Hlavní obsah

Rapid Bukurešť vyřadil Hamburk z Poháru UEFA

Hamburk

Fotbalisté Rapidu Bukurešť se postarali o senzaci v Poháru UEFA, když vyřadili Hamburk a postoupili do čtvrtfinále. Rumunský tým položil základ k úspěchu výhrou 2:0 na domácí půdě, druhému mužstvu bundesligy tak nepomohlo ani vítězství 3:1 ve středeční odvetě. Rapid se dostal mezi nejlepší osmičku v evropském poháru poprvé po 33 letech.

Článek

Přitom přemožitelé pražské Slavie ze základní skupiny začali odvetu slibně a už po 36 minutách díky brankám Lautha a Barbareze manko z prvního utkání smazali. Akci při druhém gól založil český reprezentant David Jarolím, který odehrál celý zápas.

Hned po přestávce však překonal nezkušeného gólmana Kirschsteina Buga a Hamburku už nepomohla ani trefa Nizozemce Van der Vaara. Potřebný čtvrtý gól domácí nedali. Rapid tak po vítězství nad berlínskou Herthou ve třetím kole získal v soutěži skalp dalšího německého klubu.

Oslabený AS Řím se rozloučil se soutěží

Domácí vítězství nebylo nic platné ani fotbalistům AS Řím, kteří zdolali Middlesbrough 2:1, ale se soutěží se loučí. Anglický klub doma vyhrál 1:0 a postoupil díky brance vstřelené na hřišti soupeře.

Oslabený italský tým bez kapitána Tottiho, dalších zraněných ofenzivních opor Nondy a Montelly i brankáře Doniho prohrával už po půl hodině. Záložník Downing poslal míč z levé strany a nizozemský kanonýr Hasselbaink po vyhraném hlavičkovém souboji s Méxesem otevřel skóre. Jednadvacetiletý Downing tak potěšil trenéra anglické reprezentace Svena-Görana Erikssona, který se ho vydal do Říma sledovat.

Sevilla obrátila vývoj

Domácí ještě před poločasem vyrovnali díky brazilské spolupráci. Taddei přihrál krajanovi Mancinimu, jenž vrátil AS naději. Mancini pak v 66. minutě potrestal z penalty faul střídajícího Parloura na dalšího náhradníka Okaku Chuku, ale potřebný třetí gól Římané nedali. Nenavázali tak na trojnásobný postup italských klubů v Lize mistrů, vylepšit bilanci zástupců Serie A v Poháru UEFA mohou ve čtvrtek Udine a Palermo.

Obrátit nepříznivý vývoj v osmifinále se dnes povedlo jen FC Sevilla, která po prohře 0:1 v Lille svého soupeře porazila 2:0. Španělský celek zvládl obrat už v prvním poločase, kdy se nejprve trefil Kanouté a pak těsně před odchodem do šaten přihrál na druhý gól Brazilci Fabianovi. Obě branky dali domácí oslabenému soupeři, který hrál od 26. minuty bez vyloučeného záložníka Bodmera. Dvacet minut před koncem zápasu musel ze hřiště také Navas a síly se vyrovnaly, francouzský vicemistr však už se stavem nic nezmohl.

Výsledek - 4. kolo:
SV Hamburk - Rapid Bukurešť 3:1 (2:0)
Branky: 24. Lauth, 36. Barbarez, 63. Van der Vaart - 51. Buga. Diváci: 40.000. První zápas 0:2, postoupil Rapid.
AS Řím - FC Middlesbrough 2:1 (1:1)
Branky: 43. a 66. z pen Mancini - 32. Hasselbaink. ČK: 90.+2 Méxes (AS Řím). První zápas: 0:1, postoupilo Middlesbrough.
FC Sevilla - Olympique Lille 2:0 (2:0)
Branky: 29. Kanoute, 45.+2 Fabiano. ČK: 71. Navas - 26. Bodmer. První zápas: 0:1, postoupila Sevilla.

Reklama