Hlavní obsah

Přemožitelé Sparty v závěru zlomili Liverpool, obhájce trofeje veze z Ukrajiny nadějnou remízu

Aktualizováno

Fotbalisté Villarrealu, kteří před dvěma týdny vyřadili v Evropské lize pražskou Spartu, zvládli ve čtvrtek úspěšně i úvodní semifinálový duel. Před vlastními fanoušky porazili Liverpool 1:0. O triumfu Žluté ponorky rozhodl v druhé minutě nastaveného času Adrián López. Nadějný výsledek vezou z Ukrajiny i hráči Sevilly. Obhájce trofeje a vítěz posledních dvou ročníků remizoval s domácím Šachtarem Doněck 2:2. Odvety se hrají za týden.

Foto: Alberto Saiz, ČTK/AP

Fotbalisté Villarrealu slaví gól proti Liverpoolu v úvodním semifinálovém duelu Evropské ligy.

Článek
Fotogalerie

Villarreal, který Spartu ve čtvrtfinále porazil 2:1 a 4:2, držel v prvním poločase častěji míč, ale v zakončení se mu nedařilo. Pinovu střelu z dálky gólman Mignolet vyrazil a Soldado dvakrát těsně minul. Při největší šanci Liverpoolu v úvodu nepokrytý Allen zamířil jen doprostřed branky.

Čtvrtý tým španělské ligy zahrozil hned po přestávce a Bakambu z rohu hlavičkoval do tyče. V 65. minutě trefil brankovou konstrukci i hostující Firmino. Villarreal o těsném vítězství rozhodl až v samém závěru. Bakambua ještě v jasné příležitosti vychytal Mignolet, jenže těsně před koncem útočník Adrián po Suárezově přihrávce rozhodl o premiérové porážce Liverpoolu v tomto ročníku Evropské ligy.

Šachtar vedení neudržel

Sevilla, která touží Evropskou ligu vyhrát potřetí za sebou, začala ve Lvově výborně. Už v 6. minutě udeřila. Vitolo povedenou "zasekávačkou" obešel obránce Rakického a zblízka levačkou prostřelil gólmana Pjatova. Domácí ale zabrali a ještě do pauzy skóre otočili. Ve 23. minutě Rakickij přesným pasem za obranu vyslal Marlose a brazilský záložník si v koncovce poradil. Za necelou čtvrthodinku přidal druhou branku Šachtaru hlavou Stěpaněnko.

Obhájci trofeje po změně stran doněcký tým zatlačili. Carricovu střelu však vyrazil Pjatov a N'Zonzi hlavičkoval těsně vedle. V 82. minutě se Sevilla dočkala vyrovnání. Perreyra v pokutovém území fauloval Vitola a nařízenou penaltu proměnil francouzský útočník Gameiro. Španělský tým je tak blízko svému pátému finále Evropské ligy.

Evropská liga - úvodní zápasy semifinále
Villarreal - Liverpool 1:0 (0:0)
Branka: 90.+2 Adrián. Rozhodčí: Skomina - Praprotnik, Vukan (všichni Slovin.). ŽK: Jaume Costa (Villarreal). Diváci: 16 000.
Villarreal: Asenjo - Gaspar, Bailly (76. Musacchio), Ruiz, Jaume Costa - Dos Santos (72. Castillejo), Pina, Bruno, Suárez - Soldado (74. Adrián), Bakambu. Trenér: Marcelino.
Liverpool: Mignolet - Clyne, Lovren, Touré, Moreno - Milner, Lucas, Allen - Lallana, Firmino (90. Benteke), Coutinho (46. Ibe). Trenér: Klopp.
Doněck - Sevilla 2:2 (2:1)
Branky: 23. Marlos, 36. Stěpaněnko - 6. Vitolo, 82. Gameiro z pen. Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, Listkiewicz (všichni Pol.). ŽK: Malyšev, Srna - Escudero, Carrico, Krychowiak. Dovíci: 34 267.
Šachtar: Pjatov - Srna, Kučer, Rakickij, Ismaily - Malyšev, Stěpaněnko - Marlos (90.+2 Bernard), Kovalenko, Taison (90.+1 Wellington Nem) - Ferreyra (90.+1 Eduardo). Trenér: Lucescu.
Sevilla: Soria - Mariano, Rami, Carrico, Escudero - Krychowiak, N'Zonzi - Vitolo, Banega, Konopljanka (59. Krohn-Dehli, 72. Coke) - Gameiro. Trenér: Emery.
Který týmy si letos zahrají finále Evropské ligy?
Villarreal a Sevilla
31,7 %
Villarreal a Šachtar Doněck
6,1 %
Liverpool a Sevilla
53,3 %
Liverpool a Šachtar Doněck
8,9 %
Celkem hlasovalo 3806 čtenářů.

Reklama