Hlavní obsah

Šetřilové z Dortmundu odhodili šanci na titul. Na Kloppa už ale zase pošlou všechna esa

Dortmund/Liverpool

Maximálně spořili síly na dnešní pohárový večer, byl z toho ale trochu poprask. Vždyť stále ještě doutnající šanci na německý titul fotbalisté Borussie Dortmund nečekaně a téměř definitivně doslova odhodili. V improvizované sestavě s odvěkým rivalem Schalke v pokračování bundesligy jen remizovali 2:2. Ale kouč Thomas Tuchel už zjevně upínal pozornost k Liverpoolu a odvetě čtvrtfinále Evropské ligy (první zápas 1:1).

Foto: John Sibley, Reuters

Útočník Dortmundu Pierre Emerick Aubameyang

Článek

Vedoucí tým nejvyšší německé soutěže Bayern po zaváhání Dortmundu v porúrském derby pláchl na sedm bodů, pět kol před koncem je prakticky rozhodnuto. Mnichovský celek bude počtvrté v řadě německým mistrem. „Jsme realisté. Bayern nějaké body ještě získá...," usoudil dortmundský manažer Michael Zorc, že stíhací jízda za titulem je už ztracená.

„Bitva s Liverpoolem přinesla vyčerpávající emoce," vysvětloval svůj přístup Tuchel. I proto hned osm hráčů - včetně tří nejlepších střelců týmu Aubameyanga, Reuse a Mchitarjana - oproti prvnímu utkání s Liverpoolem nepostavil do základu proti Schalke. Další oporu Hummelse stáhl hned po pauze. Teď je najisto do výběru na Liverpool vrátí.

Dočkal se však neskrývaného údivu či téměř kritiky od svého dávného předchůdce, slavného Ottmara Hitzfelda. „Za téhle situace by mě nenapadlo vyměnit tolik hráčů v základu...," poznamenala zaskočená legenda, která kdysi vedla Borussii k velkým vítězstvím doma i v Evropě. Je to falešný signál do boje o titul, psala po utkání Dortmundu se Schalke některá německá média.

To Klopp překvapený nebyl

„Já tedy překvapen nebyl," komentoval pro změnu odlišně Tuchelovo šetření kouč Liverpoolu Jürgen Klopp, ještě loni trenér Dortmundu.

Sám si teď v lize nepočínal jinak. Také nasadil úsporný režim. Jen čtyři hráči (Mignolet, Clyne, Moreno a Milner) z těch, kteří za Liverpool nastoupili v základu v prvním duelu s Dortmundem, byli v úvodní jedenáctce i při víkendovém ligovém střetnutí s Norwichem (4:1). V notně rekonstruovaném složení Liverpoolští uspěli. Jen to nebylo tak sledované. Už proto, že je nemusí trápit myšlenky na nějaký titul...

„Zatímco Dortmund hraje výborně celou sezónu, my máme jen občasné záblesky, nic konstantního," měl Klopp jasno o tom, proč jeho tým v lize zaostává za pohárovými příčkami v domácí soutěži. Ale výchozí situace před odvetou je pro jeho celek více než slibná.

Reklama

Související témata: