Hlavní obsah

Liverpool - Sevilla 1:3Sevilla po půli senzačně otočila finále! Slaví třetí triumf v řadě, ale i postup do Ligy mistrů

MinutaMin. Tým Hráč Akce
35. Sturridge 1 : 0
46. Gameiro 1 : 1
64. Coke 1 : 2
74. Coke 1 : 3
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Pohár za vítězství v Evropské lize je krásná věc, zvláště když jde o třetí triumf v řadě, postup do příštího ročníku Ligy mistrů je však záležitostí ještě krásnější a hlavně lukrativnější. V basilejském finále se ho dočkala španělská Sevilla, která senzačně otočila duel s Liverpoolem, v němž v první půli prakticky neexistovala a zaslouženě prohrávala. Po půli však bleskově skóre srovnala, aby poté dvěma údery, o které se postaral Coke, duel zvrátila a slavila tak třetí finálový triumf v řadě.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Fotbalisté Sevilly si užívají triumf v Evropské lize.

Článek
Fotogalerie

Návrat vítězné Sevilly domů.

Jak snadno lze také vstřelit gól. Jak jednoduché to někdy také může být.

Nevypočitatelný a mnohdy hodně náladový Sturridge to po pětatřiceti minutách basilejského finále předvedl, takže pětadvacet tisíc fanoušků Reds v tu ránu málem zbořilo ze samého nadšení stadión.

V ten moment se totiž před jejich Liverpoolem otvírala brána Ligy mistrů.

Coutinho dostal uprostřed hřiště prostor i čas k načasované přihrávce na volného Sturridge, jenž levačkou vypálil. Z kroku, zato však s takovou falší, že Soria plachtil vzduchem marně.

Třikrát ruka, penalta žádná

Nebyla to první příležitost, kterou si Liverpool připravil, neboť už po osmi minutách donutil gólmana Sevilly ukázat veškerý kumšt Can, tři minuty poté ho hlavičkující Sturridge překonal, ale Carrico nebezpečí odvrátil.

Záhy po vstřelení gólu ovšem fanoušci Liverpoolu svého hrdinu prokleli, neboť Sturridge se nejen zapomněl v ofsajdu, ale po hlavičce Lovrena mířící do sítě se pokoušel balón i trefit, takže druhá branka pochopitelně neplatila.

Proklínali však i švédského sudího Erikssona, protože hned třikrát za poločas hráli fotbalisté Sevilly ve vlastní šestnáctce rukou, ale on ani jednou penaltu neodpískal.

Přitom Kloppův tým by si vyšší vedení za výkon po vstřeleném gólu zasloužil, neboť hrnul španělského protivníka k šestnáctce jako parní válec, jasně ho přehrával, připravil si hned několik slibných možností.

Sevilla se během úvodních pětačtyřiceti minut zmohla jen na parádní nůžky Gameira mířící těsně vedle tyče Mignelotovy brány, jinak byl ovšem její pasivní, ba přímo zbabělý projev bez sebemenší invence velkým zklamáním.

Trenérův hněv na Sevillu platil

Však také trenér Sevilly Emery o přestávce řádil a svým svěřencům dal co proto. Platilo to na ně. Poslechli. Už po dvaceti sekundách si pohrál s obranou Ostrovanů brazilský obránce Mariano, předložil ideální balón Gameirovi a ten z bezprostřední blízkosti skóre srovnal.

A za pár desítek vteřin mohl skóre úplně otočit, protože běžel sám na Mignelota. Kolo Touré však skluzem na poslední chvíli pohromě zabránil.

Samo sebou, že finále dostalo grády, protože Sevilla hrála rázem jako vyměněná. Rychle, v neustálém pohybu, s důrazem v soubojích, ale hlavně s přihrávkami hledajícími neudržitelného Gameria. Devětadvacetiletý Francouz to opět byl, kdo se po hodině hry ocitl v další obrovské šanci, kterou Mignolet zlikvidoval.

Za tři minuty však neměl nárok. Coke doslova ukradl balón spoluhráči Vitolovi chystajícímu se střílet, ale jeho rána stála za to. Seville, která po změně stran excelovala a Liverpool k ničemu nepouštěla, vynesla vedení.

A záhy dvoubrankové, protože Španělé senzační obrat dokonali. Sice po situaci, kdy pomezní sudí signalizoval ofsajd, hlavní však gól, který vstřelil Coke, uznal.

Pochopitelně že Sevilla od té chvíle dominovala, dělala si, co chtěla a výhru si zkušeně a hlavně s přehledem pohlídala. V Evropské lize tak triumfovala potřetí v řadě, letošní vítězství je však pro ni o to cennější, že jí jako vítězi zaručuje vůbec poprvé v historii EL  účast v příštím ročníku Ligy mistrů.

Finále fotbalové Evropské ligy:
FC Liverpool - FC Sevilla 1:3 (1:0)
Branky: 35. Sturridge - 64. a 70. Coke, 46. Gameiro. Rozhodčí: Eriksson - Klasenius, Wärnmark (všichni Švéd.). ŽK: Lovren, Origi, Clyne - Vitolo, Banega, Rami, Mariano. Diváci: 38.500 (vyprodáno).
Liverpool: Mignolet - Clyne, Lovren, Touré (83. Benteke), Moreno - Milner, Can - Lallana (73. Allen), Firmino (69. Origi), Coutinho - Sturridge. Trenér: Klopp.
Sevilla: Soria - Mariano, Rami (78. Kolodziejczak), Carrico, Escudero - Krychowiak, N'Zonzi - Coke, Banega (90.+3 Cristóforo), Vitolo - Gameiro (89. Iborra). Trenér: Emery.

Reklama

Související témata: