madrid hrají čtvrtfinále Ligy mistrů; Villarreal, Sevilla a Bilbao stejnou fázi v Evropské lize. Někteří teď bojují spolu, ale mít v obou evropských pohárech v této fázi šest týmů, to svědčí o jejich obrovské kvalitě. Musíme být realisty. Nechci ale, aby to vypadalo, že jsme předem poražení a vyřazení. To vůbec ne. Věřím, že Letná bude plná a my se o naději na postup rozhodně porveme.

Postoupí fotbalisté Sparty přes Villarreal do semifinále Evropské ligy?
Ano
52,8 %
Ne
47,2 %
Celkem hlasovalo 13914 čtenářů.

Reklama

Související témata: